ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ούζο: Μεγάλος πρωταγωνιστής στις εξαγωγές αλκοολούχων ποτών – Ποια χώρα… πίνει το περισσότερο

Τι γίνεται με τσίπουρο και τσικουδιά

«Πρωταγωνιστεί» το ούζο στις εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών, διατηρώντας την ηγετική θέση στο α’΄τρίμηνο του 2023, με τη Γερμανία να απορροφά τουλάχιστον το 40% των εξαγωγών.

Τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Eurostat, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), δείχνουν ότι το ελληνικό ούζο συνεχίζει να κρατά τα πρωτεία, παρότι οι εξαγωγές το α’ τρίμηνο του έτους ήταν μειωμένες κατά 8,37% σε αξία και κατά 23% σε ποσότητα, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εξαγωγές όλων των ελληνικών αλκοολούχων ποτών κινήθηκαν πτωτικά το α’ τρίμηνο κυρίως σε ποσότητα.

Σύμφωνα με τον ΣΕΑΟΠ «η χρονιά που πέρασε ήταν ιδιαίτερα απαιτητική για τον κλάδο των ποτοποιών/ αποσταγματοποιών, αφενός λόγω των αλλεπάλληλων ενεργειακών και γεωπολιτικών κρίσεων και αφετέρου λόγω του covid-19 που έχουν επιβαρύνει όλες τις επιχειρήσεις».

Ειδικότερα, το α’ τρίμηνο του 2023, σημειώθηκε μείωση -3,05% σε αξία εξαγωγών και πτώση 16,31% σε ποσότητα (σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2022). Σε σχέση τώρα με το α’ τρίμηνο του 2021 οι εξαγωγές σε αξία ήταν αυξημένες κατά 2,35% και πτωτικές κατά 2,77% σε ποσότητα.

Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι η μέση τιμή ανά κιλό αυξήθηκε το 2023 κατά 18,6% σε σχέση με το 2019. Η αύξηση της τιμής ήταν 16,1% για τις χώρες της Ε.Ε. και σχεδόν 30% για τις χώρες εκτός Ε.Ε..

Ο λόγος της πτώσης των εξαγωγών

Στον πρόσφατο νόμο –που τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο 2023- και ο οποίος απαγορεύει την εισαγωγή και πώληση αλκοολούχων ποτών στο Ιράκ, οφείλεται η πτώση των εξαγωγών των ελληνικών αλκοολούχων ποτών.

Το Ιράκ αποτελούσε την τρίτη σημαντικότερη χώρα για τα ελληνικά αλκοολούχα ποτά. Με την ισχύ του νόμου σημειώθηκε πτώση κατά 64% (ή 13,7 εκατ. ευρώ) σε ποσότητα και κατά 51% (ή 2,4 εκατ. ευρώ) σε αξία σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2022.

Σε ποιες χώρες εξάγει η Ελλάδα;

Η Ευρώπη απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών εξαγωγών, οι οποίες το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν αυξημένες κατά +14,14% σε αξία και +0,80% σε ποσότητα σε σύγκριση πάντα με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Ειδικότερα το α’ τρίμηνο του 2023 τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απορρόφησαν το 83% της ποσότητας δηλαδή 6,1 εκατ. κιλά και το 79% της αξίας δηλαδή 16,1 εκατ. ευρώ.

Η Γερμανία κατέχει τα πρωτεία καθώς απορροφά σχεδόν το 50% της εξαγωγής αλκοολούχων ποτών. Συγκεκριμένα το 46,7% της ποσότητας –δηλαδή 3,5 εκατ. κιλά- που αντιπροσωπεύει το 40,3% της αξίας (δηλαδή 8,1 εκατ ευρώ) κατευθύνεται στη Γερμανία.

Στη 2η θέση βρίσκεται η Βουλγαρία προς την οποία οι αποστολές αυξήθηκαν κατά 70% σε αξία και 74% σε ποσότητα σε σύγκριση με α’ τρίμηνο του 2022. Την 3η θέση την κατείχε το Ιράκ, ωστόσο μετά την δια νόμου απαγόρευση εισαγωγής και πώλησης αλκοολούχων ποτών, η χώρα βγήκε από το πλάνο εξαγωγών, επηρεάζοντας αρνητικά την εξέλιξη τους.

Ούζο και τσίπουρο

Το ούζο εξακολουθεί να αποτελεί την ναυαρχίδα των αλκοολούχων που εξάγει η Ελλάδα. Παρότι οι εξαγωγές το α’ τρίμηνο του έτους ήταν μειωμένες κατά 8,37% σε αξία και κατά 23% σε ποσότητα –λόγω των απαγορεύσεων του Ιράκ-, αποτελεί διαχρονικά το κυριότερο εξαγόμενο προϊόν της ελληνικής ποτοποιίας και μάλιστα το α’ τρίμηνο του 2023 κάλυψε το 62% της αξίας και το 69% της ποσότητας του συνόλου των εξαγωγών των ελληνικών αποσταγμάτων.

Να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές ούζου προς το Ιράκ ήταν μειωμένες κατά 62% σε ποσότητα και κατά 50% σε αξία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat σε ότι αφορά το ούζο, η Γερμανία το α’ τρίμηνο του 2023 κατείχε το 46% του συνόλου σε αξία και το 52,5% σε ποσότητα, ακολουθεί το Ιράκ με 18% σε αξία και 15% σε ποσότητα και στη τρίτη θέση βρίσκεται η Βουλγαρία με 18% σε αξία και 14% σε ποσότητα.

Σε ότι αφορά τώρα το τσίπουρο και την τσικουδιά, οι εξαγωγές των συγκεκριμένων αλκοολούχων ποτών κινούνται πολύ χαμηλά καθώς αντιπροσωπεύουν το 2% σε αξία και το 1% σε ποσότητα, του συνόλου των εξαγωγών. Το α’ εξάμηνο του 2023 σημειώνεται μείωση -21,4% σε αξία και -29,8% σε ποσότητα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Η μείωση των εξαγωγών τσίπουρου, πιθανόν να οφείλεται και στην αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης.

Διαβάστε ακόμα

Ο ανασχηματισμός σε δόσεις, το γκάλοπ-έκπληξη προμηνύει μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ, τα… μαγειρέματα της Attica και οι προσφορές στην Αττική Οδό

Νέο «φιλέτο» προς αξιοποίηση στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας – Ελάχιστο μίσθωμα €1,3 εκατ. (pic)

Φυσικό αέριο: Αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά και φόβοι για τιμή πάνω από τα €40 ανά μεγαβατώρα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""