search icon

Οικονομία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός προειδοποιεί για κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ιταλία πιέζει έντονα για τη συγκέντρωση χρέους όλων των χωρών της ευρωζώνης μέσω των αποκαλούμενων ομολόγων «corona», πρόταση την οποία απορρίπτουν Γερμανία, Ολλανδία και Φιλανδία.

epa06761023 Designated Italian Prime Minister Giuseppe Conte addresses the media after his consultations in Rome, Italy, 24 May 2018. Conte has been given the mandate to become Prime Minister by President Sergio Mattarella. EPA/ETTORE FERRARI

Για κίνδυνο κατάρρευσης του οικοδομήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν δεν βγει «λευκός καπνός» από το σημερινό Eurogroup μίλησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε λίγο πριν την έναρξη του δεύτερου μέρους» τηλεδιάσκεψης των υπουργών οικονομικών για να βρεθεί αποτελεσματική λύση για να αντιμετωπιστεί η κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού με το ευρωπαίκό lockdown.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός μιλώντας στο BBC σημείωσε ότι η πανδημία και συγκεκριμένα οι συνεπακόλουθες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες αποτελούν «αποτελούν μεγάλη πρόκληση για την ύπαρξη της Ευρώπης». Προειδοποίησε δε ότι «Εάν η αντίδρασή μας δεν είναι ισχυρή και ενοποιημένη, εάν η Ευρώπη δεν καταφέρει να επιτύχει μια νομισματική και οικονομική πολιτική, επαρκή για τη μεγαλύτερη πρόκληση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σίγουρα όχι μόνο οι Ιταλοί αλλά και οι Ευρωπαίοι πολίτες θα είναι βαθιά απογοητευμένοι».

Η έκκληση του κ Κόντε γίνεται λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup όπου μετά την μαραθώνια συνεδρίαση -ναυάγιο- της Τρίτης, οι υπουργοί οικονομικών καλούνται να συνεχίσουν, με την ελπίδα να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για το χρηματοδοτικό πακέτο προς την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες χώρες που πλήττονται από τον κορωνοϊό και να μετριάσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της κρίσης.

Η Ιταλία πιέζει έντονα για τη συγκέντρωση χρέους όλων των χωρών της ευρωζώνης μέσω των αποκαλούμενων ομολόγων «corona», πρόταση την οποία απορρίπτουν Γερμανία, Ολλανδία και Φιλανδία.

Η προειδοποίηση Κόντε ήρθε μετά την τοποθέτηση του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος, σήμερα, δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard ότι εάν οι Ευρωπαίοι Ηγέτες δίνουν στους πολίτες την εντύπωση ότι στήνονται στη γωνία, τότε το ευρωπαϊκό πνεύμα κινδυνεύει.

Όπως σημειώνει το Politico, παρόλο που ο Γιούκερ «κατ ‘αρχήν» υποστήριξε την ιταλική θέση για το ευρωομόλογο, αντιτάχθηκε του μέτρου καθώς η συμφωνία και η εφαρμογή θα έπαιρναν «τουλάχιστον έξι μήνες».

«Αυτό διαρκεί πολύ, αλλά τώρα υπάρχει επείγουσα ανάγκη», δήλωσε ο Γιούνκερ, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα που σχετίζονται με τον ESM, ο οποίος δημιουργήθηκε το 2010, για να βοηθήσει τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, «είναι σωστά».

Οι υπουργοί κλήθηκαν επίσης να ενισχύσουν τις δαπάνες και την δημοσιονομική απάντηση της ΕΚΤ στην οικονομική κρίση. «Εάν δεν θεραπευθούν όλες οι χώρες, οι άλλοι θα υποφέρουν. Η αλληλεγγύη είναι στην πραγματικότητα αυτοαπασχόληση» έγραψε σε άρθρο της το οποίο δημοσιεύθηκε σε μεγάλα ΜΜΕ της Ευρώπης και αποκλειστικά στην Ελλάδα από το protothema.gr.

Σημειώνεται ότι στο «πρώτο μέρος» του Eurogroup την Τρίτη, οι υπουργοί Οικονομικών έπρεπε να αποφασίσουν σε ένα πακέτο μέτρο ύψους 500 δισ. Ευρώ, το οποίο θα προερχόταν από τον ESM, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων, του προγράμματος SURE της Κομισιόν, καθώς και μέσω ενός πρόσθετου προγράμματος στήριξης από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ωστόσο δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία, με αποτέλεσμα να διακοπή η τηλεδιάσκεψη η οποία συνεχίζεται σήμερα.

Ουσιαστικά οι αντιδράσεις προήλθαν από την Ολλανδία κατά κύριο λόγο, με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών να επιμένει οτι η οικονομική βοήθεια μέσω του ESM θα πρέπει να συνδέεται με «ορισμένες οικονομικές συνδήκες», γεγονός το οποίο απορρίπτει η Ιταλία καθώς φοβάται ότι θα αυξηθεί η δημοσιονομική εποπτεία από τις Βρυξέλλες.

Ααπό την άλλη ο Γερμανός υπουργός Οικονοικών σημείωσε την τετάρτη ότι η χρήση του ESM «δεν σημαίνει ότι θα έρθουν οι επίτροποι ή ότι θα εισέλθει μια τρόικα στις χώρες», όπως είχε γίνει με την περίπτωση της Ελλάδας κατά την πρόσφατη δεκαετή οικονομική κρίση.

Exit mobile version