Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για ένα από τα σημαντικότερα έργα ψηφιοποίησης που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα. Ένα project το οποίο θα σημάνει το τέλος …του «χαρτοβασιλείου» και της γραφειοκρατίας που ταλαιπώρησαν επί δεκαετίες πολλά εκατομμύρια ασφαλισμένους πολίτες.
Η εικόνα των «παρατημένων» από τα ‘80s χάρτινων καρτέλων με τα χιλιάδες ένσημα στα συρτάρια ενός υποκαταστήματος ασφαλιστικού φορέα θα περάσει οριστικά στο «χρονοντούλαπο», όταν ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση του συνόλου του χαρτώου αρχείου της ασφαλιστικής ιστορίας ασφαλισμένων πρώην Φορέων κύριας και επικουρικής Ασφάλισης, που έχουν ενταχθεί στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).
Το newmoney παρουσιάζει όλο το σχέδιο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΦΚΑ με βασικότερο σημείο του την …digital μετατροπή όλων των ενσήμων, ο σχετικός διαγωνισμός για την οποία διαδικασία αναμένεται με βάση τον σημερινό σχεδιασμό να προκηρυχτεί μέσα στο επόμενο 3μηνο. Δηλαδή, ως τα τέλη του καλοκαιριού με αρχές του φθινοπώρου.
Εύλογα, οι ισχυροί «παίκτες» του κλάδου της πληροφορικής βρίσκονται για άλλη μια φορά «επί ποδός»… Το έργο με τίτλο «Ψηφιοποίηση Ασφαλιστικής Ιστορίας e-ΕΦΚΑ» είναι συνολικού προϋπολογισμού 14.987.000,00 Ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και βέβαια δεν θα είναι το μόνο για τον ΕΦΚΑ, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του newmoney.
Το συγκεκριμένο αφορά, ουσιαστικά το σύνολο του …πληθυσμού της χώρας και η υλοποίηση του θα ανοίξει τον δρόμο για την μετάβαση των ασφαλιστικών ταμείων σε μια νέα εποχή. Η ψηφιοποίηση όλων των πληροφοριών θα δώσει την δυνατότητα να εκδίδονται οι συντάξεις και να αποδίδονται στους δικαιούχους τους με ένα «κλικ», κάτι που ως τώρα απαιτεί σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και μήνες.
Η «Ψηφιοποίηση χαρτώου αρχείου ασφαλιστικής ιστορίας ασφαλισμένων πρώην Φορέων κύριας και επικουρικής Ασφάλισης που έχουν ενταχθεί στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)», αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του κλάδου.
Πηγές με γνώση της υπόθεσης, εκτιμούν ότι ο ρεαλιστικός στόχος είναι μέσα στους προσεχείς μήνες να καταστεί εφικτή και η διασύνδεση όλων των πληροφοριακών συστημάτων των παλιών ταμείων του ΕΦΚΑ, που έχουν πλέον ενοποιηθεί και σε μεγάλο βαθμό δεν επικοινωνούν μεταξύ τους, ενώ, θα πρέπει να έχει ψηφιοποιηθεί το σύνολο των φακέλων των συνταξιούχων…
Ο νέος διοικητής του οργανισμού Παναγιώτης Δουφεξής έχει ξεκινήσει τη νέα προσπάθεια και έδειξε τι ακριβώς ζητά, με την επιστολή του προς τους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ τις προηγούμενες ημέρες, με την οποία τους καλεί να βελτιώσουν το επίπεδο εξυπηρέτησης και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
«Ευελπιστώ σε μία αγαστή και γόνιμη συνεργασία με καθέναν από εσάς που θεωρώ συνοδοιπόρους στο δρόμο της πραγμάτωσης του δύσκολου εγχειρήματος του ψηφιακού μετασχηματισμού του e-ΕΦΚΑ αλλά και της αναβάθμισης του σε έναν Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης με ανθρώπινο πρόσωπο που σέβεται τον πολίτη και τις ανάγκες του αλλά και τους εργαζόμενους σε αυτόν», ήταν το κεντρικό μήνυμα του.
Ο κος Αλέξανδρος Βαρβέρης έχει αναλάβει την θέση του Α’ Υποδιοικητή, υπεύθυνου για τον ψηφιακό και οργανωτικό μετασχηματισμό του e-ΕΦΚΑ.
Όλα όσα προβλέπει το σχέδιο
Σύμφωνα με τις αποφάσεις οι οποίες έχουν ληφθεί: Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος
«Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» του ΕΣΠΑ, εκδόθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΥΔΕ-ΤΠΕ) η με αρ. πρωτ.: 783/10.05.2021 1η Τροποποίηση της Πρόσκλησης, με τίτλο «Δράσεις Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΙΙ», στην οποία μεταξύ άλλων καλείται και ο e-ΕΦΚΑ ως δυνητικός δικαιούχος να υποβάλει προς Ένταξη για χρηματοδότηση, το Προτεινόμενο Έργο/Πράξη του ο e-ΕΦΚΑ με τίτλο «Ψηφιοποίηση Ασφαλιστικής Ιστορίας e-ΕΦΚΑ», συνολικού προϋπολογισμού 14.987.000,00 Ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Αντικείμενο της Πράξης αποτελεί η ψηφιοποίηση χαρτώου αρχείου πρώην Φορέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης, αρμοδιότητας του τέως ΕΦΚΑ και του τέως ΕΤΕΑΕΠ αντίστοιχα, που έχουν σήμερα ενταχθεί στον e-ΕΦΚΑ, όπως π.χ. ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κ.λπ. με κύριο στόχο την επιτάχυνση απονομής σύνταξης σε ασφαλισμένους, οι οποίοι πλησιάζουν στην ηλικία συνταξιοδότησης και πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις.
Για τους παραπάνω φορείς έχει γίνει ποσοτική καταγραφή του χαρτώου αρχείου τους, που περιλαμβάνει την ασφαλιστική ιστορία των ασφαλισμένων τους ή πληροφορία που μπορεί να οδηγήσει στον υπολογισμό ασφαλιστικού χρόνου (π.χ. εισφορές) και για το οποίο απαιτείται ψηφιοποίηση των σχετικών πεδίων/δεδομένων.
Τα στοιχεία ασφάλισης τα οποία αφορούν το έργο αναφέρονται στην περίοδο μετά το 1980, δεδομένου ότι είναι σπάνιες οι περιπτώσεις ασφαλισμένων οι οποίοι έχουν έναρξη ασφαλιστικού βίου προ του 1980 και δεν έχουν ακόμη συνταξιοδοτηθεί. Επίσης, μετά το 2002, η μεγάλη πλειοψηφία των φορέων κύριας ασφάλισης τηρούσε τα σχετικά στοιχεία σε ηλεκτρονική μορφή, οπότε για την περίοδο αυτή δεν απαιτείται κατά κανόνα ψηφιοποίηση. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για τους φορείς επικουρικής ασφάλισης, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις απέκτησαν μηχανογραφικά συστήματα σε μεταγενέστερες ημερομηνίες.
Προτεραιότητα θα δοθεί κατ’ αρχήν στους φορείς οι οποίοι αφενός έχουν μεγάλο όγκο μη ψηφιοποιημένων δεδομένων, και για τους οποίους αφετέρου εκκρεμούν πολλές αιτήσεις συνταξιοδότησης ή προσυνταξιοδοτικής ανακεφαλαίωσης της ασφαλιστικής ιστορίας, ώστε να εξυπηρετηθεί κατά το δυνατόν ταχύτερα το μεγαλύτερο πλήθος ασφαλισμένων.
Βασικές επιδιώξεις του e-ΕΦΚΑ και του Υπουργείου Εργασίας γενικότερα από την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης αποτελούν:
1. Η προετοιμασία του e-ΕΦΚΑ για ταχεία διεκπεραίωση αιτήσεων συνταξιοδότησης ή προσυνταξιοδοτικής ανακεφαλαίωσης, καθώς το πιο χρονοβόρο στάδιο αυτών των διαδικασιών είναι ο υπολογισμός του συνολικού χρόνου ασφάλισης, εξαιτίας των μη ψηφιοποιημένων περιόδων του.
2. Η δημιουργία δεδομένων σε ψηφιακή μορφή, σχετικά με το ιστορικό ασφάλισης. Τα δεδομένα αυτά θα αποτελούν ιδιοκτησία του Φορέα, ο οποίος θα είναι και υπεύθυνος για τη διατήρηση και επεξεργασία τους, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, θα καλύπτουν το σύνολο του ασφαλιστικού βίου, θα είναι εκκαθαρισμένα και αξιόπιστα και θα διαθέτουν την εγκυρότητα και νομική ισχύ για να αξιοποιηθούν από τα Πληροφοριακά Συστήματα του e-ΕΦΚΑ.
Ωφελούμενοι από τη δράση θα είναι:
- Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ, αφού η επιτάχυνση της διαδικασίας της απονομής θα οδηγήσει σε εξάλειψη της ταλαιπωρίας που ενδεχόμενα υφίστανται σήμερα, ανεξαρτήτως του φορέα προέλευσής τους και ειδικότερα αν υπήρχε διαδοχική ασφάλιση.
- Οι εργαζόμενοι του Φορέα, το έργο των οποίων θα διευκολυνθεί και θα αναβαθμιστεί.
- Η Διοίκηση του Φορέα και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που θα διαθέτουν πλήρη και αξιόπιστα στοιχεία για τη χάραξη ασφαλιστικής πολιτικής.
Η εν λόγω Πράξη, διάρκειας 27 μηνών και συνολικού προϋπολογισμού 14.987.000,00 ευρώ, κατόπιν συνεννόησης με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείριση και Εφαρμογής Τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΥΔΕ-ΤΠΕ), τμηματοποιείται σε δύο φάσεις (Στάδια Α΄ και Β΄):
- η πρώτη φάση (Στάδιο Α΄), διάρκειας 20 μηνών και συνολικού προϋπολογισμού 10.470.750,00 Ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), θα υλοποιηθεί εντός της Π.Π. 2014-2020 (Σ.σ. Έχει δοθεί η σχετική παράταση και οι χρόνοι πλέον επιταχύνονται) και
- η δεύτερη φάση (Στάδιο Β΄), διάρκειας 7 μηνών και συνολικού προϋπολογισμού 4.516.250,00 Ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), θα υλοποιηθεί την επόμενη Π.Π. 2021-2027.
Η υλοποίηση των δύο σταδίων, τα οποία, πέραν ορισμένων αρχικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνονται μόνο στο στάδιο Α, διαφοροποιούνται μόνο ως προς τις ποσότητες του χαρτώου αρχείου που θα τύχουν ψηφιοποίησης/ επεξεργασίας στο καθένα εξ αυτών.
Στην με αρ. πρωτ.: 783/10.05.2021 1η Τροποποίηση της Πρόσκλησης ορίζεται ότι για τμηματοποιημένες πράξεις θα πρέπει στο ΤΔΠΠ να περιγράφεται και να αποτυπώνεται μόνο η Α΄ Φάση που θα υλοποιηθεί εντός της Π.Π. 2014-2020 .
Για το λόγο αυτό ο e-ΕΦΚΑ, στο πλαίσιο της ανωτέρω Πρόσκλησης, έχει συντάξει, για να υποβάλει, το Τεχνικό Δελτίο Προτεινόμενης Πράξης (ΤΔΠΠ) για την πρώτη φάση (Στάδιο Α΄) του Έργου/Πράξης με τίτλο «Ψηφιοποίηση Ασφαλιστικής Ιστορίας e-ΕΦΚΑ».
Οι προτάσεις για άλλα 3 έργα ψηφιοποίησης στον ΕΦΚΑ
Επίσης, στο πλαίσιο των προτάσεων των φορέων για χρηματοδότηση τους από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει σταλεί για έγκριση από τον ΕΦΚΑ σχέδιο που περιλαμβάνει άλλα 3 έργα, συνεπώς δεν υπάρχει προς το παρόν για αυτά σαφές χρονοδιάγραμμα και είναι:
1) Ψηφιακός Μετασχηματισμός λειτουργίας Νομικής Υπηρεσίας e-ΕΦΚΑ.
Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην δυνατότητα αποτύπωσης τρέχουσας θέσης των δικαστικών αξιώσεων του e-ΕΦΚΑ και των δικαστικών και εξωδίκων απαιτήσεων κατ΄ αυτού. Στο πλαίσιο του υποέργου θα υλοποιηθούν τα εξής:
- Πλήρης ψηφιοποίηση φακέλων δικογραφίας
- Σύστημα Ηλεκτρονικής Παρακολούθησης δικογραφιών
- Ηλεκτρονική Διασύνδεση όλων των συνεργαζόμενων δικηγόρων
- Ηλεκτρονική τράπεζας νομικών πληροφοριών του e-ΕΦΚΑ,
2) Νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα e-EFKA (EFKA IITS)
Ο στόχος του προτεινόμενου έργου είναι η ανάπτυξη ενός νέου ολοκληρωμένου συστήματος πληροφοριών e-EFKA (EFKA-IITS), το οποίο θα υποστηρίζει τις επιχειρηματικές διαδικασίες και λειτουργίες του e-EFKA.
Οι κύριοι στόχοι του EFKA-IITS είναι ο αυτοματισμός και η ψηφιοποίηση των συναλλαγών πολιτών/εργοδοτών, η διαλειτουργικότητα με άλλες κρατικές υπηρεσίες προκειμένου να ανακτώνται και να ανταλλάσσονται αυτόματα πληροφορίες, αποφεύγοντας έτσι την ανάγκη υποβολής εγγράφων σε έντυπη μορφή, την απλοποίηση και την ομογενοποίηση Διαδικασίες e-EFKA και μείωση του συνολικού κόστους λειτουργίας και συντήρησης υποδομών τεχνολογίας πληροφοριών που υποστηρίζουν την κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα.
Το έργο περιλαμβάνει τα ακόλουθα κύρια στοιχεία:
- Εκπόνηση μελετών
- Ανάπτυξη του EFKA-IITS, το οποίο αποτελείται από τα ακόλουθα υποσυστήματα: Πύλη Ιστού, Κέντρο Πολυκαναλικών Υπηρεσιών, Συνεισφορές Κοινωνικής Ασφάλισης, Παροχές, Συντάξεις, Ιστορικό Ασφαλίσεων, Μητρώο, Διαχείριση HR, Χρηματοοικονομική Διαχείριση, MIS / BI, Έγγραφο και Ροή Εργασίας Διαχείριση, Διαχείριση χρηστών
- Δημιουργία διαλειτουργικότητας του EFKA-IITS με συστήματα πληροφοριών άλλων οργανισμών
- Μετεγκατάσταση δεδομένων
- Εκπαιδευτικές υπηρεσίες
- Συμβουλευτικές υπηρεσίες
- Δραστηριότητες διάδοσης
- Υποστήριξη κατά τη λειτουργία EFKA-IITS
Με την ίδρυση του EFKA-IITS, το e-EFKA θα έχει στη διάθεσή του ένα σύγχρονο σύστημα πληροφοριών που θα υποστηρίζει όλες τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Το κύριο κανάλι μέσω του οποίου θα εξυπηρετούνται οι πολίτες / εργοδότες θα είναι η διαδικτυακή πύλη. Ωστόσο, θα υποστηρίζονται και άλλα κανάλια, μέσω της ανάπτυξης ενός σύγχρονου πολυκαναλικού κέντρου εξυπηρέτησης.
Τέλος, ορισμένες συγκεκριμένες υπηρεσίες θα παρέχονται στους χρήστες μέσω εφαρμογών για κινητά. Επιπλέον, μέσω ενός κεντρικού υποσυστήματος Πληροφοριών Διαχείρισης EFKA-IITS, η διαχείριση του e-EFKA θα έχει πρόσβαση σε άμεσες και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με κρίσιμες πτυχές των λειτουργιών e-EFKA, οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν περαιτέρω για να διαμορφωθεί μια στρατηγική Κοινωνικής Ασφάλισης και να βελτιωθεί η παροχή υπηρεσιών.
3) Μαζική Ψηφιοποίηση του συνόλου του χαρτώου αρχείου του e-ΕΦΚΑ.
Το υποέργο αφορά την μαζική ψηφιοποίηση του χαρτώου αρχείου του e-ΕΦΚΑ προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε αυτό από το προσωπικό του Φορέα για την βελτίωση της παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητάς του.
Διαβάστε ακόμη:
Αυτός είναι ο βαθύπλουτος Αιγύπτιος που αγόρασε τη βίλα του Λάκη Γαβαλά
Η ναυλαγορά ξηρού φορτίου δεν έχει φτάσει στο ταβάνι της
Όλα όσα προβλέπει η ρύθμιση Σταϊκούρα: Αυτοί είναι οι όροι για 240 και 420 δόσεις για χρέη