Βάρια πρόστιμα που φτάνουν μέχρι και την αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης αλλά και εξαμηνιαίους έλεγχους και διασταύρωσες για ανασφάλιστα Ι.Χ, απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας και για τεχνικό ελεγχο ΚΤΕΟ καθιερώνει το νέο νομοσχέδιο που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση και βάζει τέλος στην πρακτική των σημερινών έλεγχων που γίνονται.. στην χάση και στην φέξη!
Πρακτικά, με το νέο νομοσχέδιο δημιουργείται μια μεγάλη βάση δεδομένων που επιτρέπει τριπλές διασταυρώσεις και θα εντοπίζει, ανασφάλιστα οχήματα, όσα δεν έχουν υποβληθεί σε έλεγχο ΚΤΕΟ και οσους δεν έχουν καταβάλει τέλη κυκλοφορίας ή άλλες οφειλές που μπορεί να προκύψουν σε περίπτωση μεταβίβασης.
Η βάση αυτή δεδομένων θα βρίσκεται σε real time σύνδεση με τα αρχεία των αρμοδίων υπουργείων και φορέων. Συγκεκριμένα, οι έλεγχοι θα διενεργούνται σε εξάμηνη βάση από την ΓΓΠΣ με ηλεκτρονική διασταύρωση δεδομένων από τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, από το μητρώο Ασφαλισμένων Οχημάτων του Επικουρικού Κεφαλαίου, της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και του ΤAXISnet.
Εφόσον εντοπιστούν παραβάσεις θα ειδοποιείται ο κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος και θα του επιβάλλονται τα εξής πρόστιμα:
1. Σε περίπτωση ανασφάλιστου οχήματος:
• 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης,
• 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης,
• 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
2. Σε περίπτωση που διαπιστώνεται οφειλή τελών κυκλοφορίας ενός τουλάχιστον έτους:
• Βεβαιώνονται στο σύνολό τους τα οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας μετά του προστίμου που αναλογεί. Πρακτικά δηλαδή θα καταβάλλονται τα ετήσια.. τέλη κυκλοφορίας διπλά!
3. Σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι το όχημα δεν έχει υποβληθεί εμπροθέσμως σε περιοδικό τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ,
• Επιβάλλεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το προβλεπόμενο πρόστιμο που φτάνει έως 150 ευρώ στην εφορία και σε 400 ευρώ σε έλεγχο της τροχαίας.
Ο ιδιοκτήτης θα έχει δικαίωμα ένστασης εντός 5 εργάσιμων ημερών από την επιβολή του προστίμου. Η ένσταση θα εξετάζεται από εντός 30 εργάσιμων ημερών.
«Μαύρη λίστα» με Ι.Χ – Πότε θα θα αφαιρείται το δίπλωμα
Μετά τη διαπίστωση παράβασης θα διενεργείται εκ νέου ηλεκτρονικός έλεγχος σε διάστημα από 3 έως 12 μήνες από την επιβολή του προστίμου.
Εφόσον διαπιστωθεί ότι ο ιδιοκτήτης δεν έχει συμμορφωθεί μέχρι τον νέο έλεγχο, θα αφαιρείται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος. Θα επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή του ισχύοντος δελτίου ΚΤΕΟ ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου.
Τέλη κυκλοφορίας: Πρόστιμα «με το μήνα» για του ξεχασιάρηδες
Στο νομοσχέδιο, περιέχονται διατάξεις για κλιμακωτά πρόστιμα που αφορούν στην εκπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας. Ένα νέο καθεστώς που θα ισχύει ανεξάρτητα από τους νέου ελέγχους. Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα, μετά την λήξη της καθιερωμένης προθεσμίας έως τη 31η Δεκεμβρίου θα διαμορφώνονται ως εξής:
● 25% επί του τέλους αν καταβληθεί εντός του Ιανουαρίου του επομένου έτους από το έτος καταβολής,
● 50% επί του τέλους αν καταβληθεί τον Φεβρουάριο,
● 100% αν καταβληθεί μετά το τέλος Φεβρουαρίου.
Σε κάθε περίπτωση το πρόστιμο δεν μπορεί να υπολείπεται των 30 ευρώ.
Νέες υποχρεώσεις για τα «ξεχασμένα» Ι.Χ
Τα οχήματα που δεν έχουν ασφαλισθεί, δεν έχουν υποβληθεί σε ΚΤΕΟ και δεν έχουν καταβληθεί γι’ αυτά τέλη κυκλοφορίας τα τελευταία 7 έτη θα τίθενται σε καθεστώς προσωρινής αδράνειας. Στη συνέχεια θα ειδοποιούνται οι ιδιοκτήτες των οχημάτων ώστε είτε να προχωρήσουν στην οριστική αδρανοποίηση των οχημάτων και τη διαγραφή τους από τα μητρώα, είτε στη δήλωση ακινησίας τους, είτε, εφόσον προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες, στην επανακυκλοφορία τους. Προβλέπεται, επίσης, η συχνότητα των ελέγχων, οι συνέπειες της προσωρινής και οριστικής αδράνειας και οι κυρώσεις για παραβάσεις των σχετικών ρυθμίσεων.
Σημειώνεται ότι:
● Διευκολύνεται η διαγραφή οχήματος θανόντος και έχει παραδοθεί προς ολική καταστροφή και ανακύκλωση. Σε αυτή την περίπτωση η διαγραφή μπορεί να γίνει χωρίς να έχει μεταβιβαστεί το όχημα στους κληρονόμους.
● Σε περίπτωση χρήσης του οχήματος που έχει τεθεί σε οριστική αδράνεια ή έχει διαγραφεί επιβάλλεται στον κάτοχό του πρόστιμο 10.000 ευρώ, καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν στο όχημα για το έτος εντοπισμού.
Πρόστιμα με «δεκαχίλιαρα» για όσους κυκλοφορούν όχημα σε ακινησία
Εάν εντοπιστεί σε κυκλοφορία όχημα για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση ακινησίας, είτε εντοπιστεί σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό, το οποίο έχει δηλωθεί, αίρεται η ακινησία και επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής τους.
Σημειώνεται ότι ο έλεγχος διενεργείται κατόπιν έκδοσης εντολής ελέγχου ή κατόπιν ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από την ΑΑΔΕ με άντληση στοιχείων από τους παραχωρησιούχους αυτοκινητοδρόμων καθώς και μέσω ειδικής εφαρμογής κινητών συσκευών για τη σάρωση πινακίδων.
Τέλος, προβλέπεται πως εάν επαναληφθεί η παράβαση εντός πενταετίας τότε το πρόστιμο τριπλασιάζεται και αφαιρείται για 3 έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.
Διαβάστε ακόμη
Ρεκόρ πώλησης στο Λονδίνο – 75 εκατομμύρια λίρες για έπαυλη Ελληνίδας designer (pics+vid)
Γιατί η Shein είναι η πιο επιτυχημένη start up της δεκαετίας (πίνακας)
Πώς αλλάζουν επίπεδο οι «μικροί» του ταμπλό στην πληροφορική
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ