Απρόθυμοι στο να ξοδέψουν χρήματα αποδεικνύονται οι Ευρωπαίοι αυτό το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με έρευνα αναλυτών που δημοσιεύθηκε στο πρακτορείο CNBC, η απροθυμία αυτή αποτελεί εκ διαμέτρου αντίθετη στάση σε σχέση με το καλοκαίρι του 2020 όταν είχε υπάρξει πρόσκαιρη άρση των μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας. Οι καταναλωτές φοβούνται πως θα συνεχίσουν να ζουν σε μια κατάσταση αβεβαιότητας και προγραμματίζουν αναλόγως τα έξοδά τους.
«Η πανδημία αποτελεί τη νέα μας κανονικότητα εδώ και ενάμιση χρόνο. Εχουμε συνηθίσει να εργαζόμαστε από το σπίτι και έχουμε μειώσει τα έξοδά μας», ανέφερε ο Μarcel Alexandrovich, οικονομικός αναλυτής της επενδυτικής τράπεζας Jefferies, στο CNBC.
Σύμφωνα με τον Paul O’Connor, στέλεχος της Janus Henderson, οι καταναλωτές αποφεύγουν το συνωστισμό και τις εκδηλώσεις με πολύ κόσμο. Τόνισε μάλιστα πως «Αν και υπάρχει βελτίωση σε αρκετούς οικονομικούς δείκτες, όπως η χρήση ΜΜΜ και γυμναστηρίων, υπάρχουν αρκετοί τομείς τους οποίους αποφεύγουν οι καταναλωτές».
Σε πρόσφατη έρευνα της Ipsos Moris, το 40% των Βρετανών καταναλωτών δήλωσαν πως δεν είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες για τις διακοπές τους. Πάνω από το 40% των ερωτηθέντων υπογράμμισαν πως αποφεύγουν αθλητικές και μουσικές εκδηλώσεις με πολυκοσμία.
Ο O’Connor υπογράμμισε και την απροθυμία επιστροφής στους χώρους εργασίας. «Επηρεάζεται η οικονομία που βασίζεται στους χώρους αυτούς, όπως τα καφέ της γειτονιάς, αφού οι εργαζόμενοι προτιμούν ένα υβριδικό μοντέλο απασχόλησης».
Τα πραγματικά αίτια
Η καταναλωτική αυτή τάση επηρεάζεται τόσο από την πανδημία, όσο και από τις αποφάσεις των κυβερνήσεων. Ο Alexandrovich έθεσε ως παράδειγμα την απροθυμία των ταξιδιωτών λόγω της επαφής με κάποιον μολυσμένο με Covid-19. Στη Βρετανία, εάν κάποιος έρθει σε επαφή με άτομο που έχει διαγνωστεί με κορωνοϊό, θα πρέπει υποχρεωτικά να παραμείνει σε καραντίνα για 10 ημέρες ακόμη κι αν έχει εμβολιαστεί.
Παράλληλα, η νέα μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού έχει αυξήσει τον αριθμό των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες.
«Τα βρετανικά δεδομένα υποδεικνύουν πως η αύξηση των κρουσμάτων περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα», ανέφεραν οικονομολόγοι της Pantheon Macroeconomics.
Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία μείωσε τις εκτιμήσεις οικονομικής ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου για το τρίτο τρίμηνο. «Εκτιμούμε πως οι συνάδελφοί μας στην ηπειρωτική Ευρώπη θα κάνουν σύντομα το ίδιο, ιδιαίτερα αυτοί που υπολογίζουν ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 3% για το τρίτο τρίμηνο», υποστήριξαν χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με νέα δεδομένα η ευρωζώνη επέδειξε οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 2% το δεύτερο τρίμηνο.
Παρ’ όλα αυτά, οι επενδυτές προσεγγίζουν τα δεδομένα αυτά με περιορισμένο οπτιμισμό: «Η αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα στην Ευρώπη τον Ιούνιο και τον Ιούλιο καθυστερεί την ολική άρση των περιορισμών», ανέφεραν οι αναλυτές της Berenberg.
O Bert Colijn, οικονομολόγος της ING υποστήριξε από την πλευρά του πως «Η μετάλλαξη Δέλτα θα προκαλέσει καθυστερήσεις στην άρση των μέτρων καταπολέμησης της πανδημίας ενώ τα προβλήματα στις αλυσίδες παραγωγής αναμένεται να συνεχιστούν και το τρίτο τρίμηνο. Παρ’ όλα αυτά, προβλέπω αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% το επόμενο τρίμηνο».
Το μομέντουμ της ευρωπαϊκής ανάκαμψης μπορεί να περιοριστεί και από άλλους παράγοντες: «Η ανάπτυξη στις μεγαλύτερες οικονομίες ενδέχεται να περιοριστεί τα επόμενα τρίμηνα, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι οι οικονομίες αυτές έχουν ήδη αναπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών τους», υποστήριξε ο Neil Shearing, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics.
Διαβάστε ακόμα:
«Πετζετάκις» – Η πρώτη ελληνική πολυεθνική: Από το ένδοξο παρελθόν στο θλιβερό παρόν (pics)
Οι Έλληνες «σύμμαχοι» της Lockheed στη… ναυμαχία για τις φρεγάτες
Ζωή στη φάρμα (με τα κρυπτονομίσματα): Πώς ένας 19χρονος βγάζει $54.000 τον χρόνο