του Μάριου Ροζάκου
Να μειωθεί ο αριθμός των τραπεζών στην ευρωζώνη, μέσω συγχωνεύσεων, εισηγήθηκε ο τέως πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, που συμμετείχε στο ίδιο πάνελ, σχολίασε πως, εάν ακολουθήσουμε το αμερικανικό μοντέλο, τότε στην Ελλάδα «ίσως να υπάρχει ανάγκη μόνο για μία τράπεζα».
Ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση, να προχωρήσει το ευρωπαϊκό σχήμα εγγύησης καταθέσεων (EDIS) και να περιοριστούν «οι δεσμοί μεταξύ πολιτικών, τραπεζών και εποπτικών αρχών, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι ακόμα πολύ στενοί». Αναγνώρισε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σε καλύτερη κατάσταση σήμερα, αλλά πρόσθεσε πως «πρέπει να γίνουν περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε πάρα πολλές τράπεζες και αυτό στρέφει την προσοχή μακριά από την ανάπτυξη»
Υπέρ της συγκέντρωσης του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, ώστε να μπορέσει να ανταγωνιστεί τους αμερικανικούς και κινεζικούς κολοσσούς, τάχθηκε και ο κ. Μυλωνάς. Αναφερόμενος ειδικά στη χώρα μας, σχολίασε: «Μερικοί λένε ότι χρειαζόμαστε ίσως δύο τράπεζες στην Ελλάδα. Θα πω κάτι τολμηρό: εάν ακολουθήσουμε το μοντέλο των ΗΠΑ, ίσως να υπάρχει ανάγκη μόνο για μια τράπεζα». Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονταν στις 5 μεγαλύτερες του κόσμου πριν από 10 χρόνια και σήμερα δεν είναι καμία στην κορυφαία 5άδα. «Από το ‘πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν’, περάσαμε στο ‘πολύ μικρές για να τα καταφέρουν’», σχολίασε και πρόσθεσε ότι τα κέρδη της JP Morgan είναι υψηλότερα από των πέντε μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών
Την ελπίδα να τεθούν σε εφαρμογή σύντομα τα σχέδια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων εξέφρασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, που επισήμανε πως όσοι επένδυσαν σε μετοχές των ελληνικών τραπεζών στη διάρκεια της κρίσης υπέστησαν τεράστιες απώλειες.