Σε έναν «ενάρετο κύκλο» εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών, εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών, ανάπτυξης και επομένως μείωσης ελλειμμάτων και χρεών έχει μπει η ελληνική οικονομία σύμφωνα με τον Ντάνιελ Γκρος, τον Γερμανό οικονομολόγο με τη μακρά εμπειρία στο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σύμβουλο πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο euronews με αφορμή τη συμμετοχή του στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 10-13 Απριλίου, ο Ντάνιελ Γκρος, που σήμερα είναι συνεργάτης του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (Centre for European Policy Studies, CEPS) τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τον φαύλο κύκλο της προηγούμενης δεκαετίας.
«Τα πράγματα στην ελληνική οικονομία φαίνεται ότι είναι πολύ καλά» είπε. «Βλέπουμε κάτι που ίσως δεν ήταν προφανές εκ των προτέρων: πως όταν θέτεις τα δημόσια οικονομικά υπό έλεγχο και μειώνεις το επίπεδο του χρέους, τότε τα ασφάλιστρα κινδύνου μειώνονται, ο κόσμος έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, γίνονται μεγαλύτερες επενδύσεις και ξεκινάει ένας ενάρετος κύκλος περισσότερων επενδύσεων, μεγαλύτερης ανάπτυξης, και επομένως και χαμηλότερων ελλειμμάτων και χαμηλότερου χρέους. Στην παρούσα φάση, νομίζω ότι η Ελλάδα βρίσκεται επιτέλους σε αυτόν τον ενάρετο κύκλο, ενώ βρισκόταν, στο παρελθόν και επί δέκα χρόνια, σε έναν φαύλο κύκλο υψηλότερου χρέους και χαμηλής ανάπτυξη. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι θα συνεχίσει έτσι.»
Για να συνεχιστεί η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο Ντ. Γκρος τόνισε ότι είναι ανάγκη να παραμείνουν υπό έλεγχο οι κρατικές δαπάνες.
«Αν η κυβέρνηση αρχίσει να ξοδεύει πάλι και ξεχάσει ότι το βασικό ζήτημα είναι να μειωθεί το χρέος όσο το δυνατόν γρηγορότερα, τότε ο κόσμος μπορεί να χάσει την εμπιστοσύνη του, οι επενδύσεις θα μειωθούν και ο ενάρετος κύκλος θα σταματήσει» προειδοποίησε.
Ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου στην Ευρώπη
Αναφερόμενος στην πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο Ντ. Γκρος τόνισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και στροφή προς κλάδους της οικονομίας με προοπτικές υψηλής ανάπτυξης.
«Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εξακολουθούν να επενδύουν σε κλάδους που έχουν ελάχιστες δυνατότητες ανάπτυξης, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία» εξήγησε. «Για παράδειγμα, η Ευρώπη είναι ισχυρή στα παραδοσιακά αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Αλλά αυτά δεν έχουν μεγάλο μέλλον. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προσπαθήσουν να κατευθύνουν πόρους προς νέες βιομηχανίες, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, το λογισμικό, η τεχνητή νοημοσύνη και ούτω καθεξής. Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη είναι η αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης. Η Ευρώπη έχει χάσει το προβάδισμα στην υψηλή τεχνολογία. Το έχει κατακτήσει πλήρως η Αμερική. Η Ευρώπη μπορεί ίσως να αποφύγει την ύφεση, αλλά χάνει έδαφος σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και φυσικά σε σχέση με την Κίνα και άλλες ισχυρά αναπτυσσόμενες αναδυόμενες οικονομίες»
Σε ότι αφορά στα επιτόκια, ο Ντ. Γκρος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κύκλος της μείωσης θα ξεκινήσει αργότερα μέσα στην χρονιά, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιλέξει να προχωρήσει με αργούς ρυθμούς.
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκανε ήδη λάθος όταν ο πληθωρισμός ανέβαινε, και τώρα θέλει να αποφύγει πάση θυσία να κάνει το ίδιο λάθος. Έτσι, αν κόψει πολύ αργά τα επιτόκια αυτό μπορεί αρχικά να φαίνεται επώδυνο. Αλλά η αργή μείωση σημαίνει επίσης ότι τα επιτόκια μπορούν να παραμείνουν χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και νομίζω ότι αυτό είναι το βασικό ζήτημα: για πόσο καιρό θα μπορούμε να έχουμε μια περίοδο χαμηλών επιπέδων πληθωρισμού και χαμηλών επιτοκίων;».
Διαβάστε ακόμη
Τα μέτρα που προσγειώνουν ενοίκια και τιμές στα σπίτια
Μπάιντεν: Ιστορική κίνηση με 20 δισ. δολ. για την πρώτη «πράσινη τράπεζα» των ΗΠΑ (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ