Το «ναι» του ESM περιμένει σήμερα η Αθήνα για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου του ΔΝΤ, καθώς συνέρχεται το συμβούλιο κυβερνητών του EFSF/ESM, λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Euroworking Group προκειμένου να αποφανθεί για το αίτημα, που είχε υποβάλλει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Στη σημερινή συζήτηση εκπροσωπεί την Ελλάδα ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Μιχάλης Αργυρού.
Εκτός απροόπτου, το Δ.Σ. αναμένεται να κάνει δεκτή την επιστολή του ESM, με την οποία εισηγείται στους θεσμούς και τα κράτη – μέλη την έγκριση του αιτήματος, υπογραμμίζοντας ότι η προπληρωμή των δανείων έχει οφέλη τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον ίδιο. Η έγκριση δίνεται πάντως υπό τον όρο της τήρησης των δεσμεύσεων της χώρας.
«Υπό την αίρεση της επιβεβαίωσης της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να μετριάσει τους μελλοντικούς κινδύνους, προτείνεται τα ΔΣ του EFSF και του ESM να εγκρίνουν την άρση των δικαιωμάτων υποχρεωτικής αποπληρωμής τους, προκειμένου να επιτρέψουν αυτή την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ» ανέφερε χαρακτηριστικά η επιστολή.
Σύμφωνα με την έκθεση του ESM η κίνηση θα προσφέρει βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους κατά τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ μακροχρόνια και κατά τουλάχιστον 1,1% του ΑΕΠ φέτος.
Πιο αναλυτικά αναφέρει τέσσερα οφέλη από την πρόωρη εξόφληση:
α) τον περιορισμό του συναλλαγματικού κινδύνου, αφού τα δάνεια του ΔΝΤ είναι σε αμερικανικό δολάριο.
β) την εξοικονόμηση 33,07 εκατ. ευρώ έως τον Ιανουάριο του 2021 από τη διαφορά στο επιτόκιο των δανείων του ΔΝΤ και σε εκείνο των εκδόσεων χρέους, που θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή τους. (Η εξοικονόμηση αυτή αντιπροσωπεύει τη διαφορά μεταξύ του τρέχοντος επιτοκίου του ΔΝΤ που ανέρχεται σε 4,91% και του μέσου επιτοκίου κουπονιού 3,13% στις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων που χρησιμοποιούνται για να χρηματοδοτηθεί η αποπληρωμή. Αφού τα επιτόκια του EFSF/ESM είναι χαμηλότερα των επιτοκίων της ελληνικής αγοράς, τα οφέλη αυτά δεν θα υλοποιούνταν, αν ο EFSF/ESM δεν παραιτούνταν της απαίτησής του για υποχρεωτική πληρωμή τους).
γ) τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους κατά 3% ως ποσοστό του ΑΕΠ έως το 2060, συγκριτικά με το σενάριο της κανονικής πληρωμής, και κατά 1,1% του ΑΕΠ για φέτος
δ) την παροχή ενός ακόμα θετικού σήματος στις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης, προκειμένου να γίνει δυνατή η περαιτέρω πρόσβαση της χώρας στις αγορές.
Κρίνεται επίσης ότι δεν υπάρχει λόγος ανάλογης κίνησης για τα δάνεια με την ΕΕ αφού έχουν επιτόκιο πολύ πιο χαμηλό από αυτό που επιτυγχάνει η χώρα από τις αγορές (1,11% για τα παλαιά δάνεια του ESFF και 0,83% για τα δάνεια του ESM).
Σε ξεχωριστή επιστολή του EFSF/ESM προς τον επικεφαλής του EWG αναφέρεται ότι η πρόωρη αποπληρωμή είναι προς το συμφέρον των υπολοίπων δανειστών. Επισημαίνεται επίσης ότι «η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς αρκετές εκδόσεις ομολόγων και έχει επωφεληθεί από αναβαθμίσεις οίκων αξιολόγησης. Επιπλέον, η Ελλάδα διαθέτει ένα μεγάλο μαξιλάρι διαθεσίμων».
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον περασμένο Απρίλιο κληθείς να σχολιάσει την πρόθεση της χώρας να εξοφλήσει πρόωρα μέρος των δανείων του ΔΝΤ, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είχε εμφανιστεί θετικός.
Ο ESM προειδοποιεί πάντως ότι όλα τα παραπάνω οφέλη θα διασφαλιστούν εφόσον συνεχιστούν όλες τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις και προτείνεται στα ΔΣ του EFSF και του ESM να εγκρίνουν την άρση των δικαιωμάτων υποχρεωτικής αποπληρωμής τους, προκειμένου να επιτρέψουν αυτήν την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ.