search icon

Οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Ομοβροντία μέτρων στήριξης – €32 δισ. για την ανάκαμψη

Το σχέδιο θα παρουσιαστεί σήμερα από τον αρμόδιο υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη στο υπουργικό Συμβούλιο - Στόχος μέχρι καλοκαίρι το πρόγραμμα να εγκριθεί από τις κοινοτικές αρχές

Πάνω από 160 έργα και 32 δισεκατομμύρια ευρώ που θα πέσουν στην αγορά, συζητά σήμερα το υπουργικό συμβούλιο. Ο επικεφαλής και διαμορφωτής του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, αν. υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, έχει υποδεχθεί, αναλύσει και  επιλέξει τα χρησιμότερα από τα προγράμματα που πρότειναν όλα τα υπουργεία. Οι τελικές αποφάσεις θα αποτυπωθούν σε πάνω από 1.000 σελίδες και θα ανακοινωθούν στα μέσα της εβδομάδος.

Νωρίτερα πάντως, ή ενδεχομένως και σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση και νέων μέτρων οικονομικής στήριξης, που θα ισχύσουν τον Απρίλιο με βάσει και τα περιοριστικά μέτρα: επιστρεπτέα προκαταβολή 7, απαλλαγή ή μειώσεις ενοικίων, αναστολές συμβάσεων, Γέφυρα 2 και νέο πρόγραμμα επιδότησης Παγίων Δαπανών.

Εκτός από την στήριξη των πληττομένων, στην κυβέρνηση σχεδιάζουν και μέτρα επανεκκίνησης της αγοράς. Καθώς οι επιχειρήσεις που σταδιακά θα ανοίγουν, ξεκινούν από το απόλυτο μηδέν (με απούλητο στοκ εμπόρευμα, άδεια από εισπράξεις ταμεία ή και χωρίς έτοιμη πελατεία οι νέες επιχειρήσεις) στο οικονομικό επιτελείο κάνουν σχέδια για μέτρα της επόμενης μέρας από τα lockdown. Πρώτη προτεραιότητα θα δοθεί σε εστίαση και τουρισμό, με προγράμματα ΕΣΠΑ και «ζεστό χρήμα» 600-700 εκατ. ευρώ.

32 δισ. για την ανάκαμψη

Πέραν όμως από μέτρα διάσωσης, τον τόνο και την ελπίδα για το αύριο καλείται να δώσει το Σχέδιο Ανάκαμψης, το οποίο θα τεθεί και σε διαβούλευση πριν υποβληθεί στις Βρυξέλλες. Και τότε η Κομισιόν θα βαθμολογήσει το ελληνικό και όλα τα άλλα εθνικά σχέδια ανάκαμψης που θα υποβάλουν τα Κράτη – Μέλη, πριν εγκρίνει την χρηματοδότηση κάθε έργου και δράσης.

Οι ανακοινώσεις ενδεχομένως να γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τα μέτρα θα περιλαμβάνουν χρήματα για προγράμματα Εξοικονομώ- Αυτονομώ,  ηλεκτρική διασύνδεση ελληνικών νησιών, υπογειοποίηση  δικτύου μεταφοράς ρεύματος, ψηφιοποίηση του Δημόσιου Τομέα. Αλλά και δράσεις όπως και διασύνδεση όλων των επιχειρήσεων online με την εφορία ή και «ρομποτικοί» έλεγχοι κατά της φοροδιαφυγής με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να είναι από τις πρώτες που θα καταθέσει αίτηση, με προτάσεις – υπόδειγμα και για άλλες χώρες. Και  θα κάνει χρήση τόσο από τις άμεσες επιδοτήσεις 19,4 δισ. ευρώ που δικαιούται, όσο και από ευνοϊκά δάνεια ύψους 12,6 δις. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Πράσινο για το ‘’Parliament Lofts’’ του ομίλου Χαραγκιώνη στην Κριεζώτου (pics)

Αγώνας δρόμου για τις άδειες των online τυχερών παιχνιδιών

Η Pharmathen στο κλαρί, οι… και μπετάδες της Νιγηρίας, ο ευγενής Πατρίκ και η επένδυση στο Γιαλισκάρι 

Exit mobile version