Νέο manual λειτουργίας και ελέγχου του Χρηματιστηρίου εισάγει η κυβέρνηση, για να μετατρέψει τις «ξεχασμένες» καταθέσεις των νοικοκυριών σε πιο αποδοτικές και παραγωγικές επενδύσεις, οι οποίες θα στρέψουν κεφάλαια στην πραγματική οικονομία.

Με το νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση για τη θωράκιση της Κεφαλαιαγοράς, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αλλάζει κανόνες, δίνει φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις, αλλά και επιστρατεύει «μυστικούς πράκτορες», εσωτερικούς «καταδότες», εξωτερικούς συνεργάτες και άλλες τακτικές ελέγχων, με στόχο να διασφαλίσει στους επενδυτές ότι τα λεφτά τους θα πηγαίνουν στις μετοχές ή στα ασφαλιστικά προγράμματα που αγοράζουν και όχι σε πυραμίδες, σπέκουλες ή άλλα φαινόμενα που έχουν επαναληφθεί κατά κόρον στο παρελθόν.

Η συγκυρία δεν είναι τυχαία: μετά από δεκαετίες απαξίωσης το 2024 το Χρηματιστήριο Αθηνών αύξησε τη συνολική του κεφαλαιοποίηση κατά 15,3 δισ. ευρώ.

Οι τοποθετήσεις σε αμοιβαία κεφάλαια αυξήθηκαν 50% σε έναν χρόνο, στα 4,9 δισ. από 3,2 δισ. το 2023. Μεγάλο μέρος αφορά κεφάλαιο από το εξωτερικό, ωστόσο μέρος αυτής της αύξησης αντανακλά επενδύσεις νοικοκυριών που αναζητούν τρόπους να διασώσουν από την ακρίβεια τα 150 δισ. ευρώ των καταθέσεων που λιμνάζουν στις τράπεζες με αρνητικά επιτόκια, τα οποία θα υποχωρήσουν κι άλλο φέτος.

Τι αλλάζει

Τα χαμηλά επιτόκια διώχνουν τις καταθέσεις και η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει πού αυτές μπορούν να πάνε.

«Λεφτά υπάρχουν, λείπει όμως η εμπιστοσύνη», λένε παράγοντες της Κεφαλαιαγοράς. Οι συνεχείς αναβαθμίσεις οδήγησαν τη χώρα και τις ελληνικές επιχειρήσεις ξανά στην επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο το επενδυτικό ρίσκο επιβάλλει νέου τύπου ελέγχους που θα διασφαλίσουν ότι όλοι θα κάνουν αυτά που πρέπει.

Οι νέες ρυθμίσεις που περιέχονται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο και αποσκοπούν στην αποκατάσταση του κύρους του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με σύγχρονες μεθόδους πρόληψης κρουσμάτων κατάχρησης προνομιακών πληροφοριών, παραπλάνησης επενδυτών, χειραγώγησης της αγοράς, ξεπλύματος χρήματος κ.λπ. Ορίζονται και παρακολουθούνται επίσης οι δείκτες που χρησιμοποιούνται ως στοιχεία αναφοράς για τη μέτρηση απόδοσης επενδυτικών κεφαλαίων.

Τα μέτρα προβλέπουν, μεταξύ άλλων:

1/ Εγχειρίδια λειτουργίας και ελέγχων: Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας θα εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες και πρωτόκολλα αυτόματων διαδικασιών ελέγχου καταγγελιών, επιτόπιων ελέγχων σε εποπτευόμενους φορείς, επιβολής κυρώσεων και προστίμων, εντοπισμού ελλείψεων στην κατάρτιση προσωπικού κ.λπ.

2/ Έρευνες και έλεγχοι με ανωνυμία (mystery shopping): Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Τράπεζα της Ελλάδος θα αναθέτουν στο προσωπικό τους ή και σε εξωτερικούς συνεργάτες (εμπειρογνώμονες) να εμφανίζονται σε χρηματιστηριακές, ασφαλιστικές ή άλλες εποπτευόμενες χρηματοοικονομικές οντότητες, δήθεν ως υποψήφιοι ή υφιστάμενοι πελάτες. Χωρίς να αποκαλύπτουν την ιδιότητά τους, θα συλλέγουν έγγραφα και πληροφορίες που θα χρησιμοποιηθούν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την ΤτΕ, για να διαπιστωθεί αν οι ελεγχόμενοι παραβιάζουν κανόνες που επηρεάζουν τις αγορές κινητών αξιών, ασφαλιστικών προγραμμάτων και προϊόντων ή ακολουθούν κακές πρακτικές στη διάθεση των χρηματοοικονομικών προϊόντων στην αγορά.

3/ Πληροφορίες «εκ των έσω»: Δημιουργείται αποτελεσματικός και αξιόπιστος μηχανισμός για υποβολή αναφορών σχετικά με επαπειλούμενες ή συντελεσμένες παραβάσεις από εργαζόμενους, στελέχη ή μετόχους σε εποπτευόμενες επιχειρήσεις (π.χ. ασφαλιστικές ή αντασφαλιστικές εταιρείες κ.λπ.). Οι αναφορές μπορούν να είναι ανώνυμες ή επώνυμες. Τα ονόματα γνωστοποιούνται σε τρίτους μόνο με τη συναίνεση των ιδίων. Αποκάλυψη της ταυτότητας των εν λόγω προσώπων γίνεται στο δικαστήριο ή στο δικαστικό συμβούλιο, εφόσον τούτο κριθεί ως απολύτως αναγκαίο για τη διαπίστωση και τιμωρία πλημμελήματος ή κακουργήματος. Ωστόσο απαγορεύονται κάθε είδους αντίποινα, διακρίσεις ή κάθε άλλης μορφής άνιση ή αθέμιτη μεταχείριση σε βάρος του απασχολούμενου εξαιτίας της υποβολής αναφοράς σύμφωνα με το παρόν άρθρο.

4/ Διεθνή συνεργασία με ανταλλαγή πληροφοριών: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η ΤτΕ θα συνεργάζονται σε έρευνες με τις εποπτικές αρχές άλλων κρατών-μελών, την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών, την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων κ.λπ.

Ακίνητα δισεκατομμυρίων

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αποσκοπούν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης της Κεφαλαιαγοράς και την κάλυψη αδυναμιών που την οδήγησαν στη μιζέρια. Προβλέπονται φορολογικά κίνητρα σε επενδυτές (προσαυξημένη έκπτωση για δαπάνες εισαγωγής μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε ρυθμισμένη αγορά, μείωση φόρου τόκων εισηγμένων εταιρικών ομολόγων, κίνητρα για επενδυτικούς αγγέλους κ.λπ.). Αίρουν όμως και υφιστάμενα εμπόδια, για να σπρώξουν την αγορά.

Η απουσία σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου, για παράδειγμα, αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στις ελληνικές ΑΕΔΑΚ (Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων), στις ΑΕΔΟΕΕ (Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων) και τις ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία).

Η νομοθεσία ανάγεται στο 1999 και απαιτεί νέου τύπου κανόνες, αφού πλέον, όπως προκύπτει από τα στατιστικά που δημοσίευσε η Ενωση Θεσμικών Επενδυτών για το 2023, ο κλάδος των ΑΕΕΑΠ αντιπροσωπεύει το 15,6% του συνόλου της θεσμικής διαχείρισης στην Ελλάδα, με επενδύσεις σε ακίνητα ύψους 4,6 δισ. ευρώ!

Διαβάστε ακόμη

Luxury real estate στην Ελλάδα: Κατοικίες που «ζαλίζουν» με τις τιμές και τις ανέσεις τους (pics)

Κώστας Μεγήρ (Yale): Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει επενδυτικός παράδεισος

Τουρισμός: Οι 8 παράγοντες που θα καθορίσουν την αγορά το 2025 (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα