Του Κωστή Πλάντζου
Κατάλογο με καθυστερήσεις και υπαναχωρήσεις από τις δεσμεύσεις συντάσσουν πλέον οι ξένοι ελεγκτές, καταγράφοντας τις εξηγήσεις που ζητούν και παίρνουν από την κυβέρνηση.
Στην τελική συνάντηση σήμερα του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους θεσμούς, η ελληνική πλευρά θα δοκιμάσει να πείσει τους θεσμούς για τους αριθμούς που τους παρουσίασε, πριν αναχωρήσουν από την Αθήνα.
Εχθές οι δανειστές ρώτησαν και έμαθαν για το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στα Εργασιακά και τον κατώτατο μισθό. Τα εξετάζουν όλα σε συνδυασμό με τα στοιχεία για την πορεία της ανεργίας, της Ανάπτυξης, της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Επίσης συζητήθηκαν η πορεία του εξωδικαστικού συμβιβασμού και έγινε ανταλλαγή σκέψεων για αλλαγές στις διαδικασίες των ρυθμίσεων.
Με εξαίρεση τον «πάγο» από τον Πρόεδρο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην παροχολογία, στην φάση αυτή τουλάχιστον δεν γίνεται διαπραγμάτευση (αφού οι αποφάσεις λαμβάνονται πια στο Eurogroup και όχι στην Αθήνα με τους θεσμούς). Η ελληνική πλευρά παρουσιάζει λίστες από μέτρα που εξαγγέλλει ότι θέλει να λάβει, ενώ οι ελεγκτές ζητούν «κοστολόγιο» και σημειώνουν τις εξηγήσεις της Αθήνας, αν και κατά πόσον συνιστούν ανατροπή στα μέτρα που έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει η χώρα.
Η μείωση ή μη στις συντάξεις δεν συζητείται πλέον με τους θεσμούς, οι ελληνικές θέσεις καταγράφηκαν και θα μεταφερθούν προς εξέταση στο EuroWorking Group. H κυβέρνηση ισχυρίζεται πως όσα εξαγγέλλει καλύπτονται πλήρως από το υπερπλεόνασμα του 2019 και μετά. Προς το παρόν πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, σύγκλιση φαίνεται να υπάρχει στην εκτίμηση για το υπερπλεόνασμα του 2018 (της τάξεως του 0,3% του ΑΕΠ ενδεχομένως ή περίπου μισό δισ. ευρώ) προκειμένου να δοθεί Κοινωνικό μέρισμα. Οι θεσμοί ζήτησαν και συμφωνήθηκε να υπάρξει και αποστολή νέων στοιχείων (μέσω email) τις επόμενες μέρες εβδομάδες.
«Θολώνει» όμως και το θέμα των αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ, καθώς άλλα φαίνεται να έλεγε το Σάββατο στην ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός, και άλλα λένε τα στοιχεία που διέρευσαν από την κυβέρνηση εχθές.
Ενώ η εξαγγελία έλεγε «σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 50% για 1,2 εκατομμύρια χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά», με τις νέες διαρροές ο λογαριασμός «ανεβοκατεβαίνει» καθώς προαναγγέλλουν μείωση ΕΝΦΙΑ 30%, αλλά … για τριπλάσιο αριθμό ιδιοκτητών, ενώ περίπου 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα δουν μικρότερες μειώσεις.
Με βάση την κυβερνητική διαρροή, κερδισμένοι το 2019 θα βγουν 3,488 εκατομμύρια νοικοκυριά με έχουν περιουσία έως 60.000 ευρώ οι οποίοι θα δουν μείωση 30% (και 50% το 2020). Ωστόσο παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών που ρωτήθηκαν δεν μπορούσαν να εξηγήσουν πώς προκύπτουν τα στοιχεία αυτά, αφού δεν διαφαίνεται πώς θα υπολογίζεται ο φόρος, καθώς για ακίνητα ίδιας αξίας αλλά σε διαφορετικές περιοχές φαίνεται να προκύπτουν διαφορετικές μειώσεις.
Διαρροή για τις συντάξεις από το κρατικό Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Την ίδια ώρα σε τηλεγράφημα που έστειλε στις 6 το πρωί της Παρασκευής το κρατικό Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρεται ότι «βιώσιμο θεωρούν οι θεσμοί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μετά από τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο, και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του».
Οι ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ πρόσθεσαν «ότι για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, που επικαλείται το ΑΠΕ, τα στοιχεία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να πείσει τους επικεφαλής των κλιμακίων ότι δεν απαιτείται η περαιτέρω μείωση των συντάξεων είναι τα εξής:
– Η ανάλυση των δεικτών ασφαλιστικής δαπάνης (χωρίς τη μείωση των συντάξεων) και τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ
– Η πρόβλεψη ότι ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που αναφέρει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα
– Η υλοποίηση κάποιων από τα αντίμετρα σε βάθος τετραετίας, γεγονός που θα δώσει πρόσθετες δημοσιονομικές “ανάσες”.
Επιπροσθέτως, αναφέρουν οι ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι θεσμοί θεωρούν πως το θέμα με τις συντάξεις ίσως αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα που μαζί με τη διεθνή συγκυρία (Τουρκία- Ιταλία) λειτουργεί ενισχυτικά στα spreads και παρεμποδίζει την προσπάθεια εξόδου της χώρας στις αγορές.
Με βάση την κυβερνητική διαρροή, κερδισμένοι το 2019 θα βγουν 3,488 εκατομμύρια νοικοκυριά με έχουν περιουσία έως 60.000 ευρώ οι οποίοι θα δουν μείωση 30% (και 50% το 2020). Ωστόσο παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών που ρωτήθηκαν δεν μπορούσαν να εξηγήσουν πώς προκύπτουν τα στοιχεία αυτά, αφού δεν διαφαίνεται πώς θα υπολογίζεται ο φόρος, καθώς για ακίνητα ίδιας αξίας αλλά σε διαφορετικές περιοχές φαίνεται να προκύπτουν διαφορετικές μειώσεις.