Σε διαφορετική γραμμή η οποία δεν καλλιεργεί ελπίδες ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις κινείται, σε αντίθεση με τον Επίτροπο Μοσκοβισί, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.
«Αναμένω ότι η χώρα δεν θα παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις της» δηλώνει σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική την Τετάρτη απαντώντας σε ερώτημα για την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει το ύψος των περικοπών στις συντάξεις και να αυξήσει τον κατώτατο μισθό.
Συγκεκριμένα, το ερώτημα και η απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος του Eurogroup για τις συντάξεις έχουν ως εξής:
Ερ: Η ελληνική κυβέρνηση, επικαλούμενη τον δημοσιονομικό χώρο που διασφαλίζουν τα υπερπλεονάσματα, αλλά και το γεγονός ότι το ΔΝΤ πλέον έχει κυρίως συμβουλευτικό ρόλο στην Ελλάδα, διαμηνύει την πρόθεση πιθανώς να μειώσει το ύψος των περικοπών που έχουν συμφωνηθεί στις συντάξεις. Είναι κάτι που μπορεί να «δουλέψει» κατά τη γνώμη σας;
Απ: Δεν θα κρίνω εδώ προθέσεις πολιτικής. Όπως ανέφερα προηγουμένως, αναμένω ότι η Ελλάδα δεν θα παρεκκλίνει από τις προηγούμενες δεσμεύσεις της και, ταυτόχρονα, θα χρησιμοποιήσει το φάσμα των πολιτικών επιλογών που ανακύπτουν από την έξοδο του προγράμματος με έξυπνο και υπεύθυνο τρόπο. Το πισωγύρισμα δεν είναι πραγματικά μια επιλογή.
Κατά τα άλλα ο κύριος Σεντένο ξεκαθαρίζει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι παρόν στην Ελλάδα και μετά τις 20 Αυγούστου. “Το ΔΝΤ συμμετείχε ανέκαθεν στην προσαρμογή της Ελλάδας. Παρείχε κεφάλαια και συμμετείχε ενεργά στην παρακολούθηση του προγράμματος. Θα συνεχίσει να συμμετέχει στο μέλλον στο πλαίσιο της μετα-προγραμματικής περιόδου. Το ΔΝΤ εμπλέκεται και αυτό είναι το πιο σημαντικό” αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Ο εκτροχιασμός δεν είναι αυτό που έχουμε κατά νου για την Ελλάδα»
Σε ερώτημα για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων λέει ότι “αυτό είναι υπό την κρίση της ελληνικής κυβέρνησης, των κοινωνικών εταίρων και των πολιτικών παραγόντων. Από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων και θεσμών, στο πλαίσιο της μετα-προγραμματικής περιόδου, θα εξεταστούν και θα αξιολογηθούν οι δράσεις πολιτικής που θα αγγίζουν τις δεσμεύσεις οι οποίες έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος. Ο εκτροχιασμός της πορείας σταθερότητας και ανάπτυξης δεν είναι αυτό που έχουμε κατά νου ως τον δρόμο μπροστά για την Ελλάδα”.