Των Ιωάννη Αντύπα, Αργύρη Παπαστάθη
Η σκληρή δουλειά οδήγησε σε Staff Level Agreement (τεχνική συμφωνία) δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για την Ελλάδα (στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδριάση της Ευρωομάδας), έχοντας δίπλα του το διάδοχό του Μάριο Σεντένο ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα από την αρχή του 2018.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, χαρακτήρισε «καλά νέα για την Ελλάδα» την τεχνική συμφωνία τονίζοντας πως το επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για το επόμενο Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα (prior actions) και σημείωσε πως έχει ενημερωθεί ότι θα υπάρξουν πολυνομοσχέδια, ένα πριν από τα Χριστούγεννα και ένα στην αρχή του νέους έτους. Στη συνέχεια, οι Θεσμοί θα πρέπει να συντάξουν την Έκθεση Συμμόρφωσης.
Τόσο ο Γ. Ντάισελμπλουμ όσο και ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, επεσήμαναν ότι το μεγαλύτερο μέρος της εφαρμογής θα πρέπει να γίνει πριν τα Χριστούγεννα και το υπόλοιπο κομμάτι στις αρχές του 2018, έτσι ώστε οι θεσμοί να συντάξουν νωρίς το νέο έτος την έκθεση συμβατότητας τους και στη συνέχεια το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου να δώσει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την ανησυχία του για τους εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ οι οποίοι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν δικαστικά προβλήματα στην Ελλάδα. Όπως είπε, το θέμα ανησυχεί την Ευρωομάδα η οποία ελπίζει η διαδικασία να ολοκληρωθεί σύντομα.
Μοσκοβισί: Εφικτή μια συμφωνία στις 22 Ιανουαρίου
Από την πλευρά του ο Π. Μοσκοβισί δήλωσε πως είναι εφικτή μια συμφωνία στις 22 Ιανουαρίου, ενώ απευθυνόμενος στον νέο πρόεδρο Μάριο Σεντένο, δήλωσε πως εναποθέτει την ευθύνη για μια “ομαλή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος” συμπληρώνοντας πως ο ίδιος θα τον υποστηρίξει πλήρως σε αυτό.
Επίσης χαιρέτησε το Staff Level Agreement τονίζοντας ότι αποτελεί καλό νέο. «Δεν νομίζω να έχει υπάρξει τόσο ομαλή και ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης και αυτό στέλνει ένα θετικό σήμα» τόνισε. Ο Επίτροπος εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος ότι θα επιτετυχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και θύμισε ότι ο φετινός στόχος θα ξεπεραστεί κατά πολύ. Όσον αφορά τις επόμενες ενέργειες είπε ότι έχουν συμφωνηθεί δράσεις για τα ενεργειακά, για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και για την εκπόνηση μιας στρατηγικής για την ανάπτυξης με την Ελλάδα να έχει την ιδιοκτησία αυτού του σχεδίου.
Αιχμηρό ήταν το σχόλιο του Πιέρ Μοσκοβισί για τον πρώην υπ. Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, λέγοντας πως το βιβλίο του “Adults in the Room” αποτελεί ένα “παραμύθι για παιδιά” και πως θα γράψουν και οι εμπλεκόμενοι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης αντίστοιχα βιβλία για τη κρίση τα οποία όμως θα είναι σοβαρά και όχι παραμύθια.
Ρέγκλινγκ: Καλό μήνυμα στις αγορές η συμφωνία
Ο επικεφαλής του Ευρωπαικού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε πως έχει εργαστεί με τον Μάριο Σεντένο απο κοινού και είχαν “εξαιρετική συνεργασία”. Πρόκειται για έναν παθιασμένο οικονομολόγο και θα το δείξει αυτό, όπως είπε. Η Πορτογαλία είναι success story και ο Σεντένο διαδραμάτισε τεράστιο ρόλο σε αυτό, τόνισε.
Ο διοικητής τους ESM τόνισε πως ο νέος πρόεδρος θα έχει σημαντικό ρόλο και στην ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.
Για την Ελλάδα ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε και αυτός ικανοποιημένος για την τεχνική συμφωνία συμπληρώνοντας πως στέλνει ένα καλό μήνυμα στις αγορές και τώρα μένει η εφαρμογή των προαπαιτουμένων. Επιπλέον, δήλωσε αισιόδοξος ότι είναι εφικτή η εκταμίευση της δόσης στα τέλη Ιανουαρίου.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην εφαρμογή των συμφωνημένων βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη βιωσιμότητα του χρέους από τον ESM, τα οποία βελτιώνουν τη βιωσιμότητά περισσότερο από όσο είχε υπολογιστεί αρχικά, δηλαδή κατά 25% του ΑΕΠ αντί για 20%, χωρίς κόστος για τα μέλη του ESM (δηλαδή τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης). Αμέσως μετά ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα για το χρέος, χωρίς να δώσει σαφή απάντηση και αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο.
Σε ερώτηση σχετικά με το ύψος της επόμενης δόσης, ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε πως δεν υπάρχουν άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, αλλά τις επόμενες εβδομάδες και φτάνοντας στο 2018 θα πρέπει να συζητηθεί το μέγεθος του μαξιλαριού ρευστότητας που θα πρέπει να υπάρχει στο τέλος του προγράμματος.
Για το λόγο αυτό θα πρέπει να εξετασθεί τι κεφάλαια χρησιμοποιήθηκαν στη 2η αξιολόγηση. Συνολικά απομένουν 18,5 δισ. τα οποία θα απελευθερωθούν μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου, το πώς θα κατανεμηθούν όμως δεν είναι ακόμη γνωστό.