Δεν είναι μόνο το ξεφούσκωμα του Μάρτιν Σουλτς στις περιφερειακές εκλογές του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας που έγινε δεκτός με απογοήτευση στο κυβερνητικό επιτελείο στην Αθήνα.

Εκείνο που βλέπουν πλέον με ανησυχία στο Μαξίμου είναι το πολύ καλό ποσοστό που συγκέντρωσαν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) που συγκέντρωσαν το 12,6% των ψήφων. Η ανοδική πορεία του FDP (είχαν φτάσει το 11,5% στις προηγούμενες εκλογές του κρατιδίου Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν) βάζει στο παιχνίδι το ενδεχόμενο να εισέλθει το κόμμα στην ομοσπονδιακή Βουλή στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και την πιθανότητα να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες (CD) της Άνγκελας Μέρκελ.

Το FDP ήταν ο κυβερνητικός εταίρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άνγκελας Μέρκελ μέχρι το 2013, όταν έμειναν εκτός Βουλής και η κυβέρνηση σχηματίστηκε με το μεγάλο συνασπισμό μεταξύ CDU και Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Μια συντηρητική κυβέρνηση στη Γερμανία, είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο για την Αθήνα, δεδομένου ότι το FDP είναι αρνητικό απέναντι σε κάθε παραχώρηση προς την Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος του κόματος Κρίστιαν Λίντνερ έχει ταχθεί σαφώς υπέρ του Grexit, αλλά και ότι το 2012 (με κυβέρνηση CDU – SPD), οι Ελεύθεροι Δημοκράτες αρνήθηκαν να ψηφίσουν το πακέτο στήριξης της Ελλάδας και η Άνγκελα Μέρκελ το πέρασε με τις ψήφους των Σοσιαλδημοκρατών.

Ως γνωστόν, η αρχική δημοσκοπική επιτυχία του Μάρτιν Σουλτς καλλιέργησε ελπίδες σε κυβερνητικά στελέχη στην Ελλάδα ότι την επομένη των γερμανικών εκλογών θα υπήρχε στο Βερολίνο είτε μια κυβέρνηση SPD – CDU με καγκελάριο Σουλτς, είτε ένας συνασπισμός της Αριστεράς (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, Κόμμα της Αριστεράς).
Τώρα όμως η πρωτιά Σουλτς θεωρείται τελείως απίθανη, ενώ και η συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών στην κυβέρνηση δεν είναι καθόλου δεδομένη.

Ήδη ο συντηρητικός γερμανικός τύπος, αλλά και το πανίσχυρο οικονομικό και βιομηχανικό κατεστημένο της Γερμανίας έχει αρχίσει και «δουλεύει» τα σενάρια σχηματισμού συντηρητικής κυβέρνησης.

Γ. ΣΩΖΟΣ
george.sozos01@gmail.com