Τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης αν δεν υπάρξει θετική εξέλιξη πριν το Πάσχα με την αξιολόγηση ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Ντόναλντ Τουσκ όπως ανακοίνωσε στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας «οι πληροφορίες από χθες το βράδυ (σ.σ. τη συνεδρίαση του Brussels Group) είναι ότι βρισκόμαστε μια ανάσα από τη συμφωνία ωστόσο είχα την υποχρέωση να θέσω στον πρόεδρο τις ανησυχίες μου ότι αν παρά τις προβλέψεις δεν επιτευχθεί λύση την Παρασκευή στο πλαίσιο του άτυπου οικονομικού διευθυντηρίου του Eurogroup θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ανώτερο επίπεδο».
«Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξει θετική εξέλιξη πριν το Πάσχα ακόμα και αν χρειαστεί να φτάσουμε σε έκτακτη σύνοδο των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Απ’ την πλευρά του ο κ. Τουσκ προέτρεψε τους υπουργούς Οικονομικών «να κάνουν τη δουλειά τους». Αρνήθηκε πάντως να απαντήσει εάν όντως θα ζητήσει τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής λέγοντας «δεν θέλω να κάνω υποθέσεις ή να σχολιάσω αρνητικά σενάρια. Είναι εύκολο να χαλάσει η καλή δουλειά που γίνεται και να δώσουμε λάθος εικόνα. Θα κάνω τη δουλειά μου και ξέρω τι εργαλεία έχω στη διάθεση μου. Θέλω μαζί με τον κ. Τσίπρα να υποστηρίξω τους συναδέλφους μας να φθάσουν σε συμφωνία την Παρασκευή».
Δραματικοί τόνοι
Μιλώντας σε δραματικούς τόνους ο κ. Τσίπρας είπε ότι «μιλάμε για την τύχη ενός ολόκληρου λαού, δεν μπορεί να παίζουμε τις κουμπάρες με το θέμα αυτό».
«Έχουμε βρεθεί εδώ και πολύ καιρό σε ένα πλαίσιο συμφωνίας που δεν μπορεί κάθε φορά στο “παρά 5΄” να παραβιάζεται. Δεν μπορεί κάθε φορά κάποιοι να μετακινούν το στόχο λίγο παραπέρα. Εδώ δεν μπορεί να παίζουμε τις κουμπάρες, αυτό το παιχνίδι πρέπει να σταματήσει γιατί μιλάμε για την τύχη ενός ολόκληρου λαού. Αν το Eurogroup δεν μπορεί να βγάλει απόφαση να υπάρχουν πρωτοβουλίες σε υψηλότερο επίπεδο αν και δεν πιστεύω ότι θα χρειαστεί γιατί πιστεύω ότι θα έχουμε απόφαση την Παρασκευή».
Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιοι ευθύνονται για τις καθυστερήσεις ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «έχουμε πλήρη εικόνα για το ποιοι έχουν τις παράλογες απαιτήσεις. Τις έθεταν και πριν από 1,5 χρόνο πιστεύοντας ότι δεν θα ανακάμψουμε. Όταν είδαν ότι πιάνουμε τους στόχους και το επιχείρημά τους καταρρίπτεται, έθεσαν στο τραπέζι το επιχείρημα των ποιοτικών μεταρρυθμίσεων. Βρήκαμε λοιπόν ένα συμβιβαστικό πλαίσιο για ψήφιση μέτρων και αντιμέτρων μέτα το 2018 και αυτό πρέπει να εφαρμοστεί. Η ώρα να τελειώσει αυτό το παιχνίδι είναι τώρα. Δεν μπορεί να θέτουμε σε κίνδυνο την ενότητα της Ευρώπης σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία».
Πρόσθεσε, δε, ότι χωρίς να τους κατονομάζει ότι «είχα αυτό το διάστημα επικοινωνίες με ηγέτες που συμφωνήσαμε ότι δεν πρέπει να τεθεί σε διακινδύνευση η ενότητα της Ευρώπης και πρέπει να βρεθεί λύση».
Στον πρόλογό του για την πρόταση σύγκλησης της Συνόδου Κορυφής ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα έχει φέρει οικονομικά αποτελέσματα που εκπλήσσουν φίλους και εχθρούς.
«Ενώ το 2015 ο στόχος ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% καταφέραμε να καταγράψουμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,2%. Το 2016 τα αποτελέσματα ήταν παραπάνω από εντυπωσιακά παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις ως συνήθως του ΔΝΤ και την αβεβαιότητα που προκάλεσε με τις παράλογες απαιτήσεις του κλείνει με εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Ενώ ο στόχος ήταν για πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το έτος αναμένεται να κλείσει με πλεόνασμα πολύ πάνω του 3%. Ήδη έχουμε πιάσει από το 2016 το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος που το πρόγραμμα θέτει για το 2018, το 3,5%. Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια υπάρχουν προοπτικές για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Η οικονομία είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα αλλά και τα καταστροφολογικά σενάρια για Grexit που κάποιοι επιθυμούσαν το 2016 και δεν δίσταζαν να το δηλώνουν».
«Παρά το ότι αυτό το πολιτικό σχέδιο ηττήθηκε οριστικά το 2015 και παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα ορισμένοι εκ των πιστωτών εμφανίζονται αμετανόητοι. Μετά τις καθυστερήσεις για το κλείσιμο της α’ αξιολόγησης σήμερα επεναλαμβάνουν την ίδια τακτική της κωλυσιεργίας. Η β΄ αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το Δεκέμβριο. Με δική τους ευθύνη απαράδεκτη τίθεται σε κίνδυνο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» συμπλήρωσε.
Τουσκ: Κανείς δεν θέλει να τιμωρήσει την Ελλάδα
Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι «κανείς δεν θέλει να τιμωρήσει την Ελλάδα, θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Οι προθέσεις μας είναι μόνο καλές και είμαι βέβαιος ότι όλα αυτά τα μέτρα, πολλές φορές επώδυνα, είναι εδώ για να βοηθήσουν την Ελλάδα στο μέλλον».
Επικαλέστηκε, μάλιστα, το παράδειγμα της χώρας του, της Πολωνίας, «που κάναμε πολλές δραματικές θυσίες και στο τέλος αυτό δουλεύει. Είμαστε βέβαιοι ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας είναι εκεί για να μας βοηθήσουν και όχι να μας τιμωρήσουν».
«Περιμένουμε μέχρι την Παρασκευή αλλά νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά στη συμφωνία αυτή» είπε για δεύτερη φορά μετά τα όσα είπε στο διάλογο με τον Αλέξη Τσίπρα πριν τη συνάντησή τους.
Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Τουσκ σημείωσε ότι «η τεράστια προσπάθεια από τους Ελληνες και η βοήθεια από Ευρώπη αποτελούν τα καλύτερα παραδείγματα αποφασιστικότητας. Κάθε μέρα είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία, χθες επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και σήμερα, ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σε συμφωνία την Παρασκευή. Η ευθύνη επίτευξης συμφωνίας αφορά όλους όσοι συμμετέχουμε στη διαδικασία».
«Πραγματισμός και αποφασιστικότητα»
Νωρίτερα ο κ. Τουσκ κατά την υποδοχή του στο Μέγαρο Μαξίμου απ’ τον πρωθυπουργό είχε εμφανιστεί συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Το μήνυμα του: με πραγματισμό θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση…
«Έχουμε λίγο καλύτερη διάθεση για τη δεύτερη αξιολόγηση και τις αποφάσεις που απορρέουν από αυτή» είπε στον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Πρέπει φυσικά να είμαστε συνειδητοποιημένοι και συγκρατημένοι, ωστόσο νοιώθω περισσότερο αισιόδοξος απ’ ότι χθες και ελπίζω αύριο, και για τους δύο, η διάθεση να είναι ακόμα πιο αισιόδοξη», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Τουσκ «είμαστε ακόμα μακρυά για ένα success story οικονομικό, όμως λόγω της αποφασιστικότητας σας και της θέσης ευθύνης και του πραγματισμού που επιδεικνύετε είμαστε πολύ κοντά να ολοκληρώσουμε αυτή την απαιτητική διαδικασία».
Και το σημείο κλειδί του «πραγματισμού» είναι αυτό που όπως φαίνεται θα καθορίσει τα πράγματα. Μόνο που καθώς ο κ. Τουσκ δεν μπορεί να παίξει κύριο ρόλο στις διαπραγματεύσεις ούτε να κάνει τον ενδιάμεσο μεταξύ των Ευρωπαϊκών Θεσμών, των κυβερνήσεων και του ΔΝΤ, το ποια είναι η πραγματικότητα και σε μέχρι ποιο σημείο χρειάζεται «πραγματισμός» για να κλείσει η αξιολόγηση δεν είναι ευδιάκριτο!
Τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης
Το μόνα δεδομένα που υπάρχουν έρχονται απ’ τη χθεσινή συνάντηση του Brussels Group, όπου φαίνεται πως οι «σκληροί» των πιστωτών επανήλθαν με περισσότερα και πιο αυστηρά αιτήματα μετά την υπαναχώρηση του πρωθυπουργού στο «κλεισμένο», σύμφωνα με παράγοντες των Θεσμών (και τους Financial Times) ντιλ Τσακαλώτου-τρόικας στις Βρυξέλλες στις 23 Μαρτίου,
Έτσι, αντί για την επιθυμία της ελληνικής πλευράς τα μέτρα για το αφορολόγητο και τις συντάξεις να εφαρμοστούν το 2020, μετά τη λήξη της κυβερνητικής θητείας το 2019, η γερμανική πλευρά φέρεται να απορρίπτει τώρα ακόμη και τον προηγούμενο συμβιβασμό για σταδιακή εφαρμογή τη διετία 2019 – 2020 (1%+1% του ΑΕΠ στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου) και ζητεί όλα τα μέτρα, ύψους 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) από αφορολόγητο και συντάξεις να εφαρμοστούν το 2019.
Παράλληλα, το ΔΝΤ επιμένει στο πεδίο των εργασιακών και επαναφέρει ως μέσο πίεσης το θέμα των μέτρων ακόμη και το 2018. Η κυβέρνηση επείγεται να κλείσει τη συμφωνία για να προλάβει αιτήματα για νέα μέτρα λόγω της κατακλυσμιαίας χειροτέρευσης των οικονομικών δεικτών και των προβλέψεων για το 2017 λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η παράταση των διαπραγματεύσεων.