Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Άρωμα φθινοπώρου, παρά την αφόρητη ζέστη, έφερε η χθεσινή επίσκεψη Γιούνκερ καθώς στο επίκεντρο των αλλεπάλληλων συναντήσεων ήταν οι αλλαγές στα εργασιακά που θα τεθούν στο τραπέζι της σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές το Σεπτέμβριο.

Τσίπρας, Γιούνκερ, αλλά και οι κοινωνικοί εταίροι έστειλαν πολλαπλά μηνύματα για την επόμενη μέρα στην αγορά εργασίας αλλά και για το ρόλο της ίδιας της ευρωπαϊκής ένωσης. Ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής απαντώντας στις ερωτήσεις κοινωνικών φορέων (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΕ) που είχαν συγκεντρωθεί στα γραφεία της Οικονομικής και κοινωνικής επιτροπής δεν έκρυψε τις αντιθέσεις που έχουν οι Ευρωπαίοι με το ΔΝΤ, τονίζοντας:

– Το ΔΝΤ δεν είναι ειδικό σε κοινωνικά θέματα
– Έχω πει πολλές φορές ότι τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις πρέπει να έχουν πολιτική χροιά και να γίνονται από αιρετούς ( υπονοώντας ότι δεν πρέπει να γίνονται από τους αριθμολάτρες υπαλλήλους του ΔΝΤ)
– Η ΕΕ θα στηρίξει την όποια συμφωνία υπογράψουν οι κοινωνική εταίροι στην Ελλάδα. Φτάνει να συμφωνήσουν. ( αναφέρεται στον στόχο τις κυβέρνησης για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων)
– Δεν είμαι φίλος των ομαδικών απολύσεων. Θα πρέπει να υπάρχει μια ανεξάρτητη αρχή που να μπορεί να εγκρίνει ανάλογα αιτήματα. (Σύμφωνα με παράγοντες των κοινωνικών εταίρων ο Γιούνκερ πιθανόν έχει στο νου του τον ΟΜΕΔ (Oργανισμός Διαμεσολάβησης) και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, προκειμένου να μην υπάρχει ανάμιξη του υπουργείου εργασίας στην έγκριση ή την απόρριψη των αιτημάτων για ομαδικές απολύσεις. Πρόκειται για μια συμβιβαστική λύση που ενδεχομένως να δεχθεί το ΔΝΤ που επιμένει από το πρώτο μνημόνιο στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με νόμο).

Ο πρωθυπουργός, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ προσκάλεσε το σύνολο των κοινωνικών φορέων να συμμετάσχουν σε έναν γόνιμο και δημιουργικό διάλογο για την βελτίωση και την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ στέλνοντας μήνυμα για η στάση που θα τηρήσει η ελληνική πλευρά εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης το φθινόπωρο χαρακτήρισε, χαρακτήρισε «μονομερή , ακραία νεοφιλελεύθερης προσέγγισης την εμμονή στην ελαστικοποίηση της εργασίας, στη μείωση του εργατικού κόστους και στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας που είναι σε τελευταία ανάλυση αντιπαραγωγική».
Νωρίτερα είχε δηλώσει ότι δε μπορεί να γίνει ανάπτυξη σε βάρος της εργασίας.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Eργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος διέψευδε ότι στην ατζέντα των δανειστών βρίσκεται η κατάργηση των τριετιών που προσαυξάνουν τον κατώτατο μισθό.

Αλλά και μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τις αλλαγές στο εργασιακό που συνεδρίαζαν χθες στο υπουργείο εργασίας επιβεβαίωσαν ότι τα θέματα που εξετάζουν προκειμένου η χώρα να ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές είναι το καθεστώς ομαδικών απολύσεων, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, το lock out, ο απεργιακός νόμος και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες .

Το πόρισμα της επιτροπή που μπορεί να δημοσιοποιηθεί ακόμα και μέσα στον Ιούλιο , θα αποτελεί καταγραφή απόψεων καθώς στα περισσότερα ζητήματα δεν υπάρχει ομοφωνία .

Η επιτροπή στη συνάντηση που είχε με τη ΓΣΕΕ , άκουσε τις απόψεις των συνδικαλιστών , προσπαθώντας να εκμαιεύσει τα ζητήματα στα οποία θα μπορούσαν να συμφωνήσουν.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος ξεκαθάρισε ότι τα συνδικάτα θα είναι αρνητικά στην περαιτέρω διάλυση του συλλογικού πλαισίου προστασίας των εργαζομένων ενώ ανέφερε ότι ρώτησε σε ειρωνικό τόνο τα μέλη της επιτροπής « υπάρχει καλή ευρωπαϊκή πρακτική στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, σε μια χώρα με 30% ανεργία; Νομίζω ότι είναι αστείο να μιλούμε για ομαδικές απολύσεις, για να κάνουμε δηλαδή αυτό που θέλουν όπως ενδεχομένως οι τράπεζες τώρα ή αύριο στις δημόσιες επιχειρήσεις που θα ιδιωτικοποιηθούν. Δηλαδή και τη στοιχειώδη προστασία που έχουν οι εργαζόμενοι να τη χάσουν. θέλουμε να γίνουμε και στο εργατικό δίκαιο και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Τώρα με αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας, είμαστε η χειρότερη χώρα της Αφρικανικής και Ασιατικής Ηπείρου».

Στη συνάντηση με την επιτροπή είχαν προσκληθεί εκτός από τη ΓΣΕΕ, το ΕΚΑ και η ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων που έχουν εκλέξει προεδρεία προσκείμενα στο ΣΎΡΙΖΑ. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του κ. Παναγόπουλου και την αποχώρηση του προέδρου της ομοσπονδίας ιδιωτικών υπαλλήλων κ. Δημήτρη Καραγεωργόπουλου.