Επανήλθε στην πιθανότητα νέας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στη Βουλή, μόλις 10 ημέρες μετά τις δηλώσεις του σε αρμόδια επιτροπή για την πιθανότητα να χρειαστεί ο Έλληνας φορολογούμενος να ενισχύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Και παρά το γεγονός ότι προ ολίγων ημερών κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και τα μέσα ενημέρωσης ότι κινδυνολογούν, σήμερα επανέφερε το θέμα.
Μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, ο κ. Δραγασάκης τοποθέτησε «εντός του Φεβρουαρίου» τη νομοθετική παρέμβαση για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.
«Η όποια ρύθμιση πρέπει πρώτα να λαμβάνει υπόψη τις κοινωνικές συνέπειες, τι θα σημάνει δηλαδή μια ρύθμιση για την κοινωνία, όπως το θέμα της πρώτης κατοικίας. Θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τις δημοσιονομικές συνέπειες και τις συνέπειες σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Αυτά είναι πλαίσιο για μια ορθολογική συζήτηση για το θέμα των “κόκκινων” δανείων», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης και ανέφερε ότι όσα δήλωσε την περασμένη Πέμπτη στην Επιτροπή Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής παραποιήθηκαν και από μερίδα του Τύπου και από το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.
Επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική που προκάλεσε η πρώτη του δήλωση περί ανακεφαλαιοποίησης πριν από λίγες ημέρες, είπε στην Ολομέλεια: «Ουδεμία ανησυχία προέκυψε από την προηγούμενη ομιλία μου στην επιτροπή. Κανείς δεν τρόμαξε ότι θέτω θέμα ανακεφαλαιοποίησης. Κανείς δεν αισθάνθηκε ότι θέτω τέτοιο θέμα» για να προσθέσει ωστόσο στην συνέχεια «είχα πει για τέσσερις αυτονόητες αλήθειες:
– Δεν πρέπει υποτιμήσουμε το γεγονός ότι είμαστε η χώρα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια την Ευρώπη. Διαφωνεί κανείς με αυτό; Ηταν 97 δισ. ευρώ το 2014 και από τότε αρχίζει η μείωση τους αλλά παραμένουν υψηλά και πρέπει να τα μειώσουμε
– Δεν έχουμε λύσεις manual. Δεν είναι κάτι που με αυτόματο πιλότο ή μια απλή λύση λύνεται. Πρεπει να δούμε τι γίνεται στην Ευρώπη να δούμε διεθνείς πρακτικές. Για παράδειγμα έχουμε πρόταση απο την Τράπεζα της Ελλάδος και τον κ. Στουρνάρα και απο ΤΧΣ. Πρέπει κάθε λύση να τη συζητούμε και να βλέπουμε τα θετικά και τα αρνητικά
– Και σημειώνω εναν 3ο κίνδυνο, μια 3η αλήθεια πως αν δεν προσέξουμε μπορεί να κάνουμε τέτοιες ρυθμίσεις που να οδηγήσουν τις τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια. Αυτο είναι μια νέα πραγματικότητα. Αυτο σημαίνει πως δεν πρέπει να κάνουμε καμία ρύθμιση; Όχι αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η λύση που προτείνει π.χ. το ΤΧΣ και επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών θα απαιτήσει εγγύηση δημοσίου
– Η 4η αυτονόητη αλήθεια είναι ότι δυστυχώς αυτά τα νέα κεφάλαια ενδεχομένως να κληθεί να τα βάλει πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος. Αν υποθέσουμε πως μια τραπεζα έχει ανάγκη από κεφάλαια μπορεί να τα βρει εκ των ενόντων. Για παράδειγμα η Eurobank επεξεργάζεται σχεδιο ενσωματώνοντας μια θυγατρική της. Ειναι μια λύση. Άλλη λύση ειναι να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία αν έχει. Αν δεν γίνεται μπορει να χρειαστεί ή να θελήσει το δημόσιο όπως παλιά, να βάλει κεφάλαια».