Πολλαπλά οφέλη για την οικονομία, με ταχύτερη ανάπτυξη και ομοβροντία αναβαθμίσεων, κρύβει το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου. Η σπάνια στη χώρα μας -αλλά και διεθνώς ενδεχομένως- στήριξη της κοινωνίας σε μια κυβέρνηση που έχει σημαία της τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συντμήσει τους χρόνους ώστε να πραγματοποιηθούν νωρίτερα οι δεύτερες εκλογές θεωρούνται «πρόδρομοι δείκτες» από τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης για νέο άλμα της ελληνικής οικονομίας.
Για τους ξένους οίκους η επιτάχυνση της εκλογικής διαδικασίας και ο σχηματισμός κυβέρνησης -μετά το ηχηρό αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης- μειώνουν την αβεβαιότητα και στέλνουν μήνυμα πως η σταθερότητα επιστρέφει νωρίτερα από το αναμενόμενο, μέσα στο καλοκαίρι. Επίσης, διασφαλίζεται ότι δεν θα επηρεαστεί πλέον η επενδυτική δραστηριότητα και δημοσιονομική ευστάθεια λόγω προεκλογικών εξαγγελιών ή πλειοδοσίας και δεν διαταράσσονται η τουριστική κίνηση, η πορεία της απασχόλησης, της ιδιωτικής κατανάλωσης ή άλλα κρίσιμα μεγέθη. Με όρους όπως κι αυτούς «πάμε για νέα ρεκόρ το 2023», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά αρμόδια πηγή. Αντί για ανάπτυξη 2,3%-2,4%, το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί πάνω και από 3,3% ή 3,5% τελικά φέτος.
Η αιτία είναι διπλή: από την πτώση τιμών του φυσικού αερίου κατά 70% η χώρα εξοικονομεί 1% του ΑΕΠ σε συνάλλαγμα που θα διέρρεε στο εξωτερικό. Την ίδια ώρα θα αυξάνονται οι εισροές επενδύσεων και τουρισμού στο εσωτερικό λόγω σταθερότητας και ψήφου εμπιστοσύνης από τους οίκους αξιολόγησης. Μένουν έτσι 2 δισ. ευρώ επιπλέον στην πραγματική οικονομία, αλλά ανοίγει και επιπλέον 1 δισ. δημοσιονομικός χώρος (0,5% του ΑΕΠ) για νέα μέτρα στήριξης πριν το τέλος του έτους.
H αξιολόγηση
Η ίδια πηγή δεν απέκλειε επίσης το ενδεχόμενο άμεσης αναβάθμισης από τον οίκο Fitch στην επικείμενη αξιολόγηση στις 9 Ιουνίου – μισό μήνα πριν από τις εκλογές. «Πολύ δύσκολο, αλλά αφήνω μια πιθανότητα να γίνει», ανέφερε για ένα τέτοιο σενάριο-έκπληξη υπό το φως των νέων δημοσιονομικών στοιχείων που δείχνουν πάλι άλμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, ακόμα και μέσα στην προεκλογική περίοδο.
Καρπός του εκλογικού αποτελέσματος της πρώτης κάλπης -εφόσον φυσικά το επισφραγίσει και η δεύτερη- θα είναι έτσι ότι τα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις μπορεί να ωφεληθούν ακόμα περισσότερο από την ταχύτερη ανάκαμψη και αναβάθμιση της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023. Και αυτό γιατί πριν από το αποτέλεσμα των εκλογών κανείς δεν περίμενε πολλά πράγματα από την προγραμματισμένη αξιολόγηση του Fitch στις 9 Ιουνίου. Ολα ανατρέπονται όμως, καθώς το μήνυμα που εκπέμπει συνεχώς η χώρα είναι ότι η ελληνική οικονομία και κοινωνία δεν έχει χάσει το νήμα των μεταρρυθμίσεων, αλλά παραμένει στον δρόμο της προόδου και της οικονομικής άνθησης.
Αναβαθμίσεις με φόρα
Η επίσπευση του χρόνου των δεύτερων εκλογών ξεκαθαρίζει νωρίτερα ότι η χώρα δεν θα φρενάρει λόγω μεταρρυθμιστικής κόπωσης. Προσδίδει έτσι νέα δυναμική στην ελληνική οικονομία διότι οι ξένοι οίκοι στις εκθέσεις τους αναβαθμίζουν συνεχώς μεν τις εκτιμήσεις τους για τις προοπτικές της (ανάπτυξη, επενδύσεις, ιδιωτική κατανάλωση, ανεργία, πρωτογενές πλεόνασμα, μείωση χρέους κ.λπ.), αλλά έχουν ενσωματώσει σε αυτές και ένα πάγωμα του κυβερνητικού έργου, τουλάχιστον μέχρι τις 2 Ιουλίου, λόγω της απλής αναλογικής.
«Πρόωρη λήξη της αβεβαιότητας, στις 25 Ιουνίου αντί για τις 2 Ιουλίου, θα σημάνει στα dealing rooms του εξωτερικού προτού κλείσουν για καλοκαίρι ότι η χώρα μας κερδίζει μάχες και πολύτιμο χρόνο», αναφέρει αξιωματούχος με γνώση των αγορών. Θα διαλύσει φόβους για παρατεταμένη ακυβερνησία ακυρώνοντας τα σχέδια για πολύμηνη παρακολούθηση (monitoring) της ελληνικής οικονομίας.
Ερχεται πιο κοντά έτσι και το ενδεχόμενο μιας ομοβροντίας αναβαθμίσεων από πολλούς οίκους αξιολόγησης (και όχι μόνο από έναν), αρχής γενομένης μάλιστα:
■ Είτε στις 9 Ιουνίου από τον οίκο Fitch.
■ Είτε κατά το κρίσιμο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου (δηλαδή προτού η κυβέρνηση κλείσει το ταμείο του 2023, αλλά και προτού ξεδιπλώσει τη νέα οικονομική πολιτική της στη ΔΕΘ και την κατάρτιση του νέου Προϋπολογισμού). Συγκεκριμένα, στις 8 Σεπτεμβρίου από την καναδική DBRS και εν συνεχεία στις 15 Σεπτεμβρίου από Moody’s και 20 Οκτωβρίου από τη Standard & Poor’s.
Οι διεθνείς οίκοι
Κάθε «κανονιά» αναβαθμίσεων μέσα στο 2023 είναι πολύτιμη γιατί προκαλεί μεγαλύτερη προσέλκυση επενδύσεων και πτώση των επιτοκίων δανεισμού στη χώρα από την προηγουμένη. Ανησυχίες παραμένουν μέχρι τέλους φυσικά -και αποτελούν το διακύβευμα της δεύτερης κάλπης- για τον σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης ή, σε άλλη περίπτωση, ενός σχήματος μειωμένων δυνατοτήτων στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. Για τον λόγο αυτό η Standard & Poor’s ανακοίνωσε προ μηνός ότι αναλόγως του αποτελέσματος σκοπεύει να θέσει την ελληνική οικονομία «υπό επιτήρηση» για έως και 12 μήνες μετά τις εκλογές, έως ότου αποφανθεί επίσημα αν υπάρχει πρόοδος ή οπισθοδρόμηση της χώρας με τη νέα κυβέρνηση.
Δώδεκα μήνες στασιμότητας και ομηρίας από τους οίκους δεν θα αποτελούσε καλό σενάριο για τη χώρα. Αλλά το αληθινά κακό σενάριο δεν θα ήταν απλώς η καθυστέρηση ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας (έως τα μέσα του 2024), αλλά ο κίνδυνος για νέο γύρο απανωτών υποβαθμίσεων, όπως εκείνους που έζησε η Ελλάδα πριν από μια δεκαετία.
Τίποτε από αυτά όμως δεν θα συμβεί αν η χώρα -ανατρέποντας όπως όλα τα προγνωστικά έως τώρα- συνεχίσει να δημιουργεί νέες «θετικές εκπλήξεις», όπως εκείνες που έβλεπαν επί μια τετραετία οι διεθνείς αναλυτές σε όλα τα μέτωπα της οικονομίας.
Διαβάστε ακόμη
Οι επενδυτές βλέπουν ράλι στο Χρηματιστήριο και επενδυτική βαθμίδα (πίνακας)
Ντάνιελ Φάμπιαν (Google): «Ψηφιακός εμπρηστής» στον άγνωστο πόλεμο της κυβερνοασφάλειας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ