του Κωστή Πλάντζου
Υπό συζήτηση θέτει η Κομισιόν την περικοπή των συντάξεων από 1.1.2019, όπως αποκάλυψε ο ευρωπαίος Επίτροπος Μοσκοβισί, αν και εφόσον διασφαλίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.
«Οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνουν σεβαστές αλλά δεν είναι άκαμπτες» απάντησε σε ερώτηση για την για την περικοπή των συντάξεων το 2019, στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών κύριο Τσακαλώτο, μετά την συνάντηση που είχαν το πρωί.
Ερωτηθείς για το φλέγον θέμα των συντάξεων, ο κ. Μοσκοβισί, σε μια επίδειξη γαλλικής διπλωματίας και με πολλά «ναι μεν, αλλά..», άφησε (και αυτός) τους Έλληνες συνταξιούχους στην ασάφεια για το μέλλον τους, καθώς δεν ξεκαθάρισε αν θα κοπεί τελικά η προσωπική διαφορά από 1.1.2019 όπως έχει ψηφιστεί (με στόχο εξοικονόμησης 1,8 δισ. ευρώ) ή, διαφορετικά, πώς αλλιώς και από πού θα περικοπούν 3,3 δισ. από συντάξεις το 2019 (καθώς το κονδύλι μειώνεται στα 25,7 δισ. ευρώ από τα 29 δισ. ευρώ φέτος με βάση το Μεσοπρόθεσμο που ψήφισε πριν δυο εβδομάδες η κυβέρνηση).
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση σχετική με τις ψηφισμένες περικοπές ο κύριος Μοσκοβισί απάντησε λέγοντας ότι «πρέπει να τηρούνται οι δεσμεύσεις, αλλά δεν θα είναι άκαμπτες. Θα συνεχίσουμε να συζητούμε με την Ελλάδα. Το βασικό είναι να τηρούνται οι στόχοι, αλλά εμείς θα συζητούμε με την Ελλάδα».
Στην «κουβέντα» αυτή για το φθινόπωρο έβαλε όμως ο κύριος Μοσκοβισί και τις παροχές 700 εκατ. ευρώ που ήδη υπόσχεται ο Πρωθυπουργός για το 2019. Παρότι του επισημάνθηκε ότι η ίδια η Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν προβλέπει «μηδέν» δημοσιονομικό χώρο το 2019 και μισό δισ. ευρώ το 2019, αντί για σχεδόν 1 δισ. ευρώ συνολικά που προβλέπει η κυβέρνηση (προκειμένου να υπόσχεται ότι το 70%-80% θα πάει σε φοροελαφρύνσεις ή και άλλες παροχές), ο κύριος Μοσκοβισί …το “έστριψε” α λα γαλλικά, λέγοντας πως «όλα πρέπει να συζητούνται στον καιρό τους» και παρέπεμψε σε μια επόμενη επίσκεψή του το φθινόπωρο και στην εξέταση του νέου Προϋπολογισμού. «Εχω έρθει ήδη 10 φορές σε 6 χρόνια, αλλά πρέπει να έρθω και μια ενδέκατη, Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο ή Νοέμβριο» όπως είπε.
Από την άλλη, μιλώντας για την Μεταμνημονιακή εποπτεία, ο Επίτροπος Μοσκοβισί είπε ότι «ασφαλώς θα υπάρχει εποπτεία αλλά δεν είναι νέο Μνημόνιο και δεν έχει νέα μέτρα». Διευκρίνισε όμως και ότι «δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα αλλά θα πρέπει να τηρηθούν όλες εκείνες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί».
Για την Έκθεση του διοικητή της ΤτΕ κυρίου Γιάννη Στουρνάρα, στην οποία επισημαίνει ότι καμία χώρα δεν έχει πετύχει για τόσα χρόνια τόσο υψηλά πλεονάσματα όπως δεσμεύεται να κάνει η χώρα μας (εκτός από την πετρελαιοπαραγωγό Νορβηγία την οποία “μνημόνευε” άλλωστε για τον ίδιο λόγο και ο κύριος Τσακαλώτος ως βουλευτής της αντιπολίτευσης το 2014) ο κύριος Μοσκοβισί απέφυγε να απαντήσει ευθέως και πάλι, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει δείξει ότι επιτυγχάνει «υπεραπόδοση έναντι των στόχων». Υποστήριξε μάλιστα ότι αυτό μπορεί να συνδυάζεται με ανάπτυξη και όχι αυστηρότητα και λιτότητα.
Ο κύριος Μοσκοβισί έπλεξε επίσης το εγκώμιο του κυρίου Τσακαλώτου. Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, στις εποχές Βαρουφάκη, ανέφερε ότι «μέσα σε 3 χρόνια ο κύριος Τσακαλώτος κέρδισε σιγά-σιγά, βήμα-βήμα, τον σεβασμό των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και η επίτευξη συμφωνία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτόν».
Μοσκοβισί σε Τσίπρα: Τώρα η Ελλάδα είναι μια κανονική χώρα
«Τώρα η Ελλάδα είναι μια κανονική χώρα μέσα στην Ευρωζώνη», «δεν υπάρχει άλλο πρόγραμμα για την Ελλάδα, δεν μπορεί να υπάρξει και δεν θα υπάρξει», «γυρίζουμε σελίδα», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί κατά τη συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ιστορική αλλαγή και υπογράμμισε ότι οι πολίτες θα αρχίσουν να νιώθουν την αλλαγή μέρα με τη μέρα. Σημείωσε δε ότι «το σημαντικότερο για την Ελλάδα είναι ότι από εδώ και πέρα οι εκλεγμένες κυβερνήσεις θα έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τα μέσα με τα οποία θα επιτυγχάνουν τους στόχους».