του Αργύρη Παπαστάθη
Καθησυχαστικός για τις επιπτώσεις της κρίσης στην Τουρκία για την ελληνική οικονομία εμφανίστηκε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι «τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας δεν επηρεάζουν την καθαρή έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τα μνημόνια» προσθέτοντας ότι το μαξιλάρι ρευστότητας (cash buffer) διασφαλίζει την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου για τα επόμενα 2-3 χρόνια.
Παρα ταύτα, στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί προβληματισμός για την άνοδο της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου πάνω από το 4% κάτι που απαγορεύει ακόμη και μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές όπως σχεδίαζε η κυβέρνηση για να ενισχύσει το πανηγυρικό κλίμα γύρω από τη λεγόμενη “καθαρή έξοδο”. Χθες η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 4,3% για να σταθεροποιηθεί αργότερα στο 4,25%.
Το γεγονός ότι η χώρα παραμένει ευάλωτη στις διακυμάνσεις των αγορών διαμορφώνει δύο τάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣυΡιζΑ για το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν γενναίες παροχές στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται συγκρατημένο απέναντι στις πιέσεις βουλευτών για τη λήψη άμεσων μέτρων όπως η μείωση του ΦΠΑ, του ΕΝΦΙΑ, του φόρου για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες και -κυρίως- την ακύρωση των μέτρων για τις συντάξεις και το αφορολόγητο.
Το ενδεχόμενο να ακυρωθούν τα μέτρα για τις συντάξεις και το αφορολόγητο άφησε ανοικτό μιλώντας στο ΘΕΜΑ FM ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος. Ο ίδιος επέμεινε ότι πρέπει να υπάρξουν ελαφρύνσεις της φορολογίας ειδικά για τα μεσαία στρώματα. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι «το σκληρό υπερπλεόνασμα είναι προιόν καλύτερης διαχείρισης και υπερφορολόγησης».
Από την άλλη πλευρά στο υπουργείο Οικονομικών, με δεδομένη και την πίεση από τις αγορές στα ελληνικά ομόλογα, τάσσονται κατά των μονομερών ενεργειών και αναμένουν τα κλιμάκια της τρόικας με τα οποία θα συζητήσουν την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν περιθώρια συμφωνίας για τη χρήση του υπέρ-πλεονάσματος για φοροελαφρύνσεις.
Προειδοποίηση Ρέγκλινγκ
Την πραγματικότητα της στενής επιτήρησης υπενθύμισε χθες και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος έχει επισημάνει πως αν ακυρωθούν κάποια από τα μέτρα του τρίτου προγράμματος που ολοκληρώνεται την Δευτέρα τότε θα μπορούσαν να μην εφαρμοστούν ορισμένα από τα μέτρα της ελάφρυνσης του χρέους. Οι θέσεις του κ. Ρέγκλινγκ απηχούν σε μεγάλο βαθμό και τη στάση που τηρεί το Βερολίνο το όποιος γνωστόν επηρεάζει (αν δεν καθορίζει) τις αποφάσεις του Eurogroup.
Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Οικονομικών κόβουν για άλλη μια φορέ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να κρατήσουν σε υψηλά επίπεδα το πρωτογενές πλεόνασμα που έφτασε στα 2,09 δις ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου της φετινής χρονιάς.
Τα έσοδα από την φορολογική αφαίμαξη είναι αυξημένα μόλις κατά 1,3% έναντι του στόχου και για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος κόπηκαν δαπάνες πέραν των συμφωνηθέντων.
Συγκεκριμένα:
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2018 παρουσιάζονται μειωμένες κατά 691 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 757 εκατ. ευρώ.