Αρνητικός στην πρόταση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% εμφανίσθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο Ολλανδός πολιτικός που εμφανίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όχι σαν Πρόεδρος του Eurogroup, αλλά ως εκπρόσωπος της Ολλανδικής Προεδρίας, επανέλαβε πως το πρωτογενές πλεόνασμα που θα ζητήσουν οι δανειστές από την Ελλάδα θα είναι μικρότερο του 3.5% από το 2018 και έπειτα έτσι ώστε το ΔΝΤ να αποφασίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Την ίδια ώρα επισήμανε πως μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να λάβει την απόφαση για αποδέσμευση της επόμενης δόσης ύψους 7,5 δισ. ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Συγκεκριμένα, απαντώντας στον Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, είπε πως κατά την επόμενη συνεδρίαση του ESM στο Λουξεμβούργο τη Πέμπτη ο Μηχανισμός θα μπορούσε να αποφασίσει την εκταμίευση, έπειτα από την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων από την Ελλάδα.
Σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε ότι έχει συμφωνηθεί ένας οδικός χάρτης, ο οποίος περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμα μέτρα διαχείριση, τα οποία ο ESM θα προσδιορίσει το επόμενο διάστημα, ώστε το ΔΝΤ να αποφασίσει μέχρι το τέλος του έτους εάν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Τα υπόλοιπα μέτρα του οδικού χάρτη θα ληφθούν, όπως είπε, όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα το 2018.
Παράλληλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε επίσης στην δημοσιονομική επιτήρηση των κρατών μελών υπογραμμίζοντας πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανησυχούν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν εφαρμόζει τους κανόνες του προϋπολογισμού με τον ίδιο τρόπο σε μεγάλες και μικρές χώρες, κάτι που υπονομεύει την εμπιστοσύνη στους κανόνες.
Συγκεκριμένα, επισήμανε πως οι περιπτώσεις της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Γαλλίας εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την προβλεψιμότητα και την αντικειμενικότητα της εφαρμογής των κανόνων.
«Εάν τα κράτη μέλη θεωρούν ότι οι αποφάσεις της Επιτροπής είναι πολύ δύσκολο να κατανοηθούν και πολύ δύσκολο να προβλεφθούν και δεν είναι αντικειμενικές, (ότι) ίσως υπάρχει διάκριση μεταξύ των μικρών κρατών μελών και των μεγάλων κρατών μελών, αυτό αποτελεί μια πολύ μεγάλη ανησυχία» επισήμανε ο κ. Ντάισελμπλουμ.