Τη στρατηγική έκδοσης χρέους για το 2023 δημοσιοποίησε την Πέμπτη 22/12 ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), με επικρατέστερο σενάριο το Ελληνικό Δημόσιο να αντλήσει 7 δισ. ευρώ από τις αγορές το επόμενο έτος.
Ειδικότερα για το 2023, ο ΟΔΔΗΧ προβλέπει εισροές κεφαλαίων 4,2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και ευρωπαϊκές πηγές, αλλά και έσοδα 2,2 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις.
Παράλληλα, η Ελλάδα επεξεργάζεται την έκδοση ενός πράσινου ομολόγου το 2023 που θα στηρίξει την ατζέντα βιωσιμότητας και θα ενισχύσει τη στρατηγική χρηματοδότησης του ΟΔΔΗΧ.
Στα στοιχεία που παρουσιάζει η έκθεση του ΟΔΔΗΧ προκύπτει σημαντική μείωση του μαξιλαριού ρευστότητας τους τελευταίους μήνες. Το «μαξιλάρι» είναι σήμερα 30,6 δισ. ευρώ έναντι 37,8 δισ. ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ ήταν 31,6 δισ. τον περασμένο Δεκέμβριο. Το ποσό σήμερα είναι το μικρότερο από τον Μάρτιο του 2021.
Επίσης, όπως αναφέρεται η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 και να επιτύχει το μηδέν έως το 2050, όπως περιγράφεται στο Ν-νόμο για το κλίμα που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2022.
Η εφαρμογή της στρατηγικής βιωσιμότητας της Ελλάδας περιλαμβάνει δημόσιες επενδύσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω της έκδοσης Πράσινων Ομολόγων, όπως παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Οικονομικών στην COP-26 του ΟΗΕ (Νοέμβριος 2021).
Συνοπτικά, με την έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου της Ελλάδας, Ο ΟΔΔΗΧ στοχεύει στα εξής:
-Στην ευθυγράμμιση της δημοσιονομικής πολιτικής του κράτους με τους εθνικούς στόχους βιωσιμότητας, αποδεικνύοντας περαιτέρω τη δέσμευσή του για την ατζέντα του για τη βιωσιμότητα, και με τη διευκόλυνση της παρακολούθησης της προόδου που σημειώνεται στο πλαίσιο της στρατηγικής ESG της Ελλάδας (μέσω τακτικών εκθέσεων).
-Στην ενίσχυση της επενδυτικής βάσης της Ελλάδας, αντιμετωπίζοντας τα αυξανόμενα πρότυπα ESG των θεσμικών επενδυτών και προσεγγίζοντας νέους επενδυτές.
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2023 ανέρχονται σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ σε 15,4 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 7 δισ. ευρώ θα καλυφθούν με τις εκδόσεις νέων ομολόγων ενώ τα 4,2 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από άλλες πηγές όπως η EIB το RRF κλπ. Επίσης το Υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να συγκεντρώσει 2 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Διαβάστε ακόμη:
Θετικές αλλά πιο συγκρατημένες οι προοπτικές για την ελληνική αγορά ακινήτων
Διπλό «λίφτινγκ» στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων
Βασίλης Τερλέγκας: Από το ιδιωτικό νησί στο… ηλεκτρονικό σφυρί (pics)