Στη «μαύρη εργασία» και τις Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ) φαίνεται ότι στράφηκαν οι αυταπασχολούμενοι προκειμένου να γλιτώσουν από τις πολύ υψηλές επιβαρύνσεις των εισφορών που έφερε – πέραν των άλλων – ο νόμος Κατρούγκαλου.
Όπως γράφει η Καθημερινή, μέσα σε 19 μήνες και συγκεκριμένα από τον Μάιο του 2016 οπότε και «πέρασε» από τη Βουλή ο νόμος Κατρούγκαλου, έως και τα τέλη Νοεμβρίου του 2017, έκλεισαν 111.212 μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών. Πρακτικά, ένας στους τρεις επαγγελματίες αναγκάστηκαν να κλείσουν βιβλία ώστε να αποφύγουν τις δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις από ασφαλιστικές εισφορές, αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και εισφορά αλληλεγγύης. Το «εκρηκτικό» αυτό μείγμα προκάλεσε ζημιά άνω του 45% -50% κατά μέσο όρο στα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών που συνέχισαν τη δραστηριότητά τους.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, από τις 280.000 μπλοκάκια που υπήρχαν πριν τον νόμο Κατρούγκαλου, τώρα έχουν απομείνει περίπου 170.000, ενώ στην ουρά περιμένουν κι άλλοι πελάτες λογιστικών γραφείων που θέλουν να κλείσουν τα βιβλία τους ως τα τέλη του μήνα.
Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία μόνο για το 2017, σε διακοπή εργασιών προχώρησαν 48.787 αυταπασχολούμενοι, την ώρα που, στο 10μηνο, καταγράφηκε αύξηση κατά 50% των ΙΚΕ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και κατά 65% σε σχέση με το 10μηνο του 2015.
Τι έσοδα έχασε το Δημόσιο από τη διακοπή εργασιών των αυταπασχολούμενων; 73 εκατ. ευρώ μόνο από το τέλος επιτηδεύματος που φυσικά δεν κατέβαλαν, αφού έκλεισαν τα βιβλία τους.