Του Κωστή Πλάντζου
Ανοιχτό να μην γίνει πραγματικότητα η εξαγγελία του πρωθυπουργού για τον ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό αφήνουν πηγές της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του κουαρτέτου στην Αθήνα. Όπως έλεγε η ίδια πηγή, φεύγουν οι τρεις από τους τέσσερις θεσμούς ενώ το ΔΝΤ παραμένει για την ειδική έκθεση που ετοιμάζει για τη χώρα μας, αλλά παραμένουν εκκρεμότητες που θα λυθούν σε τεχνικό επίπεδο τις επόμενες ημέρες.
Αισιοδοξία εξέφραζαν ακόμα κυβερνητικές πηγές ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία, ίσως και την ερχόμενη Δευτέρα για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Όπως έλεγε αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, «την Παρασκευή είναι πολύ πιο ευχαριστημένος από ό,τι ήμουν τη Δευτέρα που είχα αρκετές αμφιβολίες για κάποια προαπαιτούμενα». Εκτιμούσε μάλιστα ότι «είναι ρεαλιστικό να προλάβουμε να έχουμε έγκριση από το EWG στις 29 Σεπτεμβρίου και εκταμίευση από το Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου».
Όπως προκύπτει, πάντως, οι μεγάλες διαφωνίες παραμένουν αγεφύρωτες, όπως για παράδειγμα, στον ακατάσχετο λογαριασμό για τους επιχειρηματίες που δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές.
«Υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις για τα κίνητρα που θα δοθούν, αλλά και διαφωνίες για το πώς θα λειτουργήσει ο ειδικός ακατάσχετος λογαριασμός. Είναι ανοιχτό να μην γίνει τελικά πράξη η εξαγγελία του πρωθυπουργού, αλλά στην περίπτωση αυτή, θα δώσουμε επιπλέον άλλα κίνητρα, πέραν του ακατάσχετου που είναι ένα μόνο από αυτά», έλεγε κυβερνητική πηγή μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα. Και συμπλήρωνε: «Υπάρχει πρόοδος όμως, για τα κίνητρα για την εθελούσια αποκάλυψη εισοδημάτων, είμαστε πολύ κοντά σε μια λύση ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε σύντομα σχετικό νομοσχέδιο».
Ωστόσο, πληροφορίες ανέφεραν ότι τα περισσότερα από τα εκκρεμή προαπαιτούμενα σχεδιάζεται να εκπληρωθούν με πολυνομοσχέδιο – σκούπα που θα κατατεθεί εντός του Σεπτεμβρίου. Οι λεπτομέρειες αναμένεται να οριστικοποιηθούν αύριο, ενώ μέχρι στιγμής, έχει γίνει γνωστό ότι τα μέτρα θα αφορούν διατάξεις των υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών.
Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ταυτόχρονα σχεδόν με τις παραπάνω δηλώσεις του αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών για τον ειδικό ακατάσχετο λογαριασμό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, έλεγε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι η ελληνική πλευρά βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τους θεσμούς για το συγκεκριμένο θέμα.