«Ποδαρικό» με ομόλογο 3,5 δισ. ευρώ είχε να κάνει πριν τα Μνημόνια η χώρα. Ενώ έχει ανακοινώσει στις αγορές ότι θα δανειστεί μόλις 7 δισ. ευρώ φέτος, η κυβέρνηση δανείστηκε χθες το 50% των ετήσιων αναγκών της.
Δανείστηκε φθηνότερα από όσο τον περασμένο Οκτώβριο (4,25% εχθές έναντι 4,44% πριν τρεις μήνες) παρότι ο πληθωρισμός και τα ευρωπαϊκά επιτόκια καταθέσεων έχουν ανέβει στα ύψη από τότε. Και χωρίς καν επενδυτικά βαθμίδα, με ομόλογα πιστοληπτικής αξιολόγησης κατηγορίας “junk” (σκουπίδια) το ελληνικό 10ετές ομόλογο έκλεισε με επιτόκιο μόλις 0,2% υψηλότερο από της Ιταλίας και 2,2% από της Γερμανίας.
Σε μια ταραγμένη χρονιά, είναι προφανές ότι το οικονομικό επιτελείο έσπευσε να “προλάβει” πόλεμο, εκλογές και αύξηση επιτοκίων. Αβεβαιότητες όπως η πορεία των διεθνών τιμών καυσίμων, του υψηλού πληθωρισμού, της διεθνούς ύφεσης, παρατεταμένης εκλογικής περιόδου ή ακυβερνησίας κλπ, μπορεί να επιδράσουν καταλυτικά φέτος στις διεθνείς αγορές.
«Βάλτε τώρα που γυρίζει»
Απέναντι σε αυτά, η Αθήνα δεν είχε λόγο να παίζει παιχνίδι με το χρόνο. Έκανε τολμηρή εμφάνιση στο «τακτικό» ραντεβού της -όπως κάθε Ιανουάριο πια- με τις αγορές ομολόγων. Και «σήκωσε» το μεγαλύτερο ποσό μετά την είσοδο στα Μνημόνια: το 2014 είχε αντλήσει 3 δισ. με το «ομόλογο Σαμαρά» και άλλα 3 δισ. ευρώ πέρυσι τον Ιανουάριο, πάλι με δεκαετές ομόλογο. Και μπορεί το επιτόκιο τότε να ήταν 1,75%., αλλά και το επιτόκιο της ΕΚΤ ήταν στο -0,5% ενώ σήμερα στο 2% και το γερμανικό ομόλογο «γύριζε» από αρνητικό τότε σε 2% σήμερα.
Με επιτόκιο 4,279% η χθεσινή έκδοση ήταν 1,65% πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό, ενώ πέρυσι ήταν στο 1,8%. Το σημαντικότερο όλων όμως, προσέλκυσε πάνω από 20 δισεκατομμύρια περισσότερες προσφορές από όσα ζητούσε (υπερκάλυψη 6,2%) και η προσφορά ανέβαινε ενόσω ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους μείωνε κατά 0,1% (tightening) το επιτόκιο. Κάτι που δείχνει ότι το ελληνικό ομόλογο έχει «βάθος» στην αγορά και είναι σωστά τιμολογημένο εν μέσω θύελλας των αγορών.
Παίκτες και «κτυπήματα»
Σχεδόν 2,8 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων κατέληξαν σε ισχυρούς ποιοτικούς επενδυτές από το εξωτερικό. Παρά την υψηλή ζήτηση, μόλις 700 εκατ. ευρώ (το 22%) κατέληξε σε ελληνικα χέρια. Το 78% της συναλλαγής κατανεμήθηκε σε διεθνείς επενδυτές, κυρίως από Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και την Ιβηρική Χερσόνησο.
Η συναλλαγή καλύφθηκε κυρίως από τους Διαχειριστές Αμοιβαίων Κεφαλαίων (47%) και από Τράπεζες (27%), ενώ τα Hedge Funds μετείχαν κατά 11%. Τα συνταξιοδοτικά Ταμεία συμμετείχαν κατά 6%.
Αρχικά η Ελληνική Δημοκρατία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εκδώσει το νέο 10ετές και η η διάθεση ξεκίνησε με επιτόκιο mid swap +175 μονάδες βάσης (1,75%). Ενώ στο βιβλίο είχαν γραφτεί πάνω από 17,5 δισ. ευρώ προσφορών, αποφασίστηκε να κατεβάσει το περιθώριο επιτοκίου στις 170 μονάδες βάσης (1,7%). Τότε το βιβλίο παραγγελιών αυξήθηκε και οι προσφορές ξεπέρασε και τα 20 δισ. ευρώ, ενώ τελικό spread περιορίστηκε κι άλλο, στις 165 μ.β.
Το τελικό μέγεθος της συναλλαγής ανακοινώθηκε στα 3,5 δισ. ευρώ με το βιβλίο παραγγελιών να κλείνει πάνω από 21,9 δισ. ευρώ, σχεδόν 50% υψηλότερες από τα 15 δισ. που είχαν προσφερθεί στην Ελλάδα για το αντίστοιχο 10ετές ομόλογο τον Ιανουάριο πέρυσι.
Το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο τιμολογήθηκε με απόδοση εκ νέου προσφοράς 4,279%, προσφέροντας κουπόνι 4,250%.
Για το σύνολο της φετινής χρονιάς, ο ΟΔΔΗΧ έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές 7 δισ. ευρώ, ενώ άλλα αναμένει και επιπλέον έσοδα 4,2 δισ. άλλες διάφορες πηγές (Ταμείο Ανάκαμψης, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, κ.α.). Αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, μετά τις εκλογές θα εκδόσει και «πράσινο ομόλογο» για να χρηματοδοτήσει νέα έργα και επεδνύσεις, κυρίως στην Ενέργεια.
Διαβάστε ακόμη
Φρένο στο ενεργειακό κόστος – Υποχωρούν οι τιμές του φυσικού αερίου κάτω από τα 60 ευρώ η μεγαβατώρα
Ακίνητα: Πιέσεις για μόνιμη ρύθμιση στα αδήλωτα τετραγωνικά
Θεόδωρος Τρύφων: Το νέο εργοστάσιο της Elpen και οι mega επενδύσεις των €155 εκατ.