Κατά επτά θέσεις υποχώρησε η χώρα μας στην παγκόσμια κατάταξη Doing Business 2020 της Παγκόσμιας Τράπεζας καταλαμβάνοντας πλέον την 79η θέση μεταξύ 190 χωρών.
Ωστόσο όπως αναφέρεται στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα έχει σημειώσει βήματα για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων με μέτρα για την ταχύτερη έναρξη μίας νέας επιχείρησης, όπως επίσης για την προστασία των επενδυτών μειοψηφίας και την μεγαλύτερη διαφάνεια στις αμοιβές των στελεχών.
Η κατάταξη για το 2020 καταρτίστηκε στη βάση αξιολόγησης 294 ρυθμιστικών μεταρρυθμίσεων από τον Μάιο του 2018 έως και τον Μάιο του 2019. Παγκοσμίως 115 οικονομίες διευκόλυναν το επιχειρείν και 26 προώθησαν αλλαγές, που κατέστησαν πιο «εχθρικό» το περιβάλλον για τις επιχειρήσεις.
Η Ελλάδα συγκεντρώνει συνολική βαθμολογία 68,4 και απέχει 18,4 μονάδες από την «πρωταθλήτρια» Νέα Ζηλανδία. Είναι δε στη χαμηλότερη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Αν και στην περσινή έρευνα συγκεντρώναμε ελαφρώς χαμηλότερη βαθμολογία (68,08 βαθμοί), ήμασταν 72οι μεταξύ και πάλι 190 χωρών. Ήταν και πάλι πτώση πέντε θέσεων σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.
Φέτος την καλύτερη επίδοση στην Ένωση πετυχαίνει η Δανία (4η) με 85,3 βαθμούς, ενώ ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο στην 8η, η Νορβηγία και η Σουηδία στην 9η και 10η θέση αντίστοιχα. Οι σκανδιναβικές οικονομίες και οι Βρετανοί, που ετοιμάζονται για έξοδο από την Ένωση, κρατούν σταθερά τα ηνία της ηπείρου στη διαμόρφωση φιλικού για τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος. Πολύ καλές επιδόσεις έχουμε από τις χώρες της Βαλτικής, με την Εσθονία και τη Λετονία να φιγουράρουν στην 18η και 19η θέση, υποσκελίζοντας Φινλανδία και Γερμανία (20η, 22η).
Μεταξύ των οικονομιών του Νότου ξεχωρίζει η Ισπανία στην 30η θέση, ενώ 40 θέσεις υψηλότερα από την Ελλάδα (39η) είναι η Πορτογαλία. Πολύ κοντά στις χώρες της Ιβηρικής οι οικονομίες της κεντρικής Ευρώπης, με την Πολωνία 40η και την Τσεχία ένα σκαλοπάτι πιο κάτω. Η Κύπρος είναι 54η και η Ιταλία μένει στην 58η θέση.
Στην έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι η Ελλάδα διευκόλυνε την έναρξη νέων επιχειρήσεων περιορίζοντας το χρόνο που απαιτείται για την εγγραφή, ενώ ενίσχυσε το μηχανισμό προστασίας των επενδυτών μειοψηφίας και υιοθέτησε πλαίσιο που διασφαλίζει περισσότερη διαφάνεια στις αμοιβές των στελεχών.
Για να δείξει πού χωλαίνουμε επιχειρεί μία σύγκριση με την Κορέα. Η τελευταία είναι η χώρα που αποφασίζει για συμβάσεις ταχύτερα από κάθε άλλη, αφού πραγματοποιεί τα 6 απαραίτητα βήματα σε μόλις τέσσερις μήνες κατά μέσο όρο. Στην Ελλάδα απαιτείται ένας χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Η περιοχή Ασίας- Ειρηνικού μπροστά στην κούρσαΑξίζει να σημειωθεί ότι τη Νέα Ζηλανδία, που βρίσκεται όπως προαναφέραμε στην κορυφή, ακολουθούν η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ. Ενώ με την παρεμβολή της Δανίας ακόμη μία ασιατική οικονομία, η Κορέα, συμπληρώνει την πρώτα πεντάδα. Οι ΗΠΑ είναι αρκετά υψηλά στην 6η θέση και η Αυστραλία στην 14η.
Την μεγαλύτερη πρόοδο πάντως κατέγραψαν η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία, το Τογκό, το Μπαχρέιν, το Τζακιστικάν, το Πακιστάν, το Κουβέιτ, η Κίνα, η Ινδία και η Νιγηρία. Αυτές οι χώρες προώθησαν αθροιστικά το 1/5 των συνολικών μεταρρυθμίσεων, που έγιναν παγκοσμίως.
Οι οικονομίες της υποσαχάριας Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής έχουν τις πλέον απογοητευτικές επιδόσεις.