Έρχεται το οικονομικό gov.gr, η νέα ψηφιακή πύλη πληρωμών που θα αλλάξει τις συναλλαγές με το Δημόσιο. Με το πάτημα ενός κουμπιού κάθε πολίτης θα μπορεί πλέον να γνωρίζει ποιες οικονομικές εκκρεμότητες έχει, καθώς και τα επιδόματα που δικαιούται, μέσα από μια ολοκληρωμένη, εύχρηστη και ασφαλή πλατφόρμα.

Το «mega project» που παρουσιάζει σήμερα το «business stories» αφορά στη δημιουργία μιας ενιαίας οικονομικής πλατφόρμας. Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση το έργο εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με συνολικό προϋπολογισμό 12.400.620 ευρώ. Προβλέπεται έναρξη λειτουργίας τον Μάρτιο του 2025 και ολοκλήρωση τον Μάιο του 2026.

Η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη Πληρωμών θα λειτουργήσει στη λογική του ήδη γνωστού gov.gr, που συγκέντρωσε όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου σε μία ενιαία πλατφόρμα. Ερχεται να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα της αποσπασματικής ενημέρωσης των πολιτών για τις οικονομικές τους συναλλαγές με το κράτος. Μέσω του ενιαίου ψηφιακού κόμβου κάθε πολίτης ή επιχείρηση θα έχει πλήρη εικόνα των οφειλών, των δικαιούμενων επιδομάτων και των πληρωμών προς το Δημόσιο.

Η πλατφόρμα θα παρέχει άμεση διαχείριση οικονομικών συναλλαγών με δυνατότητα αυτόματων πληρωμών και προγραμματισμένων ρυθμίσεων, ενώ η διαλειτουργικότητα μεταξύ όλων των δημόσιων φορέων θα την καθιστά τον απόλυτο ψηφιακό σύμβουλο οικονομικών συναλλαγών.

Για παράδειγμα, ένας πολίτης που έχει εκκρεμείς φορολογικές υποχρεώσεις θα μπορεί μέσω της πλατφόρμας να βλέπει ακριβώς το ποσό που οφείλει, να επιλέγει τρόπο πληρωμής και να το εξοφλεί άμεσα αποφεύγοντας καθυστερήσεις και πρόστιμα. Παράλληλα, ένας δικαιούχος επιδόματος ανεργίας δεν θα χρειάζεται να επισκέπτεται διάφορες υπηρεσίες ή ιστοσελίδες για να ενημερωθεί για το ποσό και τις ημερομηνίες καταβολής του, αφού όλες αυτές οι πληροφορίες θα είναι συγκεντρωμένες σε έναν ψηφιακό χώρο. Ενας άλλος χρήστης που επιθυμεί να διαπιστώσει αν είναι επιλέξιμος για κάποιο επίδομα που χορηγείται κατά καιρούς, όπως το Market Pass ή το Fuel Pass, θα μπορεί να εισάγει τα προσωπικά του στοιχεία και η πλατφόρμα θα του εμφανίζει αυτόματα αν πληροί τα κριτήρια, το ποσό που μπορεί να λάβει και τις σχετικές προθεσμίες υποβολής αιτήσεων.

Όπως δηλαδή το gov.gr απλοποίησε τις συναλλαγές με το Δημόσιο επιτρέποντας στους πολίτες να βρίσκουν και να αποστέλλουν ηλεκτρονικά δικαιολογητικά από το κινητό τους χωρίς επίσκεψη σε υπηρεσίες, έτσι και η νέα πλατφόρμα θα καταργήσει τις περίπλοκες αναζητήσεις και τη γραφειοκρατία στις οικονομικές συναλλαγές. Οι πολίτες θα μπορούν εύκολα να βλέπουν τι οφείλουν, ποια επιδόματα δικαιούνται και να πραγματοποιούν πληρωμές χωρίς καθυστερήσεις, απευθείας από έναν ενιαίο ψηφιακό κόμβο.

Ειδικότερα, η νέα πλατφόρμα θα παρέχει στους πολίτες τις εξής δυνατότητες:

1/ Προβολή & διαχείριση οικονομικών εκκρεμοτήτων. Η πλατφόρμα θα συγκεντρώνει όλες τις οικονομικές συναλλαγές ενός πολίτη ή μιας επιχείρησης με το Δημόσιο παρέχοντας πληροφορίες για:

  • Φορολογικές υποχρεώσεις (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, πρόστιμα) μέσω ΑΑΔΕ.
  • Οφειλές σε δήμους και περιφέρειες (τέλη, πρόστιμα, βεβαιωμένες οφειλές).
  • Ασφαλιστικές εισφορές και χρέη προς ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ κ.ά.
  • Οφειλές προς το Κτηματολόγιο.

Οι χρήστες θα μπορούν να βλέπουν αναλυτικά τις υποχρεώσεις τους, να επιλέγουν τρόπο πληρωμής και να τις εξοφλούν ηλεκτρονικά, μειώνοντας τον κίνδυνο λαθών και καθυστερήσεων.

2/ Πρόσβαση σε παροχές και επιδόματα. Η νέα πύλη δεν αφορά μόνο υποχρεώσεις, αλλά και παροχές. Κάθε πολίτης θα μπορεί να δει ποια επιδόματα δικαιούται και να ενημερωθεί για τα ποσά που του αναλογούν, μεταξύ αυτών:

  • Οικογενειακά επιδόματα.
  • Voucher & προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης (Market Pass, Fuel Pass).
  • Επιδόματα ανεργίας, αναπηρίας, στέγασης.
  • Φοιτητικά και κοινωνικά επιδόματα.

Μέσα από την πύλη θα υπάρχει η δυνατότητα αυτόματης ενημέρωσης για νέες παροχές και υποβολής αιτήσεων.

3/ Διαδραστικά εργαλεία πληρωμών & ανάλυσης οφειλών. Η πύλη θα διαθέτει έξυπνα εργαλεία ανάλυσης και διαχείρισης οικονομικών συναλλαγών, όπως:

  • Ιστορικό πληρωμών: Αναλυτική καταγραφή των συναλλαγών του πολίτη με το Δημόσιο.
  • Διακανονισμοί & συμψηφισμοί: Αυτόματη ενημέρωση για ρυθμίσεις οφειλών.
  • Ευφυή διαδραστικά έγγραφα: Ανάλυση χρεώσεων και αιτίες κάθε οικονομικής υποχρέωσης.

4/ Ειδοποιήσεις & προσωποποιημένη ενημέρωση. Η νέα πλατφόρμα θα ενημερώνει τους χρήστες σε πραγματικό χρόνο μέσω:

  • SMS
  • E-mail
  • Ειδοποιήσεις σε mobile app

Οι πολίτες θα λαμβάνουν άμεσες ειδοποιήσεις για πληρωμές, λήξεις προθεσμιών, νέα επιδόματα και εκκρεμότητες, αποφεύγοντας λάθη και καθυστερήσεις.

5/ Αμεσες & προγραμματισμένες πληρωμές. Οι πολίτες θα μπορούν:

  • Να ενημερώνονται για τις οικονομικές τους υποχρεώσεις σε πραγματικό χρόνο μέσω διασύνδεσης με τράπεζες και e-wallets.
  • Να πραγματοποιούν προγραμματισμένες πληρωμές για μελλοντικές οφειλές.
  • Να εφαρμόζουν αυτόματους συμψηφισμούς ποσών, αποφεύγοντας σφάλματα και καθυστερήσεις.

Με την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη Πληρωμών οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να επισκέπτονται δημόσιες υπηρεσίες ή να αναζητούν πληροφορίες σε διαφορετικές πλατφόρμες. Ολες οι συναλλαγές με το Δημόσιο θα συγκεντρώνονται σε μία ψηφιακή πλατφόρμα, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να γνωρίζουν τι χρωστάνε, τι δικαιούνται και πότε πρέπει να πληρώσουν. Επιπλέον, η ηλεκτρονική εξόφληση και οι συμψηφισμοί θα εξασφαλίζουν την έγκαιρη τακτοποίηση των υποχρεώσεων, βάζοντας τέλος σε χρονοβόρες διαδικασίες και καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025, η κυβέρνηση σχεδιάζει την ανάπτυξη κεντρικών ψηφιακών λύσεων και την παροχή νέων απλουστευμένων ψηφιακών υπηρεσιών για την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών. Αυτό περιλαμβάνει την υλοποίηση κεντρικού σημείου ταυτοποίησης (Single Sign-On) για όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου και την ανάπτυξη κεντρικού συστήματος ειδοποιήσεων για την ενημέρωση των πολιτών.

Διαβάστε ακόμη

Οι νέες πρωτοβουλίες Μητσοτάκη: Ανασχηματισμός, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο

Ανταγωνιστικά επιτόκια για στέγαση και επιχειρήσεις (πίνακες)

Νέο επεισόδιο στη διαμάχη της Viva Wallet: Ασφαλιστικά μέτρα κατά της JP Morgan κατέθεσε ο Καρώνης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα