search icon

Οικονομία

ΟΟΣΑ όπως… Κουτεντάκης: «Ναι» σε στοχευμένα και «όχι» στα οριζόντια μέτρα – Ο πόλεμος υπονομεύει την ανάκαμψη

Κίνδυνοι για την οικονομία αν γενικευθούν επιδόματα και μέτρα στήριξης - Ο ΟΟΣΑ ζητά «μια καλά στοχευμένη στήριξη στους ευάλωτους» - Οικονόμου: Στα 3,7 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης – Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια

Σε… γραμμή Κουτεντάκη για «στοχευμένα μέτρα στήριξης μόνο στους ευάλωτους», κινούνται και οι συστάσεις του ΟΟΣΑ προς όλες τις χώρες του κόσμου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Στην πρώτη του αξιολόγηση για τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης διατυπώνει συστάσεις βάζουν φρένο στην άκρατη παροχολογία περί μέτρων στήριξης.

Οι έρευνες του ΟΟΣΑ αφορούν και απευθύνονται σε πάνω από 100 χώρες, για αυτό και αποτελούσαν τα προηγούμενα χρόνια την οικονομική «βίβλο» των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα όμως ευθυγραμμίζονται με τις συστάσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή που ζητά «δημοσιονομική υπευθυνότητα» από τον πολιτικό κόσμο της χώρας, προειδοποιώντας και για τα δεινά που θα προκαλούσε η παροχή «οριζόντιων» και μόνιμων μέτρων στήριξης, απέναντι στην κρίση ακρίβειας που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη και τον οικονομικά ανεπτυγμένο κόσμο του πλανήτη.

Παρεμβαίνοντας στη πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει (όχι μόνο στην Ελλάδα) για το πόσα πολλά και ποια μέτρα στήριξης απαιτούνται, ο ΟΟΣΑ ζητά «μια καλά στοχευμένη στήριξη στους ευάλωτους» καθώς ο πόλεμος υπονομεύει την παγκόσμια ανάκαμψη. Και τάσσεται απερίφραστα υπέρ των «έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων που στοχεύουν σε ευάλωτους καταναλωτές και μπορούν να είναι αποτελεσματικός τρόπος μετριασμού των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών της Ενέργειας».

Και για όποιον δεν κατάλαβε για τι μιλά ο διεθνής Οργανισμός, ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι «άλλα μέτρα είτε δεν είναι σωστά επικεντρωμένα σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης, είτε δημιουργούν αντιπαραγωγικές στρεβλώσεις»! Τονίζει δε πως τα όποια μέτρα, πρέπει να είναι προσωρινά και μόνον αφού, όταν παρέλθει η άμεση έκτακτη ανάγκη, θα πρέπει να αναθεωρηθούν.

Η μελέτη του ΟΟΣΑ εκτιμά πως, ακόμα ελάχιστα αλλά σωστά στοχευμένα δημοσιονομικά μέτρα, της τάξεως της μισής εκατοστιαίας μονάδας του ΑΕΠ μόλις (σσ: περίπου 90-100 εκατ. ευρώ αντί για 1,1 δισ. ευρώ για τα ελληνικά δεδομένα) «θα μπορούσαν να μετριάσουν ουσιαστικά τον οικονομικό αντίκτυπο της κρίσης, χωρίς να τροφοδοτήσουν νέο πληθωριστικό κύμα στην Οικονομία».

Η αξιολόγηση αναφέρει ότι ο πόλεμος έχει τονίσει την ανάγκη για ελαχιστοποίηση της εξάρτησης από τη Ρωσία, διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, καθώς και την επιτάχυνση της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα επενδύοντας περισσότερες σε ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας.

Εν μέσω της αβεβαιότητας, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα χάσει περισσότερο από 1 ποσοστιαία μονάδα φέτος ως αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης, ενώ ο πληθωρισμός, ήδη υψηλός στην αρχή του έτους, θα μπορούσε να είναι τουλάχιστον 2 επιπλέον ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος στις συγκεντρωτικό από ό,τι θα ήταν διαφορετικά.

Διαβάστε ακόμη:

Άννα Αγγελικούση: Παρέλαβε το 2ο νεότευκτο φορτηγό πλοίο μέσα στο 2022

Πότε θα πέσει η τιμή του πετρελαίου – Ράλι 14% σε μόλις τρεις ημέρες

Το top 5 των ακριβότερων και των οικονομικότερων περιοχών σε όλη την Αττική – Μειωμένα τα πωλητήρια για σπίτια

Exit mobile version