Τα ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποφάσισαν σήμερα να πουν το «ναι» στην πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ, καθώς συμφώνησαν σήμερα να παραιτηθούν από την υποχρέωση εξόφλησης των δανείων του του ESM, αλλά και του EFSF που προηγήθηκαν χρονικά.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «σύμφωνα με τις δανειακές συμφωνίες της Ελλάδας με τον ESM και το EFSF, σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής στο ΔΝΤ, ένα ανάλογο ποσό της χρηματοοικονομικής βοήθειας που παρείχε ο ESM και το EFSF γίνεται αμέσως πληρωτέο».
«Η άρση που παρέχει ο ΕSM και το ΕFSF σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα υποχρεωθεί να κάνει την πρόωρη αποπληρωμή σε κανένα από τους δύο οργανισμούς» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
«Η πρόωρη μερική αποπληρωμή της Ελλάδας στο ΔΝΤ θα είναι επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον ESM. Θα αποφέρει εξοικονόμηση, καθώς η Ελλάδα μπορεί πλέον να χρηματοδοτηθεί στην αγορά με χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με το κόστος εξυπηρέτησης της δόσης που πρέπει να επιστραφεί στο ΔΝΤ. Αυτό θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας και θα πρέπει να αξιολογηθεί θετικά από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτά τα οφέλη, τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν μόνο εάν το ESM και το EFSF παραιτηθούν από τα δικαιώματα πρόωρης εξόφλησης, θα βελτιώσουν τη θέση του EFSF και του ESM ως κύριων πιστωτών της Ελλάδας », δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.
Η έγκριση δόθηκε σήμερα το πρωί κατά την προγραμματισμένη συνεδρίαση του ESM σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου, δηλαδή σε επίπεδο εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών, ενώ εντός της ημέρας συνεδριάζει και το EWG με την ίδια σύνθεση.
Τώρα, επόμενο βήμα είναι να προχωρήσει η διαδικασία στην άλλη άκρη του Ατλαντικού με στόχο να λήξει η αποπληρωμήτου ΔΝΤ εντός του 2019.
Η διαδικασία ξεκίνησε στις 16 Σεπτεμβρίου με την υποβολή αιτήματος του Έλληνα ΥΠΟΙΚ Χρήστου Σταϊκούρα προς τον ESM για αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Χωρίς την απαλλαγή από την υποχρέωση εξόφλησης των δανείων του του ESM, αλλά και του EFSF που εγκρίθηκε σήμερα, η Ελλάδα θα ήταν υποχρεωμένη να πραγματοποιήσει σωρευτική αποπληρωμή ύψους 52,2 δισ. ευρώ για τον ESM και το EFSF παράλληλα με την αποπληρωμή του ΔΝΤ
Στη σύνοδο του Eurogroup του Σεπτεμβρίου το εν λόγω αίτημα συζητήθηκε από τον ESM με στόχο να φανεί αν υπάρχουν αντιρρήσεις από κράτη-μέλη, κάτι που δεν συνέβη και γι αυτό προχώρησε η σύνταξη της έκθεσης, αλλά και η επιστολή προς το EWG με τα βασικά της σημεία.
Σύμφωνα με την έκθεση του ESM η κίνηση θα προσφέρει βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους κατά τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ μακροχρόνια και κατά τουλάχιστον 1,1% του ΑΕΠ φέτος.
Πιο αναλυτικά ανέφερε τέσσερα οφέλη από την πρόωρη εξόφληση:
α) τον περιορισμό του συναλλαγματικού κινδύνου, αφού τα δάνεια του ΔΝΤ είναι σε αμερικανικό δολάριο.
β) την εξοικονόμηση 33,07 εκατ. ευρώ έως τον Ιανουάριο του 2021 από τη διαφορά στο επιτόκιο των δανείων του ΔΝΤ και σε εκείνο των εκδόσεων χρέους, που θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή τους. (Η εξοικονόμηση αυτή αντιπροσωπεύει τη διαφορά μεταξύ του τρέχοντος επιτοκίου του ΔΝΤ που ανέρχεται σε 4,91% και του μέσου επιτοκίου κουπονιού 3,13% στις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων που χρησιμοποιούνται για να χρηματοδοτηθεί η αποπληρωμή. Αφού τα επιτόκια του EFSF/ESM είναι χαμηλότερα των επιτοκίων της ελληνικής αγοράς, τα οφέλη αυτά δεν θα υλοποιούνταν, αν ο EFSF/ESM δεν παραιτούνταν της απαίτησής του για υποχρεωτική πληρωμή τους).
γ) τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους κατά 3% ως ποσοστό του ΑΕΠ έως το 2060, συγκριτικά με το σενάριο της κανονικής πληρωμής, και κατά 1,1% του ΑΕΠ για φέτος
δ) την παροχή ενός ακόμα θετικού σήματος στις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης, προκειμένου να γίνει δυνατή η περαιτέρω πρόσβαση της χώρας στις αγορές.