search icon

Οικονομία

O Πούτιν τα σπάει με την Σαουδική Αραβία για να πιέσει τις ΗΠΑ και γκρεμίζει τις τιμές του πετρελαίου

Η Ρωσία απάντησε στην πρόταση του ΟΠΕΚ για μείωση παραγωγής κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με τη θέση ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να συναινέσει σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής

Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου ταλαιπωρούνται -πέραν του κορωνοϊού– κι από ένα ιδιότυπο “μπρα-ντε-φερ” μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας, σχετικά με την ποσότητα πετρελαίου που θα διατεθεί στις διεθνείς αγορές, η οποία είναι ευθέως ανάλογη και με τη διαμόρφωση της τιμής του “μαύρου χρυσού”.

Μετά το νέο γύρο της αντιπαράθεσης, εκτιμάται από εμπειρογνώμονες ότι η τιμή του αργού θα μπορούσε να καταβαραθρωθεί ακόμη και κάτω από τα 20 δολ. το βαρέλι.

Το αδιέξοδο διαμορφώθηκε την Παρασκευή όταν οι δυο χώρες, εκ των βασικών παραγωγών πετρελαίου, οδήγησαν τις διαπραγματεύσεις του ΟΠΕΚ σε ναυάγιο λόγω της απροθυμίας τους να μετακινηθούν από τις διαμετρικά αντίθετες μεταξύ τους απόψεις.

Η Ρωσία απάντησε στην πρόταση του ΟΠΕΚ για συνολική μείωση παραγωγής κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με τη θέση ότι η χώρα δεν πρόκειται να συναινέσει σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής, γιατί κατά την άποψη της Μόσχας, αυτή δεν έχει νόημα σε αυτή την φάση. Παράλληλα η Ρωσία κατέστησε σαφές ότι προτεραιότητα για το Κρεμλίνο είναι η άσκηση πίεσης στους Αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου, μέσω των χαμηλών τιμών, προκειμένου αυτοί να σταματήσουν να κερδίζουν έδαφος στην παγκόσμια αγορά.

«Το Κρεμλίνο έχει αποφασίσει να θυσιάσει τον ΟΠΕΚ+ στο βωμό του “φρένου” προς τους Αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου και να τιμωρήσει τις ΗΠΑ επειδή προσπαθούν να σταματήσουν την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2», δήλωσε στο Bloomberg ο Αλεξάντερ Ντίνκιν, πρόεδρος του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία και τις διεθνείς σχέσεις στην Μόσχα. Πρόκειται για ένα κρατικό ρωσικό ένα think tank. Ο ίδιος τονίζει ότι «το να ενοχλήσεις την Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να είναι πολύ επικίνδυνο, αλλά αυτή είναι η στρατηγική της Ρωσίας στην παρούσα φάση».

Η ρήξη στους κόλπους του ΟΠΕΚ+ (ΟΠΕΚ και Ρωσία και σύμμαχοι) προκάλεσε θύελλα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, με τις τιμές να υποχωρούν την Παρασκευή κατά 10%. Τα futures του μπρεντ, μετά την κατάρρευση της Παρασκευής, έχουν κατρακυλήσει από το υψηλό των 70,21 δολ. της 5ης Ιανουαρίου, που είχε φτάσει σε αυτά τα επίπεδα λόγω της αναταραχής που προκάλεσε ο θάνατος του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί από αμερικανική επίθεση), στα 45,54 δολ.

Exit mobile version