Ξεκίνησε το 55ο «Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ» στο Νταβός της Ελβετίας από εχθές 20/1 με πάνω από 3.000 ηχηρά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου καθώς και 60 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στον απόηχο ενός ταραγμένου 2024 με πολλές εκλογικές αναμετρήσεις, στις οποίες ακραία και λαϊκιστικά κόμματα γνώρισαν πρωτόγνωρη επιτυχία. Αυτή τη χρονιά, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Φόρουμ, Μπόργκε Μπρέντε, «η συνάντησή μας γίνεται στις πιο περίπλοκες γεωπολιτικές συνθήκες εδώ και πολλές γενιές».

Όλοι μιλούν για τον Τραμπ

Στις ελβετικές Άλπεις δίνουν το παρών – μεταξύ άλλων – ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι, ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα και ο πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης του Μπαγκλαντές και γνωστός οικονομολόγος Μοχάμεντ Γιουνούς. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν θα παραστεί, ωστόσο θα απευθυνθεί στους συμμετέχοντες μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος εντός της εβδομάδας.

Τα προηγούμενα χρόνια ο Ντόναλντ Τραμπ έδινε το παρών στο Φόρουμ του Νταβός Εικόνα: Evan Vucci/AP/picture alliance

Ασφαλώς η επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις του Νταβός, ιδιαίτερα μετά τις εξαγγελίες του νέου Αμερικανού προέδρου για επιβολή δασμών σε εχθρούς και φίλους. Ειδικοί εκτιμούν ότι οι νέες εξαγγελίες Τραμπ πηγαίνουν πιο πέρα από όλα όσα είχε εφαρμόσει στη διάρκεια της πρώτης θητείας του στον προεδρικό θώκο. Εάν πράγματι υλοποιηθούν, υπάρχει κίνδυνος για ένα σπιράλ εκατέρωθεν εμπορικών κυρώσεων, που μπορεί να οδηγήσουν τις τιμές στα ύψη.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ σημειώνει ότι «αν βασιστούμε στην εμπειρία της πρώτης θητείας Τραμπ, το εμπόριο και οι επενδύσεις μάλλον αυξάνονται. Στο μεταξύ, όμως, το διεθνές περιβάλλον μεταβάλλεται. Ίσως δούμε περισσότερους δασμούς και περισσότερο nearshoring ή friendshoring (δηλαδή μεταφορά της παραγωγής σε γειτονικές ή φίλα προσκείμενες χώρες), κατά συνέπεια θα υπάρξουν αλλαγές στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Όσο ανθεί το εμπόριο, μπορούμε να βλέπουμε το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο…».

Διαβάστε περισσότερα στην Deutsche Welle