Του Αργύρη Παπαστάθη

Οι σκληρές θέσεις του ΔΝΤ για το αφορολόγητο και τις συντάξεις, η ανησυχία των Βρυξελλών για την αργή πρόοδο και οι πολιτικοί σχεδιασμοί που εξυφαίνονται, ενεργοποιούν τα σενάρια της παράτασης των διαβουλεύσεων ή μια εντυπωσιακή ανατροπή που θα οδηγήσει στο “παρά ένα” του QE.

Οι βασικοί παίκτες εντός και εκτός της κυβέρνησης κινούνται ακατάπαυστα καθώς το ενδεχόμενο για συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου απομακρύνεται ανησυχητικά. Αντί για τους Θεσμούς, η επιστροφή των οποίων παραμένει στον αέρα, στην Αθήνα καταφθάνει ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί σε μια προσπάθεια να σπάσει το αδιέξοδο.

Ως το μεσημέρι στις Βρυξέλλες δεν είχαν λάβει την απάντηση της Ελλάδας στην πρόταση των Θεσμών. Θα την πάρει άραγε φεύγοντας ο κ. Μοσκοβισί για να στρώσει το χαλί για την τρόικα; Ο Γάλλος Επίτροπος, πέρα από τα ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αναμένεται κατά τις πληροφορίες του Newmoney να αναφερθεί στις διαπραγματεύσεις κατά την ομιλία του στις 13.30 την Τετάρτη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου θα αναγορευθεί επίτιμος Διδάκτωρ.

Εν τω μεταξύ οι χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν έδειξαν οριακή ανάπτυξη 0,3% στο σύνολο του 2016 αντί για ύφεση 0,3% που ανέμενε η Επιτροπή το πέρσι το Φθινόπωρο.

Όμως παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις και τις δηλώσεις περί «success story», το κλίμα που προκύπτει από το σκληρό πυρήνα των διαπραγματευτών είναι ότι «το πράγμα δεν προχωράει». Θα μπορούσε άραγε να υπάρξει μια ανατροπή με έκτακτο Eurogroup που θα ανακοίνωνε τη συμφωνία και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος πριν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Μαρτίου; Δύσκολο αλλά μόνο έτσι προλαβαίνει η κυβέρνηση το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης. Η προειδοποίηση δε του διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα σήμερα στη Βουλή είναι χαρακτηριστική της πίεσης που υπάρχει για να μην χαθεί άλλος χρόνος…

Αφορολόγητο, η μπάλα που «καίει»

Το αφορολόγητο είναι η μπάλα που «καίει» και κανείς δεν θέλει να την κρατήσει στα χέρια του. Συνολικά οι σκληρές θέσεις του ΔΝΤ που ζητάει προκαταβολική νομοθέτηση για τα φορολογικά και τις συντάξεις και πλήρη ψήφιση των εργασιακών δεν φαίνεται να είναι εύκολα “πολιτικά διαχειρίσιμες” για τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η ομιλία του την Κυριακή στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως οι επισημάνσεις ότι δεν έχει λευκή επιταγή και πως οι αποφάσεις είναι συλλογικές, ερμηνεύονται με δύο τρόπους. Πρώτον, ως αίτημα για την παροχή πολιτικής κάλυψης από τον Πρωθυπουργό και, δεύτερον, ως υπενθύμιση του διακριτού του ρόλου στο εσωτερικό του κόμματος ως επικεφαλής των «53».

Λεπτομέρεια με σημασία: όπως έγραψε το «Πρώτο Θέμα» την Κυριακή, πριν το ραντεβού της Παρασκευής στις Βρυξέλλες -παρουσία Τσακαλώτου Ντάισελμπλουμ κλπ.- ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης είχε επαφές με υψηλόβαθμους παράγοντες των Θεσμών στο Λονδίνο.

Βέβαια, ακόμα και αν προκύψει συμφωνία, το θέμα είναι τι θα κάνουν οι βουλευτές καθώς μετά τον Νίκο Μανιό του ΣΥΡΙΖΑ και ο Κώστας Κατσίκης των ΑΝΕΛ δήλωσε την Δευτέρα ότι δεν θα ψηφίσει τη μείωση του αφορολόγητου.