Άνοιξε η αυλαία του 54ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας και θα διαρκέσει πέντε ημέρες. Το παρών δίνουν περισσότεροι από 2.800 συμμετέχοντες από την παγκόσμια επιχειρηματική ελίτ, μαζί με 60 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, για να συζητήσουν ή και να επανεξετάσουν σημαντικές πτυχές της παγκοσμιοποίησης. Στην ατζέντα τους, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και στη Γάζα, η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση της παραγωγικότητας αλλά και την αγορά εργασίας, οι ανησυχίες για μία νέα διεθνή κρίση χρέους, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), Μίρεκ Ντούσεκ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, «η ατζέντα αποτελεί μία απάντηση στη διάβρωση εμπιστοσύνης, η οποία είναι εμφανής στα έθνη και στις κοινωνίες μας. Κάποιοι θα έλεγαν ότι συνδέεται και με βαθιές αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας, αλλαγές γεωπολιτικές, γεω-οικονομικές ή επίσης αλλαγές που αφορούν το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος».
Διπλωματικό παρασκήνιο για Γάζα, Ουκρανία
Στη φετινή σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ, ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με ενδιαφέρον αναμένονται πιθανές διαβουλεύσεις για τον πόλεμο στη Γάζα. Στο ελβετικό θέρετρο θα βρίσκονται ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ, αλλά και ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, η χώρα του οποίου έχει επωμιστεί ως τώρα κομβικό ρόλο στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τη σύναψη εκεχειρίας, αλλά και την «επόμενη μέρα» στη Μέση Ανατολή.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει στο επίκεντρο, για μία ακόμη χρονιά. Ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δίνει το παρών στο Νταβός, ενώ παράλληλα εντείνει τις προσπάθειές του για παροχή νέας οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας από τους δυτικούς συμμάχους του. Σύμφωνα πάντως με την ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung, την Κυριακή ο Ζελένσκι έκανε μία ενδιάμεση στάση στη Βέρνη, προκειμένου να παρουσιάσει σε εκπροσώπους 80 χωρών ένα σχέδιο δέκα σημείων για την επίλυση της κρίσης. Ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών Ιγκνάσιο Κασίς έκανε λόγο για ένα σχέδιο «που μπορεί να αποτελέσει βάση για την ειρήνευση», ενώ «ενθαρρυντικές ενδείξεις» βλέπει και ο στενός συνεργάτης του Ζελένσκι, Άντρι Γιέρμακ.
Διαβάστε τη συνέχεια στη DW