Παρακολουθώντας κανείς τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δανειστών και μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης θα υπέθετε κανείς πως ο κ. Σόιμπλε απαξιεί ακόμα και να …γράψει για το ελληνικό ζήτημα!
Ο τελευταίος πόλεμος που έχει ξεσπάσει ξεκίνησε από την ανάρτηση ενός άρθρου, αυτό των κ.κ. Τόμσεν και Όμπστφελντ του ΔΝΤ, και έκτοτε διεξάγεται κυρίως μέσω κειμένων και tweets που δημοσιεύονται και πυροδοτούν νέες εντάσεις.
Κάπως έτσι ενημερωθήκαμε χθες μέσω του twitter από τον εκπρόσωπο του κ. Ντάισελμπλουμ την αναβολή της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μέχρι τον Ιανουάριο, οπότε αναμένεται η ολοκληρωμένη έκθεση των δανειστών της χώρας για τη «συμβατότητα» των εξαγγελιών του πρωθυπουργού «με τις συμφωνίες μας». Έπειτα από κάποιες ώρες ακολούθησε και η επίσημη ανακοίνωση του ESM…
Τελευταία ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί με άρθρο του επιχειρεί να δώσει απάντηση στις επικρίσεις του ΔΝΤ αλλά και να επιβεβαιώσει με τις αιχμές τους προς πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι αυτή τη στιγμή η Κομισιόν παραμένει ο πιο “κοντινός φίλος” της Αθήνας. Και ας φρόντισε η κυβέρνηση λίγες ημέρες νωρίτερα να αιφνιδιάσει την Επιτροπή με τις εξαγγελίες Τσίπρα εν μέσω των διαπραγματεύσεων για τη β’ αξιολόγηση.
Στο άρθρο του με τίτλο «Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε λιτότητα για πάντα», ο κ. Μοσκοβισί προειδοποιεί πως δεν πρέπει να υπάρχουν «πολιτικά αδύνατες» απαιτήσεις από την Αθήνα και κατηγορεί «άλλους» ότι ορισμένες φορές προτιμούν το «παιχνίδι επίρριψης ευθυνών ως τρόπο υπεράσπισης των θέσεών τους».
Παράλληλα, ο Ευρωπαίος επίτροπος υποστηρίζει ότι μπορεί σύντομα να υπάρξει συμφωνία «αν όλοι οι εταίροι συμμετέχουν εποικοδομητικά». «Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει δεσμευμένη σε αυτό. Δυστυχώς άλλοι ορισμένες φορές προτιμούν να εμπλέκονται σε ένα blame game ως μέσο υπεράσπισης των θέσεών τους. Αυτή η συμπεριφορά ρισκάρει την υπονόμευση της εμπιστοσύνης και της προόδου που έχει γίνει μέχρι τώρα. Αυτό θα ήταν άδικο δεδομένων των προσπαθειών των Ελλήνων και την οικονομική στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων» προσθέτει με νόημα καλώντας όλες τις πλευρές να σταματήσουν τα «σκιώδη παιχνίδια».
Όλα αυτά βέβαια θεωρητικά, αφού η τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα δείχνει πως δύσκολα θα επέλθει μία αποκλιμάκωση, αν και αυτή δεν είναι ανέφικτη.
Και αυτό καθώς υπάρχουν πλέον δύο δεδομένα στη διαπραγμάτευση, τα οποία φρόντισε να προωθήσει – επιβάλει ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας χωρίς πολλές δηλώσεις ή αρθρογραφίες.
Το πρώτο είναι η ίδια η συμφωνία του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου που απέκλειε τη συνολική συζήτηση και τη διαμόρφωση ενός Οδικού Χάρτη με συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Το δεύτερο είναι το …αίτημα του να ενημερωθεί για τη συμβατότητα των εξαγγελιών Τσίπρα με τη συμφωνία χαρακτηρίζοντας «μονομερή ενέργεια» την κίνηση της κυβέρνησης. Κάτι που προκάλεσε δύο ώρες αργότερα και το «πάγωμα» της διαδικασίας για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος από το ESM έπειτα από παρέμβαση και του Προέδρου του Eurogroup.
Μία κίνηση ουσιαστικά αδρανοποιεί και την όποια προσπάθεια του πρωθυπουργού να αναζητήσει (για ακόμα μία φορά) μία …πολιτική συμφωνία στις επαφές του σε Βρυξέλλες και Βερολίνο για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.