«Στα μάτια» συνεχίζει και κοιτάει τις αγορές η Ελλάδα, με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου. Παρά τη μεγάλη νευρικότητα διεθνώς για το πόσο θα είναι η επόμενη αύξηση επιτοκίων που θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί επενδυτές που θα επενδύσουν κεφάλαια (τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ) σε χρεόγραφα Ελληνικού Δημοσίου, με σταθερό επιτόκιο 4,25% ετησίως έως το μακρινό… 2033.
Προσφέρει έτσι το ίδιο επιτόκιο με το οποίο είχε δανειστεί και τον περασμένο Ιανουάριο για μια δεκαετία (έως Ιούνιο του 2033). Με τη διαφορά πως τότε δεν είχε ξεκινήσει ακόμη το άνευ προηγουμένου «ράλι» των επιτοκίων στην Ευρώπη: τον Ιανουάριο του 2023 το επιτόκιο καταθέσεων ΕΚΤ ήταν ακόμα στο 2%, αλλά σήμερα έχει φτάσει στο 3%.
Λόγω της ανόδου αυτής, τα επιτόκια άλλων επενδύσεων θεωρούνται πιο ελκυστικά πια, ενώ οι τράπεζες ή οι επενδυτές βλέπουν και άλλους κινδύνους σε τέτοιες επενδύσεις -ιδίως μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ.
Η σημερινή επανέκδοση θεωρείται τολμηρό βήμα μέσα στο θολό προεκλογικό τοπίο, και για έναν ακόμα πρόσθετο λόγο: μόλις εχθές η JP Morgan ανακοίνωσε την εκτίμηση ότι δεν θα έλθουν άλλες αναβαθμίσεις για τη χώρα, μέχρι να κλείσει η εκλογική «παρένθεση» και να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση. Δεν αμφισβητεί την αξιοπιστία της χώρας, αλλά θέτει «σε εύθετο χρόνο» τις αναβαθμίσεις.
Η εκτίμηση αυτή έρχεται σε κόντρα με τον «χρησμό» της Goldman Sachs που ουσιαστικά προεξοφλούσε ότι, την Παρασκευή 21 Απριλίου, η Standard & Poor’s θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Αθήνα τολμά και συνεχίζει να δίνει «παρόν» στις αγορές κάθε μήνα, ζητώντας άμεσα την «αξιολόγηση» από τους ίδιους τους επενδυτές!
Μετά το δεκαετές ομόλογο που επανεκδίδει σήμερα, το επόμενο ραντεβού έχει οριστεί στις 17 Μαΐου -ελάχιστες μέρες πριν τις κάλπες- και ένα ακόμη στις 21 Ιουνίου -πολύ κοντά σε ενδεχόμενες «δεύτερες κάλπες» του Ιουλίου. Και πάλι τότε, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα προβεί σε επανέκδοση ομολόγων, με επιτόκιο «από τα παλιά».
Τα επόμενα βήματα
Αν δεν έρθει στις 21 Απριλίου από Standard & Poor’s η αναβάθμιση, τη σκυτάλη παίρνει ο Οίκος Fitch στις 9 Ιουνίου. Αν επιβεβαιωθεί όμως η «προφητεία» της JP Morgan, η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα μπορεί να έρθει τελικά μετά τις εκλογές:
- στις 8 Σεπτεμβρίου ο καναδικός οίκος DBRS θα ανακοινώσει αν η χώρα μας θα ανέβει το σκαλοπάτι που την χωρίζει από την επενδυτική βαθμίδα, στη δική του κλίμακα αξιολόγησης.
- αν χαθεί και εκείνη η ευκαιρία, η επόμενη αξιολόγηση είναι προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου από τη Moody’s. Η συγκεκριμένη θεωρείται μάλλον «άσφαιρη» όμως, καθώς είναι ο μόνος από τους 4 «μεγάλους» ξένους Οίκους που κρατά τη χώρα μας τρία «σκαλιά» μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Οπότε –αν και απίθανο- μόνο με «τριπλή» αναβάθμιση μπορεί να καλύψει όλη την απόσταση μέσα στο 2023.
- επόμενο και τελευταίο «ραντεβού» της χώρας μας με την επενδυτική βαθμίδα για το 2023, δίνει και πάλι η S&P’s σε έξι μήνες (στις 20 Οκτωβρίου) «σφραγίζοντας» τη χρονιά με το στίγμα όλων των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων που θα έχουν ως τότε διαμειφθεί.
Διαβάστε ακόμη
Σκάνδαλο Folli Follie: Εχασαν τη μάχη για €3,3 εκατ. στο ΣτΕ οι Κουτσολιούτσοι (pic)
Θεόδωρος Χαραγκιώνης: Η διαδρομή και η κληρονομιά του πρωτοπόρου developer