Οι τελευταίες αποκαλύψεις και η ομολογία του πρώην υπουργού για το παράλληλο νόμισμα επαναφέρουν το αίτημα της Ν.Δ. και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που υποστηρίζουν πως οι ευθύνες για τη ζημιά που υπέστη τη χώρα δεν παραγράφονται- Την Παρασκευή η συζήτηση για την Εξεταστική «Noor 1»- Kαμμένου

Του Βασίλη Χιώτη

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Βουλής των Ελλήνων, η ολομέλεια του Σώματος τερματίζεται στις 4 Αυγούστου. Επειδή η κοινοβουλευτική σύνοδος είναι η δεύτερη μετά τις τελευταίες εκλογές, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 86 του Συντάγματος, παραγράφονται οριστικά τα αδικήματα που πιθανώς διαπράχθηκαν κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων είναι τα capital controls αλλά και η επιλογή του δημοψηφίσματος που, σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους, κόστισαν στο Ελληνικό Δημόσιο πάνω από 100 δισ. ευρώ.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η κυβέρνηση. Και επιμένει ότι μετά τις 4 Αυγούστου δεν θα έχει κανένα νόημα η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, όπως ζητάει η Ν.Δ. για τα πεπραγμένα του Γιάνη Βαρουφάκη και της παρέας του, που επανήλθαν τις τελευταίες μέρες στην επικαιρότητα, με τις αποκαλύψεις και την ομολογία του ίδιου για προετοιμασία παράλληλου νομίσματος.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν εντελώς διαφορετική άποψη. Σύμφωνα με γνωμοδοτήσεις διακεκριμένων νομικών και συνταγματολόγων που έχουν ήδη στα χέρια τους τόσο στη Ν.Δ. όσο και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, τα ενδεχόμενα αδικήματα του πρώτου εξαμήνου του 2015 δεν παραγράφονται τον Αύγουστο, καθώς τα αποτελέσματά του επεκτάθηκαν αλλά και πιστοποιήθηκαν μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Και με βάση τις γνωμοδοτήσεις αυτές, τα ενδεχόμενα αδικήματα παραγράφονται μετά τη Β’ Σύνοδο της Βουλής που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές.

Το ποιος έχει δίκιο θα φανεί στο μέλλον. Αλλά η αντιπαράθεση για την παραγραφή ή μη των ευθυνών Βαρουφάκη θα κυριαρχήσει, όπως όλα δείχνουν, σε αυτή των πολιτικών αρχηγών που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του αιτήματος της Ν.Δ. για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση «Noor 1», που είναι φυσικό να επεκταθεί και στα πεπραγμένα Βαρουφάκη.

Οπως τονίζουν κορυφαία στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η ζημιά που προκάλεσαν στο Ελληνικό Δημόσιο αλλά και στους Ελληνες πολίτες οι πειραματισμοί του Βαρουφάκη και του περίφημου συμβούλου του Κιμ Γκλεν με τις εισηγήσεις τους για καθιέρωση παράλληλου νομίσματος και στη συνέχεια με το δημοψήφισμα, που οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών και στα capital controls, πιστοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2015, όταν ολοκληρώθηκε η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με αυτή, δαπανήθηκαν 5,4 δισ. ευρώ, ενώ χάθηκαν άλλα 2,1 δισ. ευρώ από τις συμμετοχές των ασφαλιστικών ταμείων, των οποίων τα αποθεματικά εξανεμίστηκαν. Στη συνολική ζημιά θα πρέπει να προστεθούν τα κόκκινα δάνεια, που έφτασαν τότε στα 110 δισ. επειδή κανείς δεν πλήρωνε πιστεύοντας στις κυβερνητικές υποσχέσεις με κεντρικό σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», αλλά και η μείωση της χρηματιστηριακής αξίας των τραπεζών που από τα 13 δισ. έφτασε στα 746 εκατ. ευρώ. Ολα αυτά τα μεγέθη πιστοποιούν τη βλάβη που υπέστη η χώρα από τις καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα από τον Φεβρουάριο ως τον Αύγουστο του 2015. Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, επαναφέρει το αίτημά της για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής – αίτημα που θα επαναλάβει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση της Παρασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης θα δηλώσει ρητώς ότι οι δύο εξεταστικές επιτροπές που ζητάει θα γίνουν είτε το θέλει η κυβέρνηση είτε όχι. Με λίγα λόγια, είτε θα γίνουν τώρα με τη συγκατάθεση της κυβέρνησης, είτε μετά τις εκλογές με πρωτοβουλία του ίδιου. Μάλιστα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πιστεύουν πως την περασμένη εβδομάδα ο Γιάνης Βαρουφάκης αλλά και ο σύμβουλός του Κιμ Γκλεν, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, επί της ουσίας ανέλαβαν την ευθύνη για ό,τι συνέβη, αποκαλύπτοντας ότι οι εισηγήσεις τους είχαν συζητηθεί μέχρι και στο Υπουργικό Συμβούλιο!

Την αρχή έκανε ο Κιμ Γκλεν που συμμετείχε σε συνέδριο του Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία, ομολογώντας ότι είχε προετοιμάσει μαζί με τον Βαρουφάκη ένα σύστημα παράλληλων πληρωμών μέσω του Taxisnet μέσω του οποίου οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώνονταν μέρος του μισθού τους. Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε και αφού τα λεγόμενα του Κιμ Γκλεν επιβεβαιώθηκαν και από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη, τη σκυτάλη πήρε ο ίδιος ο Βαρουφάκης, ομολογώντας ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε τα πάντα! «Ας γίνει εξεταστική, ειδικό δικαστήριο ή στρατοδικείο, να μπουν τα χαρτιά στο τραπέζι», δήλωσε ο πρώην υπουργός που εξακολουθεί να δηλώνει αμετανόητος, αλλά και αποφασισμένος, αν η έρευνα προχωρήσει, να εμπλέξει ολόκληρη την κυβέρνηση.

Η αρχή έγινε με τις δηλώσεις Τσιρώνη

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι μετά τις δηλώσεις του Γιάννη Τσιρώνη -ότι το σχέδιο Βαρουφάκη είχε συζητηθεί και στο Υπουργικό Συμβούλιο- πλέον ολόκληρη η κυβέρνηση είναι υπόλογη αφού δεν απομόνωσε τον υπουργό της. Ο κ. Τσιρώνης τόνισε ότι «ο κ. Τσίπρας γνώριζε και συντόνιζε τις κινήσεις Βαρουφάκη» εμπλέκοντας με αυτόν τον τρόπο και τον πρωθυπουργό και άλλα κορυφαία στελέχη που είχαν συνταχθεί στο πλευρό του Βαρουφάκη, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Οσο κι αν προσπαθούν να αποφύγουν τη διερεύνηση αυτής της σκοτεινής περιόδου από τη Βουλή και ενδεχομένως από τη Δικαιοσύνη, δεν θα τα καταφέρουν. Η υπόθεση αυτή θα διερευνηθεί και θα είναι ντάλα μεσημέρι», τόνισε μετά από όλα αυτά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης, επιβεβαιώνοντας και την πρόθεση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να φτάσει την υπόθεση μέχρι τέλους. Παρότι η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση της Ν.Δ. για σύσταση εξεταστικής επιτροπής τον Ιούλιο του 2016, μετά τα νέα δεδομένα η αξιωματική αντιπολίτευση επανέρχεται, σκοπεύοντας να αξιοποιήσει όλα τα στοιχεία που έχουν αποκαλυφθεί τους τελευταίους μήνες. Μεταξύ αυτών είναι και οι δηλώσεις του Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, συμβούλου του Γιάνη Βαρουφάκη, που επιβεβαίωσε το σχέδιο για παράλληλο νόμισμα με δηλώσεις του στο «ΘΕΜΑ».

Ο κ. Γκαλμπρέιθ είχε μιλήσει επίσης προ μηνών σε ξένο περιοδικό για την εποχή Βαρουφάκη, αποκαλύπτοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών λειτουργούσε τότε ως μια κλειστή ομάδα με την κάλυψη του Μαξίμου.

«Στόχος μας ήταν να προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε μια σειρά από εξοργιστικά ερωτήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν, όπως: “Πού θα πρέπει να εστιαστεί η προσοχή της κυβέρνησης, αν βρεθεί στο χείλος του γκρεμού; Πόσα είναι τα διαθέσιμα καύσιμα; Ποια η επισιτιστική κατάσταση; Πόσο καιρό μπορούν να διαρκέσουν τα ιατρικά εφόδια;”. Αυτά έπρεπε να ξέρουμε, χωρίς όμως να ρωτάμε ανοιχτά τους ανθρώπους, οι οποίοι σε μια τέτοια περίπτωση θα υποψιάζονταν ότι όντως έχουμε τέτοιο σχέδιο», τόνισε ο Αμερικανός οικονομολόγος.

H κλειστή ομάδα Βαρουφάκη

Το ερώτημα που δεν έχει ποτέ απαντηθεί είναι ποιοι συμμετείχαν σε αυτή την κλειστή ομάδα, η οποία επικοινωνούσε με κρυπτογραφημένα email και laptop που άνοιγαν μόνο με ισχυρούς κωδικούς. Επίσης, δεν έχουν κληθεί ποτέ στη Βουλή ή από τη Δικαιοσύνη τα επίλεκτα μέλη αυτής της «κλειστής ομάδας Βαρουφάκη» η οποία λειτουργούσε απολύτως αυτόνομα χωρίς ποτέ να λογοδοτεί σε κανέναν. Σύμφωνα με τις περιγραφές των ίδιων των υπουργών, σε αυτή την κλειστή ομάδα συμμετείχαν:

■ Ο κορεατικής καταγωγής Κιμ Γκλεν που επελέγη από τον τότε υπουργό Οικονομικών ως βασικός σύμβουλος επί των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Ο ρόλος του ποτέ δεν αποσαφηνίστηκε, ούτε η αμοιβή που εισέπραξε, η οποία παραμένει μυστική, όπως και των υπολοίπων μελών της κλειστής ομάδας.

Ούτε βεβαίως το ποιος τελικώς κατέβαλε αυτές τις αμοιβές…

■ Η Ελενα Παναρίτη, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και συνεργάτις του Γιώργου Παπανδρέου, η οποία κατ’ απαίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη ορίστηκε και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα διάστημα.

■ Ο Νίκος Θεοχαράκης, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Ιστορίας της Οικονομικής Σκέψης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ηταν γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών επί υπουργίας Βαρουφάκη και μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο διορίστηκε διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και στη συνέχεια πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

■ Ο Μιχάλης Χατζηθεοδώρου ως γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, που κατηγορήθηκε -αλλά ο ίδιος διέψευσε κατηγορηματικά- ότι συμμετείχε στην απόπειρα χακαρίσματος του Taxis για τη συγκέντρωση σε μια τράπεζα δεδομένων όλων των ΑΦΜ των Ελλήνων φορολογουμένων, η οποία θα χρησιμοποιούνταν στην περίπτωση εφαρμογής παράλληλου νομίσματος.

■ Η Φωτεινή Μπακαδήμα, ιδιαιτέρα γραμματέας του Βαρουφάκη και εξ απορρήτων του. Ηταν υποψήφια βουλευτής με την Κοινωνική Συμμαχία της Λούκας Κατσέλη.

■ Ο Γιώργος Κουτσούκος, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Γιάνη Βαρουφάκη.
Τις τελευταίες ημέρες της υπουργίας Βαρουφάκη, η ομάδα συζήτησε πολλές φορές το ενδεχόμενο να προσληφθεί και μια εταιρεία συμβούλων που είχε διαχειριστεί την πτώχευση του Πόρτο Ρίκο. Η εταιρεία αυτή όμως δεν εμφανίστηκε ποτέ στο υπουργείο Οικονομικών.