Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες χιλιάδες δικαιούχοι των επιδομάτων θα πάνε «ταμείο», καθώς στις 31 Μαρτίου 2021, την τελευταία δηλαδή εργάσιμη ημέρα του μήνα, ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) θα καταβάλλει δέκα επιδόματα σε περίπου 1,2 εκατ. δικαιούχους.
Ειδικότερα, τα επιδόματα που θα καταβάλλει ο ΟΠΕΚΑ είναι τα εξής:
- Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα σε 168.800 δικαιούχους
- Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σε 266.500 δικαιούχους
- Επίδομα Στέγασης σε 265.000 δικαιούχους
- Επίδομα Γέννησης σε 12.606 δικαιούχους
- Επίδομα ανασφάλιστων Υπερηλίκων σε 35.100 δικαιούχους. Σημειώνεται ότι στους δικαιούχους περιλαμβάνονται τόσο το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων όσο και η σύνταξη ανασφάλιστων Υπερηλίκων του ν. 1296/1982
- Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής σε 944 δικαιούχους
- Ενίσχυση σε οικογένειες Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών σε 2.923 δικαιούχους.
- Επίδομα παιδιού Α21
Επίδομα γέννησης
Το επίδομα καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ. Η πρώτη δόση καταβάλλεται τον επόμενο μήνα από την γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα της γέννησης του παιδιού και η δεύτερη δόση μετά από πέντε μήνες από το μήνα της γέννηση του παιδιού. Έτσι όσοι πληρωθούν στις 31 Μαρτίου την πρώτη δόση θα πληρωθούν την δεύτερη δόση στις 30 Ιουλίου 2021. Η αίτηση υποβάλλεται εντός προθεσμίας τριών μηνών από τη γέννηση του παιδιού.
Το παιδί πρέπει να έχει γεννηθεί εν ζωή στην Ελλάδα από 1-1-2021, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 40.000,00 ευρώ, η μητέρα του παιδιού ή το πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του να μένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και να έχει την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη ή του ομογενούς αλλοδαπού ή του Ευρωπαίου πολίτη ή του πολίτη κράτους του ΕΟΧ ή πολίτη τρίτης χώρας που διαμένει στην Ελλάδα συνεχώς από το 2012 και εντεύθεν καθώς και να υποβληθεί αίτηση για τη χορήγηση του εντός τριμήνου από τη γέννηση. Από το έτος 2024 και εντεύθεν, ο πολίτης τρίτης χώρας απαιτείται να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια.
Η μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα αποδεικνύεται από τη υποβολή δήλωση φορολογίας εισοδήματος- Ε1 του δικαιούχου για το προηγούμενο της γέννησης φορολογικό έτος και τη σχετικώς εκδοθείσα Πράξη Διοικητικού/Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου, εκτός εάν κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος προκύπτει από τα στοιχεία του Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος μεταγενέστερη της ανωτέρω δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μεταβολή της κατοικίας του.
Διαβάστε ακόμη:
Ποιες αλλαγές ζητούν τράπεζες και servicers για τον «Ηρακλή ΙΙ»
Κωνσταντόπουλος: «Η επόμενη μέρα φέρνει κοσμογονικές αλλαγές στα ΕΛΤΑ»
Άνοιξε η πλατφόρμα online ενημέρωσης για τις αποζημιώσεις ενοικίων (Vid)