search icon

Οικονομία

Οι υποχωρήσεις για να ξεκολλήσει η διαπραγμάτευση

Σε εξέλιξη συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους εκπροσώπους των δανειστών - Ο στόχος αλλά και το διακύβευμα στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup - Τα μηνύματα κάθε πλευράς και οι υποχωρήσεις που καλούνται να κάνουν – Τι περιμένουν αλλά και τι φοβούνται οι αναλυτές - Προσέρχονται οι υπουργοί (LIVE)

Με στόχο την άμεση επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα η οποία -αν αποφασιστεί το βράδυ της Δευτέρας- θα ανοίξει παράθυρο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο εργάζονται από το πρωί στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής Γιώργος Χουλιαράκης.     

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις παρασκηνιακές επαφές τόσο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όσο και σε αυτό των ραντεβού σε επίπεδο κορυφής που ενδέχεται να υπάρξουν πριν από την έναρξη της συνεδρίασης στις 16.00 ώρα Ελλάδας. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αυτή την ώρα η ελληνική αντιπροσωπεία συναντά σύσσωμη την ομάδα των Θεσμών, με κύριο ερωτηματικό της ημέρας την ανακοίνωση της ημερομηνίας της επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών. Συγκεκριμένα μαζί με τους δύο Έλληνες αξιωματούχους στο ίδιο τραπέζι κάθονται ο Γερούν Ντάισσελμπλουμ (Ευρωζώνη), ο Τόμας Βίζερ (EuroWorking Group), ο Μάρκο Μπούτι, ο Ντέκλαν Κοστέλο, ο Πιέρ Μοσκοβισί (Κομισιόν), ο Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) , ο Κλάους Ρέγκλινγκ (ΕΜΣ), η Ντέλια Βελκουλέσκου και ο Πόλ Τόμσεν (ΔΝΤ).

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, στόχος της πολυμερούς είναι η συγγραφή της ανακοίνωσης του Eurogroup και αναμένεται να είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τις προηγούμενες επιστολές των θεσμών, δηλαδή με την προνομοθέτηση δημοσιονομικών μέτρων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το σημερινό Eurogroup αναμένεται να είναι μικρής διάρκειας.

Ενόψει της συνάντησης Μέρκελ – Λαγκάρντ – Γιούνκερ την Τετάρτη, η κυβέρνηση, ίσως και για λόγος τακτικής, ρίχνει τον πήχη των προσδοκιών για το αποψινό Eurogroup. Μάλιστα κάποιες πηγές θεωρούν δύσκολη ακόμη και την απόφαση για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα.  

Αντιθέτως το Βερολίνο χθες το βράδυ εξέπεμπε αισιοδοξία. «Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο, έχει δίκιο ο Ρέγκλινγκ, η κατάσταση είναι καλύτερη σε σύγκριση με τις προβλέψεις του ΔΝΤ» δήλωνε το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ρίχνοντας σαφώς τους τόνους. Μάλιστα ανέφερε ότι δεν ζήτησε ποτέ το Grexit… Ο εκπρόσωπος Τύπου του Γερμανού υπουργού πάντως φρόντισε να ξεκαθαρίσει σήμερα πως «δεν περιμένουμε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα φθάσουν σε συμφωνία για την Ελλάδα». Εξέφρασε όμως την ελπίδα ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα εντός ενός «σχετικά γρήγορου» διαστήματος.

Από την πλευρά του κ. Τσακαλώτου, αντικειμενικός στόχος είναι η αποφυγή της προ-νομοθέτησης ολόκληρου του πακέτου για το αφορολόγητο και τις συντάξεις. Η συμβιβαστική φόρμουλα που φέρεται έτοιμος να προτείνει ο Υπουργός είναι η ψήφιση μόνον της μείωσης του αφορολόγητου στην περιοχή των 6.000 ευρώ και η δυνατότητα αποφυγής των περικοπών στις συντάξεις μέσω της ένταξής τους στην παράταση του γνωστού δημοσιονομικού «κόφτη» μετά το 2018.  Παράλληλα, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για αμοιβαίες υποχωρήσεις, η ελληνική πλευρά φέρεται έτοιμη να δεχτεί την παράταση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο υψηλό 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια μετά το 2018. 

Αν «κλειδώσει» ένας συμβιβασμός με το ΔΝΤ για τα μέτρα που θα πρέπει να προ-νομοθετήσει η ελληνική πλευρά, στη συνέχεια θα πρέπει να τρέξουν γρήγορα οι αλλαγές στα εργασιακά, η συγκρότηση των διοικητικών συμβουλίων των συστημικών τραπεζών και η συνέχιση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από το Eurogroup της 20ης Μαρτίου. 

Σημαντικά είναι, τέλος, για την Αθήνα τα λεγόμενα «αντίδωρα», δηλαδή τα μέτρα μείωσης φορολογικών συντελεστών όπως μια μείωση του ΦΠΑ ή ακόμη και του ΕΝΦΙΑ.  Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν στο πλαίσιο μιας πολιτικής συμφωνίας. Παράγοντες των Βρυξελλών εκτιμούν ωστόσο ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μόνο σε περίπτωση υπέρβασης των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και με έμφαση στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων του κράτους στον ιδιωτικό τομέα και στην ταχύτερη απόδοση των συντάξεων.

Σε συνέντευξή του στο “business stories” την Κυριακή, ο πρόεδρος του EuroWorking Group Τόμας Bίζερ τόνισε ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να τα βρουν σε ένα «σημείο εκκίνησης», το οποίο θα «περιλαμβάνει τη συμφωνία για ορισμένα μέτρα τα οποία θα νομοθετηθούν τώρα, αλλά θα τεθούν σε ισχύ μετά τη λήξη του προγράμματος». Μόνο έτσι θα επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα.

Πιο συγκεκριμένα στο καλάθι αυτών των μέτρων ενέταξε «το δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο μετά το 2018» (δηλαδή συντάξεις-αφορολόγητο) καθώς και τα εργασιακά.

Ο κορυφαίος παράγοντας της Ευρωζώνης τονίζει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι η βάση της πολιτικής συμφωνίας πάνω στην οποία χτίστηκε το τρέχον πρόγραμμα και ανοίγει παράθυρο να αποφασιστεί το περίγραμμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αν μπει το Ταμείο με δική του χρηματοδότηση κατά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Οι αναλυτές πάντως επισημαίνουν ότι το επιθυμητό αποτέλεσμα σήμερα είναι η συμφωνία …επίσπευσης προόδου για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Σε διαφορετική περίπτωση είναι ορατό το ενδεχόμενο μίας επανάληψης του θρίλερ του 2015 και η αναζήτηση μίας συμφωνίας «τελευταίας στιγμής» υπό την απειλή μίας στάσης πληρωμών στα ομόλογα συνολικού ύψους 6,1 δισ ευρώ που πρέπει να αποπληρώσει τον Ιούλιο η χώρα σε ΕΚΤ και ιδιώτες. «Καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυξάνουν τον κίνδυνο για ένα νέο, τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης», εκτιμά στο Bloomberg ο Nick Kounis, αναλυτής της ABN Amro.

Πάντως σήμερα το ελληνικό Δημόσιο προχώρησε κανονικά στην αποπληρωμή ομολόγου, ύψους 2 δισ. ευρώ προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητα (ESM). Το συγκεκριμένο ομόλογο εκδόθηκε το 2015 και αφορούσε την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, στο πλαίσιο της συμφωνίας για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας. «Η εξέλιξη αυτή, καταδεικνύει πως η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος» σχολίασε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Αποτελεί επίσης – συνέχισε – μία ένδειξη ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου συνεχίζεται κανονικά.

Exit mobile version