search icon

Οικονομία

Ντάισελμπλουμ: «Υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα»

Με επιστολή του προς το Ολλανδικό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος του Eurogroup υπογραμμίζει τις εκκρεμότητες για να κλείσει η β' αξιολόγηση - Τι λέει για το ΔΝΤ και το χρέος - Διαβάστε την επιστολή 

Των Αργύρη Παπαστάθη, Στέλιου Μορφίδη

Τις εκκρεμότητες στα 140 προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ την ώρα που η ελληνική πλευρά προσπαθεί με «νύχια και με δόντια» να αποτρέψει ένα νέο ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για το χρέος.

Σε επιστολή του προς το ολλανδικό Κοινοβούλιο για τα αποτελέσματα του Eurogroup της 22ας Μαϊου ο κ. Ντάισελμπλουμ, εκτελών χρέη υπ. Οικονομικών της Ολλανδίας, επισημαίνει πως «τα προαπαιτούμενα για την καταβολή του επόμενου πακέτου δόσεων εκκρεμούν και πρέπει να ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες». Όπως σημειώνει, αφού πρώτα τα υλοποιήσει η Ελλάδα τότε θα συνταχθεί νέα έκθεση προόδου (Compliance Report) από την Κομισιόν η οποία θα οδηγήσει – μαζί με άλλες ενέργειες – στο επόμενο πακέτο δόσεων.

Η αναφορά αυτή του κ. Ντάισελμπλουμ μόνο τυχαία δεν θεωρείται μετά το τελευταίο Eurogroup, όπου η Ελλάδα φέρεται να αρνήθηκε να συναινέσει στη συμβιβαστική φόρμουλα που βρήκαν Βερολίνο και ΔΝΤ με την οποία το χρέος έμενε έξω απ’ το θέμα της αξιολόγησης. Καταδεικνύει την αύξηση της πίεσης των δανειστών προς την Ελλάδα και έρχεται σχεδόν ταυτόχρονα με τη δημόσια παρότρυνση του Επιτρόπου Μοσκοβισί προς την ελληνική πλευρά «να αναλάβει και αυτή τις ευθύνες της» και να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα «πριν φθάσουμε να μιλήσουμε για διευθέτηση του χρέους».

Σύμφωνα με την επιστολή Ντάισελμπλουμ προς το Ολλανδικό κοινοβούλιο για το Eurogroup της 22ας Μαίου, υπήρξε θετική αντίδραση τόσο από το Eurogroup όσο και από το ΔΝΤ «στην πρόοδο που έχει σημειωθεί από την Ελλάδα σχετικά με την εφαρμογή» των προαπαιτούμενων.

Για την έκθεση προόδου που παρουσίασε η Κομισιόν στην Σύνοδο της 22ας Μαΐου ανέφερε ότι «πρόκειται για μέτρα που πρέπει να ληφθούν πριν τα θεσμικά όργανα αποφασίζουν αν το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο. Η απόφαση αυτή είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και για την εκταμίευση του επόμενου πακέτου δόσεων από τον ESM».

Η Ελλάδα πρέπει μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να οριστικοποιήσει τα υπόλοιπα θέματα, έτσι ώστε η Επιτροπή να συντάξει μια τελική έκθεση προόδου. Μόλις το αναθεωρημένο συμπληρωματικό μνημόνιο κατανόησης, η τελική έκθεση προόδου και μια πρόταση για το ύψος και το σχεδιασμό του επόμενου πακέτου δόσεων του δανείου είναι διαθέσιμο η Ολλανδική Βουλή θα το εγκρίνει, πριν από τη λήψη αποφάσεων από το Συμβούλιο των Διοικητών και από το Διοικητικό Συμβουλίου του ESM.

Χρέος & ΔΝΤ

Σε ο,τι αφορά το χρέος ο κ. Ντάισελμπλουμ τονίζει στην επιστολή του πως «στο Eurogroup συζητήθηκε η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο πρόγραμμα και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Γίνεται αναφορά στην απόφαση του Μαΐου του 2016, επισημαίνοντας ότι προβλέπει πως «πιθανές παρεμβάσεις στο χρέος μπορούν να αναπτυχθούν κατά τη λήξη του προγράμματος, μετά την πλήρη εφαρμογή του αν κριθεί ότι χρειάζονται για να διατηρηθούν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας σε αποδεκτά επίπεδα».

«Τα πιθανά αυτά μέτρα είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους που κάνει το ΔΝΤ» αναφέρεται. «Ως εκ τούτου, έγινε περαιτέρω συζήτηση σχετικά με το πώς η εφαρμογή των πιθανών αυτών μέτρων που αποφασίστηκαν το Μάιο του περασμένου έτους, θα μπορούσε να ιδωθεί το επόμενο έτος, στο τέλος του προγράμματος».

Εξηγείται ότι η συζήτηση έγινε για να δώσει την δυνατότητα στο ΔΣ του ΔΝΤ για να ενεργοποιήσει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα. Στην επιστολή αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια του Eurogroup συζητήθηκαν διεξοδικά τα μέτρα. «Τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση και το θέμα είναι στην ημερήσια διάταξη και πάλι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου», καταλήγει ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Τα μέτρα

Επίσης στην επιστολή κάνει μίνι παρουσίαση των βασικών μέτρων που ψήφισε το ελληνικό Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Για την αγορά εργασίας, αποφασίστηκε να διατηρηθούν σε ισχύ οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος του προγράμματος και να προσαρμοστούν οι κανόνες για τις ομαδικές απολύσεις και την απεργία.

Από τον προϋπολογισμό μεσοπρόθεσμα να μειωθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη από το 2019 και το αφορολόγητο όριο στη φορολογία εισοδήματος από το 2020.

Την ίδια ώρα συμφωνήθηκε η δέσμη μέτρων φιλικών στην ανάπτυξη που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί εφόσον το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπερνά το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η μείωση φόρων και η αύξηση δαπανών για στοχευμένες δαπάνες στην κοινωνική ασφάλιση, την αγορά εργασίας και δημόσιες υποδομές.

Περαιτέρω συμφωνία επετεύχθη πάνω σε προσαρμογές στη μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας, έπειτα από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά λιγνίτη. Επιπρόσθετα στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ η ΔΕΗ θα πουλήσει και μία σειρά από λιγνιτικές μονάδες.

Επίσης συμφωνήθηκαν στα βήματα που χρειάζονται για την ολοκλήρωση της δομής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που δημιουργήθηκε απ’ τον Ιανουάριο καθώς και την πλήρη λειτουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Στο μεταξύ η εφαρμογή του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων του υφιστάμενου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) συνεχίζεται.

Προκειμένου να επιταχύνει ο ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, συμφωνήθηκε το νομοσχέδιο που θα εισαχθεί και με το οποίο θα καλυφθούν τα κενά στο Πτωχευτικό Δίκαιο, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό καθώς και τη δημιουργία αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το Eurogroup και το ΔΝΤ εξέφρασαν θετική άποψη για το γεγονός ότι η Ελλάδα προχωρά στην υλοποίηση των υφιστάμενων και των επιπρόσθετων δεσμεύσεων».

Exit mobile version