Άτυπο «θάλαμο επιχειρήσεων» και δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ κυβέρνησης, τραπεζών και φορέων της αγοράς εγκαινιάζει  το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να προετοιμάσει μέχρι το φθινόπωρο τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας και την αύξηση της χρηματοδότησης από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Αν και οι τραπεζίτες αισθάνονται να πιέζονται από κυβέρνηση και επιχειρήσεις για να αυξήσουν τα δάνεια, θέτουν και εκείνοι «κόκκινες γραμμές» που, στην δική τους περίπτωση, είναι ανησυχίες τους ότι τα «κόκκινα δάνεια» θα αυξηθούν λόγω της πανδημικής κρίσης.

Η χθεσινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τις τράπεζες την οποία συγκάλεσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δεν ήταν διαδικαστική, ούτε και η τελευταία.  Ήταν μόνο η  αρχή γιατί αποκάλυψε προβλήματα που θα εμπόδιζαν την ανάκαμψη, αν αφεθούν ανεπίλυτα.

Μόνο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, οι τράπεζες καλούνται να παράσχουν δάνεια 12 δισ. ευρώ μέχρι το 2025, ώστε με τη μόχλευση Δημοσίου και τραπεζών να κινηθεί χρήμα 60 δισ. ευρώ στις «φλέβες» της ελληνικής οικονομίας. Ο Χρήστος Σταϊκούρας υπενθύμισε στους τραπεζίτες ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει λάβει πρωτοφανή βοήθεια (σχεδόν 45 δισ. ευρώ επιδοτούμενη ρευστότητα και 23 δισ. επιπλέον καταθέσεις σε 15 μήνες). Για αυτό ζήτησε μεγαλύτερη συμβολή στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, και ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ). Και υπογράμμισε πως «η ενίσχυση της ρευστότητας αποτελεί βασικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής για την επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης» από εδώ και μπροστά.

Και φορείς των επιχειρήσεων εξέφρασαν ανησυχίες για τη δυνατότητα (ή και διάθεση) των τραπεζών να ρίξουν περισσότερο χρήμα στην αγορά. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα άλλωστε, το  22% των αιτήσεων για δάνειο που υποβάλλουν στην Ελλάδα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις απορρίπτεται, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. είναι μόλις 8%.

Από πλευράς τους οι εκπρόσωποι των τραπεζών προέβαλαν ότι το 2020 -που ήταν και  χρονιά ύφεσης- υπήρξε πιστωτική επέκταση 5 δισ. Αλλά έθεσαν όρους και όρια, μέσα στα οποία και οι ίδιες κινούνται. Έδειξαν να κατανοούν όλοι άλλωστε –και ο Χρήστος Σταϊκούρας- ότι οι τράπεζες έχουν πλέον μεν αυξημένη ρευστότητα, αλλά έχουν και πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια (τα περισσότερα αναλογικά στην ΕΕ) που τις υποχρεώνουν να τηρούν και αυστηρούς κανόνες. Και  ενώ σκοπός και λόγος ύπαρξης των τραπεζών είναι η δανειοδότηση, οι εποπτικές αρχές πιέζουν πλέον για αύξηση χορηγήσεων μόνο προς δανειολήπτες που αξιολογούνται ως φερέγγυοι με βάση τα κριτήρια,  και όχι «στα τυφλά».

Όπως όλα δείχνουν, στο βάθος των συνομιλιών που θα επαναληφθούν, στο εξής οι τράπεζες θα αυξήσουν τη χρηματοδότηση, αλλά αυτό θα γίνεται στη βάση της μείωσης των κόκκινων δανείων, της απελευθέρωσης εποπτικών κεφαλαίων και, σε  κάθε περίπτωση, δάνεια θα δίνονται σε βιώσιμες και όχι σε προβληματικές επιχειρήσεις.

Στο σημείο αυτό ακριβώς, αναζητείται και η χρυσή ισορροπία, με το υπουργείο Οικονομικών αλλά και πανευρωπαϊκά, με το Eurogroup, το Ecofin και την Κομισιόν να εξετάζουν λύσεις και να ανταλλάσσουν προτάσεις, για το ποιοι θα είναι δικαιούχοι της νέας χρηματοδότησης, από τα τέλη του 2021 και στην προσεχή διετία τουλάχιστον.

Χατζηθεοδοσίου (ΕΕΑ): «Λύση να εγγυηθεί η κυβέρνηση μέρος των δανείων ή να τα επιδοτήσει στο πρότυπο του προγράμματος ‘Γέφυρα’»

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο κ. Σταϊκούρας ζήτησε από τους εκπροσώπους των τραπεζών να αυξηθεί η ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις, προκειμένου να τονωθεί η αγορά αυτή τη δύσκολη περίοδο. Σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό –περίπου το 60%- των αιτούντων τραπεζικού δανεισμού δεν πληρεί τα κριτήρια, περίπου το 15% δεν έχει τις απαιτούμενες εγγυήσεις και τελικά ένα πολύ μικρό ποσοστό μπορεί να έχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Όπως διευκρίνισαν, λειτουργούν σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά κριτήρια και δεν έδειξαν καμία πρόθεση να διαφοροποιήσουν την τακτική τους.

Στην τοποθέτηση του ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας αρχικά για τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι μικρομεσαίοι καθώς δεν έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα, ανέφερε ότι η λύση θα ήταν να εγγυηθεί η κυβέρνηση μέρος των δανείων ή να τα επιδοτήσει στο πρότυπο του προγράμματος «Γέφυρα». Όπως τόνισε, αν δεν υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση, με τις αντιρρήσεις που προβάλουν οι τράπεζες για ενίσχυση της ρευστότητας, η συζήτηση δεν θα βγάλει κανένα αποτέλεσμα. Επίσης έθιξε το θέμα των πολύ υψηλών επιτοκίων σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές, ενώ υπογράμμισε και την τακτική των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να προσφέρουν ασφαλιστικά προϊόντα, χρησιμοποιώντας τη δεσπόζουσα θέση που έχουν στην αγορά σε βάρος ιδιωτικών εταιρειών του ασφαλιστικού κλάδου. Τέλος αναφέρθηκε στα περίπου 12 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που θα κατευθυνθούν προς τις τράπεζες, θέτοντας το ερώτημα πως θα αυτό το μεγάλο ποσό θα βοηθήσει την αγορά και την πραγματική οικονομία.

Σε μία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για το μείζον πρόβλημα της ρευστότητας και της πρόσβασης του επιχειρηματικού κόσμου σε τραπεζικά προϊόντα, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι η τηλεδιάσκεψη θα επαναληφθεί στις 15 Ιουλίου.

Στη διαδικτυακή συζήτηση συμμετείχαν από την πλευρά της κυβέρνησης ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Ν. Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Ζαββός, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φ. Κουρμούσης, τραπεζικά στελέχη όπως ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και της Τράπεζας Πειραιώς κ. Γ. Χαντζηνικολάου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Φ. Καραβίας και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Π. Μυλωνάς. Τον επιχειρηματικό κόσμο εκπροσώπησαν- μεταξύ άλλων- ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθάς, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γ. Καρανίκας, ο Πρόεδρος του ΠΕΣ Αττικής κ. Β. Κορκίδης, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γ. Ρέτσος και ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Κ. Κόλλιας.

 

Διαβάστε ακόμη:

Η Εθνική Τράπεζα πάει για τη… Σκάρλετ, η Τράπεζα Πειραιώς για μια γενναία εθελουσία και ο Άδωνις ονειρεύεται τον Μαχάτμα Γκάντι

Intralot: Τι φέρνει η επόμενη ημέρα – Τα κλειδιά της συμφωνίας με τους ομολογιούχους

«Γέφυρα 2»: Πληρωμές σήμερα για 10.000 επιχειρήσεις