search icon

Οικονομία

Ώρα αποφάσεων για τα «κορωνοχρέη» σε αναστολή: Η αγορά ανοίγει, τα μέτρα προστασίας αποσύρονται

«Στην ώρα τους» πλήρωσαν οι φορολογούμενοι το 91,3% των φόρων τον Μάρτιο

Το μεγάλο μάθημα –και όχι πάθημα- για το υπουργείο Οικονομικών από την πανδημία είναι ίσως ότι, επί ένα χρόνο τώρα, τα μέτρα προστασίας είχαν ευεργετικά αποτελέσματα και στα κρατικά έσοδα. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις εισπράξεις φόρων. Όταν το κράτος σταμάτησε να κυνηγά τους φορολογουμένους για τα παλαιά ληξιπρόθεσμα, κατάφερε να βάλει στα ταμεία του πάνω και από το 91% από τους τρέχοντες φόρους.

Έτσι, ακόμα και οι «τσακισμένοι» μεν οικονομικά φορολογούμενοι (πολίτες και επιχειρήσεις), αλλά ανακουφισμένοι με αναστολές και ρυθμίσεις, πλήρωσαν «στην ώρα τους» τα 9 από τα 10 ευρώ των υποχρεώσεών τους προς το Κράτος.

Η αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης τον Μάρτιο φέτος ήταν εντυπωσιακή, αφού εισπράχθηκαν εμπρόθεσμα το 91,3% των φόρων. Και συγκεκριμένα:

·         από ΦΠΑ το 91,7%. Το αντίστοιχο ποσοστό τον Μάρτιο πέρυσι ήταν 85,8%

·         από φόρους φυσικών προσώπων το 66%. Πέρυσι τον Μάρτιο ήταν 51,4%

·         από φόρους επιχειρήσεων το 96,5%. Πέρυσι τον Μάρτιο ήταν 71,7%

·         από ΕΝΦΙΑ το 83,5%. Το αντίστοιχο ποσοστό τον Μάρτιο πέρυσι ήταν 27,8%

 

Ωστόσο ο Μάρτιος φέτος δεν ήταν ίδιος με πέρυσι:  το 2020 ξεκινούσε το καθολικό lockdown και οριζόντια μέτρα στήριξης για όλους. Ενώ από τον Μάρτιο εφέτος που η αγορά υποτυπωδώς επαναλειτουργεί (με sms ή “παραδόσεις εκτός” κλπ) οι αρχικές αναστολές χρεών σταδιακά μειώνονται, οπότε τα χρέη του παρελθόντος αναβιώνουν και αυξάνονται.

Πού οδηγεί αυτό; Τα νέα στοιχεία εισπράξεων της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι σε απόλυτα μεγέθη τον Μάρτιο φέτος τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν 25% , στα 626 εκατ.  ευρώ ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο ήταν στα 503 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση κατά 25% ή 123 εκατ. από τον Μάρτιο του 2020 είναι ίσως και το «καμπανάκι» για το τι θα ανακύψει  όταν “ξεπαγώσουν” όλα τα χρέη της πανδημίας. Παρότι ήδη αυτό δρομολογείται να γίνει σταδιακά, οι συνέπειες που θα αρχίσουν να φαίνονται εντονότερα μετά τον Απρίλιο-Μάιο που ανοίγουν η αγορά και ο Τουρισμός, αναμένεται ότι θα καθορίσουν εν πολλοίς και τις τελικές αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβερνήσεως, στο β΄εξάμηνο -όπου θα “τρέχουν” παράλληλα και οι πληρωμές για φόρους εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ της χρονιάς.

Διαβάστε ακόμη:

Το happy end στην Τράπεζα Αττικής, η (στάνταρ) γκρίνια του Βακάκη και οι νέες περιπέτειες της Φαμάρ

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Πληρώνονται 200 εκατ. ευρώ σε 20.000 δικαιούχους

Νασέρ Αλ Κελαϊφί: Ο Άραβας κροίσος που θέλει να αλλάξει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Exit mobile version