Δύο σενάρια βλέπει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της επόμενης χρονιάς – τα οποία διαφοροποιούνται ως προς το πόσο υψηλές θα είναι οι πρόωρες αποπληρωμές των ακριβών δανεικών (κυρίως προς το ΔΝΤ) το 2020.
Το πρώτο σενάριο εκτιμά χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2020 στα 7,65 δισ. ενώ το δεύτερο στα 10,65 δισ.
- Στο πρώτο σενάριο το δημόσιο θα εστιάσει στη μείωση του βραχυχρόνιου δανεισμού (με μείωση εκδόσεων εντόκων γραμματίων του δημοσίου)
- Το δεύτερο σενάριο είναι το σενάριο των μεγαλύτερων πρόωρων αποπληρωμών ακριβών δανεικών, στο οποίο το δημόσιο θα χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τις εκδόσεις ομολόγων.
Τα σενάρια βασίζονται στις ακόλουθες παραδοχές αναφορικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της νέας χρονιάς:
- Μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αποπληρωμή χρεών: 2,9 δισ. ευρώ
- Τόκοι για μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρέος: 6,15 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων 600 εκατ. ευρώ για τόκους REPOs που αποτελούν τμήμα του ενδοκυβερνητικού χρέους)
- Πρωτογενές πλεόνασμα: 6,36 δισ. ευρώ
- Λοιπές ταμειακές ανάγκες: 0,56 δισ. ευρώ
Και τα δυο σενάρια χρηματοδοτικών αναγκών θα αξιοποιήσουν:
- Το 1,54 δισ. που αναμένεται να εισρεύσει στα κρατικά ταμεία από την επιστροφή των κερδών SMP/ANFA (με την προϋπόθεση ότι οι μεταμνημονιακές αξιολογήσεις συνεχιστούν απρόσκοπτα)
- Τα 2,63 δισ. από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων
- Τον νέο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο δανεισμό, δηλαδή έκδοση ομολόγων
Το ύψος που θα αντληθεί συνολικά από την έκδοση ομολόγων το 2020 τοποθετείται από τον ΟΔΔΗΧ στα 4 δισ. για το πρώτο σενάριο ή τα 8 δισ. για το δεύτερο
Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος η παρουσίαση του ΟΔΔΗΧ δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες ημερομηνίες έκδοσης νέων κρατικών τίτλων, ούτε προσδιορίζει τη διάρκειά τους. Ωστόσο, όπως ανέφερε χθες το newmoney.gr, στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να συνεχιστεί η επιτυχημένη πορεία που κατέγραψαν οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι πέρυσι και να γίνει ακόμα ένα σημαντικό βήμα: να εκδοθεί 15ετές ομόλογο, εφόσον οι συνθήκες στις αγορές είναι ευνοϊκές.
Επίσης, παρότι η στρατηγική που ανακοινώθηκε βάζει τον πήχη των εκδόσεων έως τα 8 δισ. ευρώ, στην πράξη είναι πολύ πιθανό να ανεβεί ο πήχης στα 9 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή άντλησε η χώρα μας από τις αγορές και φέτος.
Στόχοι για το 2020
Οι στόχοι του ΟΔΔΗΧ για την επόμενη χρονιά είναι η περαιτέρω βελτίωση της καμπύλης αποδόσεων στην αγορά των Ελληνικών ομολόγων, η προσέλκυση θεσμικών και μακροπρόθεσμων επενδυτών, η περαιτέρω μείωση του κόστους χρηματοδότησης και η μείωση συναλλαγματικών και άλλων ρίσκων.
Απολογισμός της «εξόδου στις αγορές» το 2019
Η Ελλάδα απευθύνθηκε στις διεθνείς αγορές τέσσερις φορές με τρεις νέες εκδόσεις ομολόγων (5ετή, 7ετή, 10ετή και άνοιγμα προηγούμενης έκδοσης δεκαετούς).
Το κόστος δανεισμού στα δεκαετή ομόλογα υποχώρησε από το 4,4% στο 1,5% ενώ οι αποδόσεις των 3μηνων και 6μηνων εντόκων γραμματίων του δημοσίου έγιναν αρνητικές. (αρνητικά επιτόκια βραχυπρόθεσμου δανεισμού)
Οι επενδυτές που αγοράζουν ελληνικό χρέος διευρύνονται, αναφέρει ο ΟΔΔΗΧ, καθώς το μερίδιο των μακροπρόθεσμων επενδυτών αυξάνει με όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή θεσμικών όπως συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών ταμείων.
Δείτε ολόκληρο το κείμενο της χρηματοδοτικής στρατηγικής του ΟΔΔΗΧ (στα αγγλικά)