Για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, την επόμενη μέρα των μνημονίων και την ελάφρυνση του χρέους, συζήτησαν στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας, ο Αλέξης Τσίπρας και η Κριστίν Λαγκάρντ. Η συνάντηση κράτησε περίπου 40 λεπτά, ενώ νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με τον Πιέρ Μοσκοβισί.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, η επικεφαλής του ΔΝΤ έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter: «Συναντήθηκα με τον Έλληνα πρωθυπουργό και του έδωσα συγχαρητήρια για την πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Συμφωνήσαμε να δουλέψουμε μαζί ως προς τους κοινούς στόχους της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων και της εξασφάλισης της ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους, η οποία είναι απαραίτητη για την βιώσιμη ανάπτυξη».

 

Στην Αθήνα στις 8 Φεβρουαρίου ο Πιερ Μοσκοβισί

Το χρέος και η «επόμενη μέρα» που θα ακολουθήσει την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης βρέθηκαν στο επίκεντρο και της συνάντησης Τσίπρα – Μοσκοβισί.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, θα επισκεφτεί την Αθήνα στις 8 Φεβρουαρίου, για την επόμενη μέρα της εξόδου αλλά και για να αναδείξει ότι «η Ελλάδα θα είναι πάλι μια «κανονική» χώρα στην Ευρωζώνη», όπως επεσήμανε ο ίδιος τη Δευτέρα μετά τη συνεδρίαση του πρόσφατου Eurogroup. Αντίστοιχη δήλωσε έκανε και μέσω Twitter μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

 

 

Η Ελλάδα έχει περάσει σε μια νέα φάση εμπέδωσης της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας και όλοι πρέπει τώρα να εργαστούν από κοινού για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο.

Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση των δύο ανδρών, που ολοκληρώθηκε σε πολύ θετικό κλίμα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκε η ικανοποίηση για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης εγκαίρως. Επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα έχει περάσει σε μία νέα φάση εμπέδωσης της εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, που εκφάζεται και στις τιμές των ελληνικών ομολόγων.

Επιπλέον, τονίστηκε ότι τώρα όλοι πρέπει να εργαστούν από κοινού για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, κύριοι στόχοι είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στην κανονικότητα του ευρωπαϊκού εξαμήνου (european semester) την άνοιξη (σ.σ. πρόκειται για την πάγια διαδικασία 6μηνιαίων ελέγχων, στους οποίους υπόκεινται όλες οι χώρες της Ε.Ε., ενώ όσες υπόκεινται σε πρόγραμμα, έχουν πρόσθετες υποχρεώσεις φυσικά), επίσης να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και να καθοριστούν τα τελευταία βήματα πριν την έξοδο της χώρας στις αγορές και, τέλος, να ολοκληρωθεί η επεξεργασία της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής.