Του Στέλιου Μορφίδη

Την προσωπική του εγγύηση προς τους Ευρωβουλευτές ότι η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών για τη β’ αξιολόγηση παρείχε σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε μία ειδική συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε απ’ τις επιθέσεις πολλών μελών του Ευρωκοινοβουλίου κατά του Ολλανδού πολιτικού για τις πρόσφατες δηλώσεις του για τον ευρωπαϊκό Νότο αναγκάζοντας τον να απολογηθεί.

«Το ευρωκοινοβούλιο έχει την προσωπική μου υπόσχεση ότι η ελληνική υπόθεση θα κλείσει το Μάιο. Πρέπει να κλείσει το Μάιο. Η ανάπτυξη χάνει δυναμική και πρέπει να επανέλθει η εμπιστοσύνη», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ κατά τη δευτερολογία του και αφού είχε δεχθεί κριτική απ’ το σύνολο σχεδόν των Ευρωβουλευτών για τις εκκρεμότητες αλλά και τους χειρισμούς του Eurogroup.

«Πρέπει να καταβάλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια και είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε μία δίκαιη συμφωνία για την Ελλάδα».

Αφού στην πρωτολογία του είχε φροντίσει να εκφράσει την προσωπική του άποψη ότι ο δεκαετής στόχος για ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% πρέπει να μειωθεί ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι «το πακέτο που συζητάμε τώρα δεν επικεντρώνεται στην λιτότητα αλλά στις μεταρρυθμίσεις για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Τα κέρδη απ’ τη δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας μπορούν να επανεπενδυθούν στην χώρα, κάτι που χρειάζεται ιδιαίτερα η Ελλάδα».

Σε ο,τι αφορά το χρέος ο ίδιος εξέφρασε στη δευτερολογία του την προσωπική, όπως διευκρίνισε, άποψη ότι η ελάφρυνση του αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να υπάρξει μία τελική λύση στο ελληνικό πρόβλημα. «Το Eurogroup από πέρυσι έχει υποσχεθεί ότι θα εξετάσει εκ νέου το ζήτημα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα επανέρχεται σε βιώσιμη τροχιά σταθερότητας και ανάπτυξης», συμπλήρωσε.

Το κατεπείγον μίας συμφωνίας που θα κλείσει τη β’ αξιολόγηση φρόντισε να τονίσει και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί ότι είναι σε κίνδυνο τόσο η οικονομική προοπτική ανάπτυξης της Ελλάδας όσο και το ίδιο το πρόγραμμα.

«Είμαστε σε μία κρίσιμη φάση. Η Ελλάδα είναι σε καμπή. Μετά από 1,5 χρόνο στήριξης πρέπει να εδραιώσουμε την επιτευχθείσα πρόοδο και να στηρίξουμε την οικονομική ανάπτυξη που ξεκίνησε το 2016 και να ολοκληρώσουμε τη β’ αξιολόγηση ώστε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, όπως έχει καθοριστεί, το καλοκαίρι του 2018», είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Όπως εκτίμησε η συμφωνία της Μάλτας επιτρέπει στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα

«Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η αποστολή που βρίσκεται τώρα στην Αθήνα θα μας επιτρέψει να έχουμε πρόοδο. Πρέπει να έχουμε μία ταχεία πρόοδο και για να καταλήξουμε σε συμφωνία τις επόμενες μέρες η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει μία σειρά από προαπαιτούμενα. Κάτι που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη ότι μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί».

Κάλεσε δε «χωρίς ιδεοληψίες και συνθήματα να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η Ελλάδα πρέπει να βγει απ’ το πρόγραμμα, να δημιουργεί θέσεις εργασίας», κατέληξε.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια των εισαγωγικών τους ομιλιών προς τους Ευρωβουλευτές ο Πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την άποψή ότι ο στόχος για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% για δέκα χρόνια από την Ελλάδα θα πρέπει να μειωθεί.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά τα τελευταία χρόνια, αναγνώρισε όμως ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχει καθυστερήσει σημαντικά αν και εμφανίστηκε σίγουρος ότι σε λίγο καιρό θα έχει κλείσει η συμφωνία. «Ελπίζω πριν το τέλος του επόμενου μήνα να έχουμε καταλήξει στη συνολική συμφωνία και με όλους τους θεσμούς, ώστε η Ελλάδα να ακολουθήσει τις υπόλοιπες χώρες στον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης» τόνισε.

Τότε, συνέχισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, το Eurogroup θα είναι σε θέση να αναθεωρήσει τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος προσαρμογής και να δεσμευθεί επί των μέτρων για το χρέος. Όπως τόνισε ο ίδιος άποψη του είναι πως πρέπει να μειωθεί ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα επί μία δεκαετία.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, αφού χαιρέτησε την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,2% του ΑΕΠ για το 2016 προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρξει επανάπαυση. «Οι θετικές τάσεις που παρατηρήθηκαν το 2016 εξακολουθούν να υπάρχουν αλλά με μειωμένο ρυθμό, κυρίως λόγω της καθυστέρησης της αξιολόγησης. Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει αυτή την τάση που δημιουργήθηκε το 2016. Οι ελληνικές Αρχές, οι θεσμοί, όλοι μας πρέπει να επισπεύσουμε το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης (…) Η αβεβαιότητα είναι ο χειρότερος εχθρός της ελληνικής οικονομίας». 

Ο ίδιος τόνισε ότι απαιτείται  περισσότερος ρεαλισμός για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας ενώ επανέλαβε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Σε ότι αφορά το ζήτημα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διάσωσης ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως μπορεί να εξελιχθεί σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, κάτι το οποίο ήδη βρίσκεται υπό μελέτη, τα αποτελέσματα της οποία θα παρουσιαστούν τον ερχόμενο Ιούνιο ώστε να ξεκινήσει ένας ευρύς διάλογος. 

Σημειώνεται πως σήμερα ο κ. Ντάισελμπλουμε εμφανίστηκε στην αρχή της ομιλίας του απολογητικός για τα αμφιλεγόμενα σχόλιά του για τη νότια Ευρώπη αλλά και για την απουσία του από προηγούμενη ειδική συνεδρίαση του ευρωκοινοβουλίου για την Ελλάδα.

 Δείτε τις αρχικές τοποθετήσεις των κ.κ. Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί

Δείτε τη δευτερολογία τους 

 Δείτε τις τοποθετήσεις των Ευρωβουλευτών