search icon

Οικονομία

Nτάισελμπλουμ: Έχουμε πλήρη συμφωνία θεσμών – Ελλάδας για αξιολόγηση και οδικό χάρτη χρέους

Δείτε την ανακοίνωση του Eurogroup - Για πλήρη συμφωνία θεσμών & Ελλάδας τόσο στο κομμάτι της αξιολόγησης όσο και στον οδικό χάρτη για την βιωσιμότητα του χρέους έκανε λόγο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην συνέντευξη Τύπου μετά το κρίσιμο Eurogroup της Τρίτης, το οποίο είχε διάρκεια άνω των 11 ωρών - Πρόθεση του ΔΝΤ να παραμείνει στο πρόγραμμα ενώ το Ταμείο θα αξιολογήσει τα μέτρα ελάφρυνσης - Πράσινο φως για την εκταμίευση των 10,3 δισ. - Συμφωνήθηκε και ο «κόφτης»

Για πλήρη συμφωνία θεσμών – Ελλάδας τόσο στο κομμάτι της αξιολόγησης όσο και στον οδικό χάρτη για την βιωσιμότητα του χρέους έκανε λόγο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην συνέντευξη Τύπου μετά το κρίσιμο Eurogroup της Τρίτης, το οποίο είχε διάρκεια άνω των 11 ωρών.

«Έχουμε πλήρη συμφωνία στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων. Οι θεσμοί θα κάνουν τελικό έλεγχο. Υπάρχει και ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης (κόφτης)» σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

«Μιλάμε για 10,3 δισ. Ευρώ που θα εκταμιευτούν σε διαφορετικές φάσεις. Είναι πολύ καλά νέα αυτά», σημείωσε.

Όπως είπε «το πρόγραμμα είναι σε καλή τροχιά και η Ελλάδα έχει κάνει πολλά. Αυτό θα έπρεπε να οδηγήσει σε θετικό συμπέρασμα της πρώτης αξιολόγησης. Υποσχεθήκαμε να συζητήσουμε για την βιωσιμότητα του χρέους. Το κάναμε».

«Είπαμε να δούμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Επί της μεθοδολογίας έχουμε καταλήξει σε συμφωνία», τόνισε.

«Έχουμε σχεδιάσει έναν επιπλέον μηχανισμό για τα μακροπρόθεσμα μέτρα. Ζητήσαμε από τον ESM να κοιτάξει μέτρα που θα σχετίζονται για την κάθε πληρωμή και να δει τι είναι εφικτό και να λάβει αποφάσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup συζητήθηκε ο «μηχανισμό που αν χρειαστεί θα λάβει επιπλέον μέτρα για το χρέος στο μέλλον και θα διασφαλίζει ότι θα αποφύγουμε μελλοντικά προβλήματα».

Ο επικεφαλής του Eurogoup χαρακτήρισε «σημείο κλειδί» το αν όπως είπε «θα βρίσκεται μαζί μας το ΔΝΤ στο μέλλον», με τον ίδιο να εκτιμά πως κάτι τέτοιο θα συμβεί. «Το ΔΝΤ έχει εκφράσει την δική του πρόθεση να συστήσει προς το Δ.Σ. να υπάρχει ρύθμιση του προγράμματος υποστήριξης προς την Ελλάδα», είπε.

«Το ΔΝΤ θα πρέπει να έχει μία νέα πολιτική, να αξιολογήσει την τρέχουσα κατάσταση και να αξιολογήσει τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήσαμε απόψε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Υπό εποπτεία η Ελλάδα και μετά το τέλος του προγράμματος», σημείωσε  ενώ έκανε λόγο για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. 

Η πλήρης ανακοίνωση του Eurogroup: 

Το Eurogroup καλωσορίζει την πλήρη συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων που επετεύχθη μεταξύ Ελλάδας και θεσμών. Επίσης το Eurogroup υπογραμμίζει με ικανοποίηση το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έφθασαν σε συμφωνία και για τον προληπτικό δημοσιονομικό μηχανισμό, ο οποίος είναι σε πλήρη συμμόρφωση με όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 9ης Μαΐου αναφορικά με την πιθανή υιοθέτηση μόνιμων διαρθρωτικών μέτρων, στα οποία θα περιλαμβάνονται και μέτρα που αφορούν τα έσοδα και θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς.

Αυτός προσφέρει περαιτέρω διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα επιτύχει το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει τεθεί ως στόχος στο πρόγραμμα του ESM (3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα), χωρίς παράβλεψη των υποχρεώσεων της Ελλάδας βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και του Δημοσιονομικού Συμφώνου.

Το Eurogroup καλωσορίζει, επίσης, την υιοθέτηση από το ελληνικό Κοινοβούλιο των περισσότερων εκ των συμφωνηθέντων προαπαιτούμενων για την πρώτη αξιολόγηση, κυρίως την υιοθέτηση της νομοθεσίας για εφαρμογή δημοσιονομικών παραμετρικών μέτρων που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ και θα επιτρέψουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2018, θα ανοίξουν την αγορά πώλησης δανείων και θα οδηγήσουν στη δημιουργία του Ελληνικού Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, το οποίο θα λειτουργεί με πλήρη ανεξαρτησία.

Το Eurogroup δίνει την εντολή στο EWG να επιβεβαιώσει, εντός των επόμενων ημερών, την πλήρη υιοθέτηση των προαπαιτούμενων βάσει της αξιολόγησης των θεσμών και κυρίως της βελτίωσης της νομοθεσίας που ανοίγει την αγορά πώλησης δανείων και τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, καθώς και την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση και αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις.

Μετά την ολοκλήρωση της υιοθέτησης όλων των προαπαιτούμενων και υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλια, τα διοικητικά όργανα του ESM αναμένεται να αποδεχθούν το συμπληρωματικό Μνημόνιο και να εγκρίνουν την εκταμίευση της δεύτερης δόσης, βάσει του προγράμματος. Η δεύτερη δόση του προγράμματος του ESM θα γίνει τον Ιούνιο (7,5 δισ. ευρώ) ώστε να καλύψει την εξυπηρέτηση του χρέους και να επιτρέψει μία αρχική κάλυψη των χρεών του δημοσίου προς την πραγματική οικονομία.

Οι επόμενες εκταμιεύσεις θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη χρεών του δημοσίου και την κάλυψη επιπλέον εξυπηρέτησης του χρέους και θα δοθούν μετά το καλοκαίρι. Αυτές οι εκταμιεύσεις θα δοθούν εφόσον υπάρχουν θετικές αξιολογήσεις από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Οι εκταμιεύσεις που αφορούν την εξυπηρέτηση του χρέους θα συνδεθούν με τα προαπαιτούμενα που αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένων της δημιουργίας του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και Επενδύσεων, της διακυβέρνησης των τραπεζών, της Υπηρεσίας Εσόδων και του ενεργειακού τομέα και θα εγκριθούν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, από το EWG και από τη διοίκηση του ESM.

Σε πλήρη συμμόρφωση με την ανακοίνωση του Eurogroup της 9ης Μαΐου, και υπό την προϋπόθεση της πλήρους συμμόρφωσης όλων των προαπαιτούμενων από την Ελλάδα και κατόπιν της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης το Eurogroup εξέτασε σήμερα τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το Eurogroup συμφώνησε να αξιολογήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βάσει των ακόλουθων βασικών σημείων (benchmarks) για το όριο κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών χρηματοδοτικές ανάγκες (GFN): σύμφωνα με το βασικό σενάριο, αυτό θα πρέπει να διατηρηθεί χαμηλότερα από το 15% του ΑΕΠ και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και για μεσοπρόθεσμο διάστημα και κατόπιν χαμηλότερα του 20% του ΑΕΠ.

Το Eurogroup επαναλαμβάνει τις ακόλουθες γενικές αρχές που συμφωνήθηκαν στις 9 Μαίου για πιθανά πρόσθετα μέτρα αναφορικά με το χρέος: α. Πρόσβαση στις αγορές προκειμένου το καλυπτόμενο με δημόσιο χρήμα χρέος να καλυφθεί με ιδιωτικό χρήμα, β. Χαλάρωση του επιπέδου αποπληρωμής του χρέους, γ. Παροχή κινήτρων για συνέχιση της προσαρμογής της χώρας ακόμη και μετά το πέρας του προγράμματος και δ. Ευελιξία για κάλυψη της αβεβαιότητας αναφορικά με την πορεία του ΑΕΠ και των επιτοκίων στο μέλλον. Στις 9 Μαίου το Eurogroup επιβεβαίωσε, επίσης, ότι αποκλείεται το «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας και ότι όλα τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα με τους νόμους της Ευρωζώνης και με τους νομικούς κανόνες λειτουργίας των ESM και EFSF.

Βασιζόμενοι σε αυτές τις αρχές και υπό την προϋπόθεση ολοκλήρωσης του τεχνικού μέρους της όλης εργασίας από το EWG, το Eurogroup συμφώνησε σήμερα σε ένα πακέτο μέτρων για το χρέος, τα οποία θα εφαρμοστούν σταδιακά, ούτως ώστε να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες και θα είναι εκ των προτέρων και πλήρως ευθυγραμμισμένο με το πρόγραμμα του ESM.

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, το Eurogroup συμφωνεί σε ένα πρώτο «πακέτο» μέτρων, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έως και το τέλος του προγράμματος και θα περιλαμβάνει:

– Χαλάρωση του «προφίλ» αποπληρωμών των δανείων του EFSF βάσει του τρέχοντος χρονικού ορίζοντα αποπληρωμής,
– Χρήση της διευρυμένης στρατηγικής χρηματοδότησης των ESM/EFSF ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος αναφορικά με τα επιτόκια, χωρίς, όμως, να επιβαρύνει οικονομικά τις άλλες χώρες,
– Επιβολή ορίου (waiver) του περιθωρίου των step-up επιτοκίων που αφορούν τη δόση αποπληρωμής του χρέους που συνδέεται με το ελληνικό πρόγραμμα για το έτος 2017.

Το Eurogroup ζήτησε από τις διοικήσεις ESM και EFSF να θέσουν σε εφαρμογή αυτά τα μέτρα βάσει των κανονισμών τους, αφού έχει γίνει πρώτα προπαρασκευαστική εργασία από το EWG και, όπου είναι απαραίτητο, να προετοιμαστεί η λήψη αποφάσεων από τα αρμόδια όργανα των ESM και EFSF. Η απόφαση της χαλάρωσης του «προφίλ» πληρωμών των δανείων του EFSF και της μείωσης του κινδύνου των επιτοκίων είναι δράσεις που πρέπει να έχουν προτεραιότητα.

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, το Eurogroup αναμένει την εφαρμογή του δεύτερου μέρους των προαπαιτούμενων μέτρων, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Αυτά τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή εάν η επικυρωμένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους την οποία θα συντάξουν οι θεσμοί στο τέλος του προγράμματος δείξει ότι είναι απαραίτητα ώστε να επιτευχθεί το όριο των χρηματοδοτικών αναγκών. Θα υπόκεινται στη θετική αξιολόγηση των θεσμών και του Eurogroup για την εφαρμογή του προγράμματος.

– Κατάργηση του περιθωρίου των step-up επιτοκίων που συνδέονται με την αποπληρωμή της δόσης για το χρέος για το 2018.
– Χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα από τον λογαριασμό του ESM και παροχή αυτών στην Ελλάδα (από το δημοσιονομικό έτος 2017) και χρήση τους ως ένα «μαξιλάρι» για τη μείωση των μελλοντικών χρηματοδοτικών αναγκών,
– Διαχείριση ευθύνης – πρόωρη μερική αποπληρωμή των υπαρχόντων επισήμων δανείων προς την Ελλάδα, με μείωση του επιτοκιακού κόστους και επέκτασης της περιόδου ωρίμανσης.
– Εάν χρειαστεί αναδιάρθρωση για τα δάνεια του ESFF (π.χ. παράταση του χρόνου αποπληρωμής, αναδιάρθρωση των αποσβέσεων του EFSF και της διαφοράς των επιτοκίων) προκειμένου το ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών να παραμείνουν κάτω από τα όρια που έχουν τεθεί και προκειμένου να υπάρξει διαβεβαίωση προς το ΔΝΤ.

Σε μακροχρόνιο ορίζοντα, το Eurogroup είναι βέβαιο ότι η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας στα μελλοντικά ζητήματα για το χρέος, μαζί με την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος από την Ελλάδα και την επίτευξη των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, θα βοηθήσει ώστε το ελληνικό χρέος να επιστρέψει σε βιώσιμη πορεία τόσο σε μεσοπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και θα βοηθήσει στη σταδιακή επιστροφή στις αγορές.

Την ίδια στιγμή το Eurogroup συμφωνεί σε έναν προληπτικό μηχανισμό για το χρέος που θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους σε μακροχρόνιο ορίζοντα ακόμη και εάν επαληθευθεί το χειρότερο σενάριο.

Το Eurogroup θα εξετάσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού εάν χρειαστούν επιπλέον μέτρα για το χρέος προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για τις χρηματοδοτικές ανάγκες και θα εξαρτώνται από την έγκρισή του. Αυτός ο μηχανισμός θα περιλαμβάνει μέτρα για περαιτέρω αναμόρφωση των δανείων του EFSF. Επίσης το Eurogroup δεσμεύεται για μακροχρόνια τεχνική βοήθεια για στήριξη της ελληνικής ανάπτυξης.

Το Eurogroup παραδέχεται ότι μετά από το ιδιαίτερα εκτεταμένο χρονικό διάστημα για την εξέταση της βιωσιμότητας του χρέους δεν μπορούν να γίνουν περαιτέρω προβλέψεις, μόνο υποθέσεις, με δεδομένη και την υψηλή αβεβαιότητα σε μακροοικονομικό επίπεδο.

Υπό τη βάση της επερχόμενης επιτυχούς ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και της συμφωνίας για το θέμα του χρέους, το Eurogroup καλωσορίζει την πρόθεση του στελέχους του ΔΝΤ να προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει την επίτευξη χρηματοδοτικής συμφωνίας πριν από το τέλος του 2016, κάτι που θα βοηθήσει στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων.

Αναγνωρίζεται ότι, βάσει των κανόνων του ΔΝΤ, ότι η έγκριση αυτής της συμφωνίας θα βασιστεί και σε μία νέα Ανάλυση Βιωσιμότητας του Χρέους και της εφαρμογής των μέτρων ανακούφισης του χρέους που καταγράφηκαν παραπάνω. Η πιθανή ελάφρυνση του χρέους θα εφαρμοστεί μετά το τέλος του προγράμματος στα μέσα του 2018 και ο τρόπος θα αποφασιστεί από το Eurogroup και με βάσει την αναθεωρημένη Ανάλυση Βιωσιμότητας του Χρέους και σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Το Eurogroup παραμένει έτοιμο, όπως συμβαίνει σταθερά, να στηρίξει την ολοκλήρωση μελλοντικών αξιολογήσεων βάσει του πακέτου μέτρων που συμφωνήθηκε σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του προληπτικού μηχανισμού. Το Eurogroup επαναλαμβάνει ότι η εφαρμογή του προγράμματος, καθώς και των στόχων, θα εξετάζονται σε σταθερά χρονικά διαστήματα βάσει της πληροφόρησης που θα υπάρχει από τους θεσμούς.

Exit mobile version