Αδύναμη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από τους κραδασμούς που προκάλεσαν η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία «βλέπει» Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), την ώρα που κράτη και κυβερνήσεις «παλεύουν με τα τέρατα» του πληθωρισμού και της ακρίβειας. Αναφορικά με τη χώρα μας ο Οργανισμός προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει ισχυρή, με το πραγματικό ΑΕΠ να αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,2% το 2023 και 1,9% το 2024.
Η ανάλυση για την Ελλάδα
Η αύξηση της κατανάλωσης προβλέπεται να επιβραδυνθεί βραχυπρόθεσμα μετά τη διάβρωση από τον υψηλό πληθωρισμό της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών. Η πραγματική αύξηση των επενδύσεων προβλέπεται να παραμείνει ισχυρή ενόψει του αυξανόμενου κόστους δανεισμού καθώς αυξάνονται οι δαπάνες που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο πληθωρισμός μετριάζεται από τον Σεπτέμβριο του 2022, αλλά έχει αποκτήσει μεγαλύτερο εύρος, καθώς οι συνεχιζόμενες ελλείψεις εργατικού δυναμικού συμβάλλουν στην αύξηση των μισθών. Η πρόβλεψη για το 2023 είναι ότι θα κινηθεί στο 3,9%.
Επενδυτική βαθμίδα
Οι επιδοτήσεις των τιμών της ενέργειας περιορίζονται σταδιακά καθώς οι τιμές της ενέργειας υποχωρούν. Η επίτευξη και η διατήρηση της προγραμματισμένης επιστροφής σε πρωτογενές πλεόνασμα θα βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί τις πληθωριστικές πιέσεις και να φτάσει σε αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας. Περαιτέρω αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας, ιδίως μεταξύ των γυναικών και των νέων, θα βελτιώσει την ισότητα και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού.
Η ελληνική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται δυναμικά παρά τους αντίθετους ανέμους. Η αύξηση των επενδύσεων παρέμεινε ισχυρή το 4ο τρίμηνο του 2022 παρά το αυξανόμενο επενδυτικό κόστος και τις αυξανόμενες ελλείψεις εργατικού δυναμικού.
Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη αυξήθηκε από τον Οκτώβριο του 2022 για να πλησιάσει τα υψηλά πριν από την πανδημία τον Απρίλιο. Η πραγματική κατανάλωση συνέχισε να αυξάνεται το 4ο τρίμηνο του 2022 και στις αρχές του 2023, αντανακλώντας την έντονη αύξηση της απασχόλησης παρά την πτώση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και τη χαμηλή καταναλωτική εμπιστοσύνη. Ωστόσο, η δημιουργία θέσεων εργασίας επιβραδύνθηκε το 2023.
Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός μειώθηκε στο 4,5% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, καθώς οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν, αλλά οι διευρυνόμενες πιέσεις στις τιμές αύξησαν τον δομικό πληθωρισμό σε ετήσια βάση στο 6,1%, σημειώνει ο Οργανισμός. Θυμίζει δε ότι τον Απρίλιο ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 9,4%, μετά από αυξήσεις περίπου 10% το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και της θέρμανσης των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 27,9% από το υψηλότερο σημείο τους τον Σεπτέμβριο του 2022 έως τον Απρίλιο του 2023. Παράλληλα, τα spreads των κρατικών ομολόγων μειώθηκαν.
Αύξηση του κόστους δανεισμού
Οι επιδοτήσεις τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στήριξαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Οι επιδοτήσεις που εισήχθησαν για το πρόσφατο σοκ στις τιμές της ενέργειας μειώνονται καθώς οι τιμές της ενέργειας υποχωρούν και σχεδιάζεται να καταργηθούν σταδιακά έως το δεύτερο εξάμηνο του 2023, περιορίζοντας το δημοσιονομικό τους κόστος για το 2023 στο 0,5% του ΑΕΠ. Τον Απρίλιο του 2023, οι συνταξιούχοι έλαβαν εφάπαξ πληρωμές ύψους 0,4% του ΑΕΠ που συνδέονται με την αύξηση του κόστους διαβίωσης. Άλλα δημοσιονομικά μέτρα το 2023 ανέρχονται στο 1,8% του ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένης για παράδειγμα μιας επιδότησης για το κόστος των τόκων στεγαστικών δανείων.
Η κυβέρνηση στοχεύει να επιστρέψει το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο σε πλεόνασμα κοντά στο 1% του ΑΕΠ το 2023 και κοντά στο 2% του ΑΕΠ το 2024.
Παραμένει ισχυρή η ανάπτυξη
Η επιβράδυνση των κερδών της απασχόλησης και η διάβρωση των πραγματικών μισθών αναμένεται να περιορίσουν την ανάπτυξη της ιδιωτικής κατανάλωσης. Η δημοσιονομική σύσφιξη θα μειώσει επίσης τη συνολική ζήτηση. Η πραγματική αύξηση των επενδύσεων θα παραμείνει ισχυρή, αντανακλώντας τις χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο βασικός πληθωρισμός προβλέπεται να μετριαστεί το 2023, αλλά θα παραμείνει υψηλός αντανακλώντας τις συνεχείς αυξήσεις στο κόστος των εισροών και την αύξηση των μισθών. Η επίτευξη δημοσιονομικής εξυγίανσης, όπως προβλέπεται, θα είναι ζωτικής σημασίας για την απόκτηση αξιολόγησης επενδυτικού βαθμού για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.
Παγκόσμια οικονομία
Οι τελευταίες οικονομικές προοπτικές του οργανισμού με έδρα το Παρίσι αύξησ του παγκόσμιου ΑΕΠ παραγωγής κατά 2,7% φέτος και μόνο μια μέτρια άνοδο της τάξης του 2,9% το 2024, και οι δύο κάτω από το 3,4% του μέσου όρου της επταετίας πριν από την πανδημία. Οι ΗΠΑ, η Ευρωζώνη και η Κίνα θα δουν την ίδια σχετική βραδύτητα στην ανάκαμψή τους, ενώ ο πληθωρισμός θα είναι ισχυρότερος από ό,τι την περίοδο έως το 2019.
Η κατάσταση δημιουργεί μεγάλο «πονοκέφαλο» στις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες καλούνται να βρουν τη χρυσή τομή ανάμεσα στη τιθάσευση του πληθωρισμού και στη διασφάλιση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας.
«Η παγκόσμια οικονομία έχει μπροστά της μακρύ δρόμο για την επίτευξη ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης», δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού Κλερ Λομπαρντέλι. «Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις μιας σειράς αρνητικών σοκ στην παγκόσμια οικονομία και να αντιμετωπίσουν ένα σύνθετο πλέγμα προκλήσεων για να το καταφέρουν».
Το «καμπανάκι» έρχεται μία ημέρα αφότου η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε επισφαλή κατάσταση και οδεύει προς σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης αργότερα φέτος, καθώς οι συνέπειες από τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων αρχίζουν να είναι ορατές.
Οι νομισματικές αρχές καλούνται να αποφασίσουν σχετικά με το αν θα διακόψουν ή θα συνεχίσουν τον ταχύτερο κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων από τη δεκαετία του 1980, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχουν προγραμματισμένες συνεδριάσεις την επόμενη εβδομάδα.
Ο ΟΟΣΑ ανέφερε στην έκθεσή του ότι οι προηγούμενες αυξήσεις επηρεάζουν όλο και περισσότερο -ιδιαίτερα στις αγορές ακινήτων και στις χρηματοπιστωτικές αγορές- αλλά ότι η πλήρης επίδρασή τους θα εμφανιστεί μόνο αργότερα το 2023 και το 2024. Θολώνοντας ακόμη περισσότερο την εικόνα, ανέφερε ότι υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την ισχύ των επιπτώσεων, ενώ ο πληθωρισμός θα μπορούσε ακόμη να συνεχίσει να είναι πιο επίμονος από ό,τι αναμενόταν.
«Η σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές παραμένει και οι σημαντικότεροι κίνδυνοι για τις προβλέψεις ελλοχεύουν», σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, παρόλα αυτά ο Οργανισμός προέτρεψε τις κεντρικές τράπεζες να παραμείνουν περιοριστικές και να αυξήσουν ακόμη και περαιτέρω τα επιτόκια, εάν χρειαστεί, έως ότου υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις μειώνονται διαρκώς. Ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι οι αρχές θα πρέπει να κάνουν πλήρη χρήση των μέσων ρευστότητας εάν οι αυστηρότερες πολιτικές δημιουργήσουν άγχος στην αγορά και ότι οι κυβερνήσεις των αναδυόμενων αγορών θα μπορούσαν να προβούν προσωρινά σε παρεμβάσεις στο συνάλλαγμα ή σε ελέγχους κεφαλαίων για να αποφύγουν σοβαρούς κινδύνους.
Για να βοηθήσουν τις κεντρικές τράπεζες να περιορίσουν τις πιέσεις της ζήτησης που υποδαυλίζουν τον πληθωρισμό, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να καταστήσουν τη δημοσιονομική στήριξη των νοικοκυριών πιο στοχευμένη και να απευθύνεται μόνο στους πιο ευάλωτους, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η βοήθεια για τον μετριασμό του ενεργειακού κόστους εξακολουθεί να είναι σημαντική στην Ευρώπη και κυρίως μη στοχευμένη, γεγονός που ασκεί επίσης πίεση στα δημόσια οικονομικά που είναι επιβαρυμένα μετά την πανδημία.
«Οι επιλογές για τους υπεύθυνους χάραξης δημοσιονομικής πολιτικής είναι σαφέστερες, αλλά όχι ευκολότερες στην εφαρμογή τους», ανέφερε η Λομπαρντέλι.
Διαβάστε ακόμη
ΔΝΤ: Ποιες χώρες κινδυνεύουν με κατάρρευση της αγοράς ακινήτων – Σε καλή θέση η Ελλάδα (διάγραμμα)
Το Aγιον Oρος, η αλήθεια για τον τουρισμό, η μεταγραφή της Ιντρακάτ και η βίλα Νάτση στο Ελληνικό
Χρέη στους Δήμους: «Στενεύουν» τα χρονικά περιθώρια για ρύθμιση με έως 72 δόσεις
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ