search icon

Οικονομία

Νίκος Παπαθανάσης: Καλώ τον κ. Κασσελάκη να του εξηγήσω πώς κατανέμονται οι πόροι σε οικονομία και μικρομεσαίους

Μπαίνουν 12,2 δισ. το 2024 στην οικονομία - Σε μικρομεσαίους τα €62 δισ. από τα €80 δισ. των ευρωπαϊκών πόρων έως το 2027 - Αλμα επενδύσεων 15% το 2024 - Ανοίγουν προγράμματα για επιχειρήσεις με επιδότηση 45%-55%

Με μια πρόσκληση-πρόκληση απαντά ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης στον Στέφανο Κασσελάκη μετά τη δημόσια κριτική που άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην κυβέρνηση και στον ίδιο προσωπικά, ότι οικονομικές ενισχύσεις από τα ευρωπαϊκά ταμεία καταλήγουν σε λίγους μεγάλους και όχι στους μικρομεσαίους.

Με συνέντευξή του στο «business stories» ο κ. Παπαθανάσης καλεί τον κ. Κασσελάκη στο γραφείο του στο υπουργείο για να τον ενημερώσει και να του εξηγήσει πώς γίνεται η διαχείριση των πόρων. Και του συστήνει «καλύτερη μελέτη» και «να διαβάζει περισσότερο» για τα θέματα στα οποία ασκεί την κριτική του. Εξηγεί, επίσης, ότι στη μεγάλη τους πλειονότητα (τουλάχιστον 62 από τα 80 δισ. από το 2014 έως το 2027) τα κονδύλια αυτά απευθύνονται σε μικρομεσαίους. Προαναγγέλλει μάλιστα και νέα προγράμματα ενίσχυσης μικρών επιχειρήσεων με επιδότηση έως και 70%, τα οποία θα ανοίξουν τον Δεκέμβριο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας χαρακτηρίζει «ζήτημα φορολογικής δικαιοσύνης» τις παρεμβάσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, προβλέπει ρεκόρ αύξησης επενδύσεων το 2024 και τονίζει πως οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων θα συνεχιστούν.

– Το 2024 βρίσκει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα, η χώρα αναβαθμίζεται. Και από «μαύρο πρόβατο», το Bloomberg και ο διεθνής Τύπος χαρακτηρίζουν πλέον «οικονομικό θαύμα» την Ελλάδα, ενώ γράφουν πως δίνει «μαθήματα οικονομίας» στους Βόρειους. Πώς το εξηγείτε;

Εγώ δεν πιστεύω σε θαύματα. Πιστεύω σε σκληρή δουλειά, πιστεύω σε στοχοθεσία και ότι μια χώρα, για να είναι σοβαρή, πρέπει αυτά που λέει να μπορεί να τα κάνει πράξη. Οι αναβαθμίσεις που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα ήταν αποτέλεσμα μιας δουλειάς που είχε προηγηθεί. Γενικά, όμως, οι οίκοι αξιολόγησης βαθμολογούν και αξιολογούν όχι μόνο την παρούσα κατάσταση, αλλά και τη μελλοντική. Επομένως κατεγράφη ότι αυτή η κυβέρνηση είναι πολύ σταθερή στη δημοσιονομική της πορεία και δεν επιθυμεί να εκτραπεί. Συνεπώς η επίτευξη του στόχου της επενδυτικής βαθμίδας είναι προϊόν σκληρής δουλειάς που συνεχίζεται. Δεν λέμε μεγάλες κουβέντες, περιμένουμε το αποτέλεσμα και, πάντως, εμείς έχουμε κάνει ό,τι έπρεπε για να επιτύχουμε τους στόχους μας.

– Ωστόσο σημαντικά προβλήματα, όπως αυτό της ακρίβειας, παραμένουν…

Η ακρίβεια είναι εισαγόμενο φαινόμενο. Δεν ζούμε σε άλλον πλανήτη. Οταν μια χώρα όπως η Ελλάδα υποχρεούται να εισαγάγει πρώτες ύλες των οποίων οι διεθνείς τιμές αυξάνονται με διψήφιο ποσοστό, τότε συνακόλουθα και η χώρα θα έχει πληθωρισμό. Το τι κάνουμε, όμως, είναι κάτι διαφορετικό.

Ως κυβέρνηση είπαμε την αλήθεια -και προεκλογικά- ότι δεν μπορούμε να καλύψουμε 100% τις απώλειες από την ακρίβεια. Εκεί διαφοροποιηθήκαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κι αυτό εκτιμήθηκε. Εμείς αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με πολλούς τρόπους: με αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και μέτρα-ανάχωμα όπως το Μarket Pass, τους αυξημένους ελέγχων, ή τον ορισμό του ποσοστού κέρδους, κάτι που δεν υπάρχει στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Και βεβαίως, με το «καλάθι του νοικοκυριού» και τον κατάλογο με 800 προϊόντα σε πιο χαμηλή τιμή.

– Τι θα συμβεί στην ελληνική oικονομία αν οι δυσκολίες των Βορείων παραταθούν ή επιδεινωθούν; Εμείς πρέπει να ανησυχούμε;

Προφανώς η αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου έχει επηρεάσει τις χώρες του Βορρά. Εμείς, από την άλλη, προχωράμε πολύ γρήγορα στην αύξηση του ποσοστού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα, έχουμε πετύχει το 50% ή και παραπάνω να καλύπτεται από ΑΠΕ και θέλουμε σύντομα να φτάσουμε στο 70%.

Θέλουμε, όμως, να αποτελέσει η Ελλάδα και ενεργειακό κόμβο που δίνει και μεταφέρει ενέργεια (ρεύμα ή φυσικό αέριο) στα Βαλκάνια και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Κερδίζουμε έδαφος σε αυτό, έχουμε αέρα και ήλιο και έχουμε πετύχει τους στόχους. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα και θα μας κάνει και πιο ανταγωνιστικούς σε σχέση με το παρελθόν που είχαμε εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

– Στην Ελλάδα, όμως, ζήσαμε μνημόνια, έχουμε χαμηλούς μισθούς και η ακρίβεια είναι οδυνηρή. Θα αλλάξει κάτι το 2024;

Να σας πω τι λέμε εμείς στην κοινωνία – και νομίζω ότι αυτό το εκτιμά ο κόσμος: ότι, επειδή είμαστε στοχοπροσηλωμένοι στο αύριο, δίνουμε την ελπίδα και το όραμα ότι «τα παιδιά σου δεν θα δυσκολευτούν να βρουν δουλειά» και ότι θα μπορέσουν να κάνουν την οικογένειά τους. Οτι «δεν θα περάσεις ξανά, συνταξιούχε, αυτό που πέρασες, δεν θα κινδυνεύεις να περιμένεις στα ΑΤΜ για να πάρεις 60 ευρώ. Και το μέλλον θα είναι καλύτερο γιατί οι συντάξεις (σιγά-σιγά αλλά σταθερά) θα αυξηθούν και δεν θα κινδυνεύσουν ποτέ τα χρήματά σου. Και το παιδί σου, λόγω της ζήτησης και των θέσεων εργασίας που βρίσκει, θα διεκδικεί συνεχώς υψηλότερο μισθό στον ιδιωτικό τομέα και ο στόχος των 1.500 ευρώ θα επιτευχθεί. Και ο επόμενος στόχος θα είναι πιο ψηλά. Και ο κατώτατος μισθός των 950 ευρώ θα επιτευχθεί».

– Αμεσα, όμως, θα υπάρξει περιθώριο για επιπλέον θετικές εκπλήξεις από τον Προϋπολογισμό για μισθωτούς και επιχειρήσεις στη νέα χρονιά;

Πρέπει να περιμένουμε την εκτέλεση του Προϋπολογισμού και να σταθούμε σοβαρά σε αυτά που προβλέπει. Προβλέπει ανάπτυξη 2,9% και μείωση της ανεργίας. Κατ’ ουσίαν υλοποιεί το πρόγραμμα όπως το είχαμε εξαγγείλει προεκλογικά, το οποίο ήταν ρεαλιστικό και το νομοθετήσαμε στον πρώτο μήνα διακυβέρνησης. Πρέπει να συνεχίσουμε σταθερά τη δημοσιονομική μας πορεία, να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα, να διοχετευτούν όλοι οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

– Το ΕΣΠΑ 2014-2020 ολοκληρώνεται το 2023, ενώ θα τρέξουν το Πρόγραμμα Αγροτικής Πολιτικής και το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Συνεπώς έχουμε πόρους οι οποίοι, όταν μπουν στην πραγματική οικονομία, θα στηρίξουν και θα αυξήσουν το ΑΕΠ και θα δημιουργήσουν δημοσιονομικό χώρο για να υλοποιήσουμε αυτά τα οποία έχουμε υποσχεθεί. Και βλέπετε ότι έχουμε στον κρατικό προϋπολογισμό αύξηση 800 εκατ. ευρώ στην Παιδεία και την Υγεία, υλοποιώντας τη δέσμευσή μας πως ό,τι έσοδα προκύψουν και από το φορολογικό νομοσχέδιο που έρχεται, θα επιστραφούν πάλι στην κοινωνία.

– Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω: το 2024 ο Προϋπολογισμός φέρνει 1 δισ. ευρώ παραπάνω φόρο εισοδήματος. Τα 550-600 εκατ. είναι από επαγγελματίες. Λογικό δεν είναι να αντιδρούν αυτοί που θα τα πληρώσουν;

Είναι ζήτημα φορολογικής δικαιοσύνης. Οι αντιδράσεις είναι αποδεκτές. Μετά τη διαβούλευση, όμως, εισακούστηκαν παρατηρήσεις και έγιναν βελτιώσεις.

– Τελικά, αφορούν τον κόσμο οι αναβαθμίσεις, η ανάπτυξη και τα πλεονάσματα;

Οποιοδήποτε περίσσευμα προκύψει, οι χώρες το γυρίζουν στους πολίτες. Αυτή είναι η έννοια της παραγωγής πλούτου διότι δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για τους πολίτες.

Η ανάπτυξη αφορά όλους. Αφορά τον εργαζόμενο, τον συνταξιούχο, τη νέα και τον νέο που τώρα τελειώνει από το πανεπιστήμιο ή την τεχνική σχολή, αφορά τον επιχειρηματία, αφορά την κάθε λειτουργία του κράτους, την Υγεία, την Παιδεία… Αυτό είναι που θέλεις να πάρεις μέσα από την ανάπτυξη και τη σωστή δημοσιονομική πορεία ενός κράτους. Κι αυτό είναι που εκτιμούν οι Ελληνες πολίτες. Θέλουν τη σταθερότητα και το βλέμμα μπροστά προς ένα καλύτερο μέλλον. Θα δούμε την εξέλιξη και, όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, «ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού». Και αν υπάρχει περίσσευμα θα γυρίσουμε στην κοινωνία ό,τι περισσεύει. Η πολιτική μας παράγει αποτελέσματα και στηρίζεται στα αποτελέσματα.

– Για το 2024 ο Προϋπολογισμός στηρίζεται σε αύξηση επενδύσεων 15,1%!

Θα είναι χρονιά επενδύσεων το 2024 γιατί το 2023 είχαμε αύξηση επενδύσεων 7% στην Ελλάδα και το 2024 βάζουμε στόχο για διπλάσιο ποσοστό αύξησης. Θα είναι ρεκόρ. Πιστεύω ότι θα επιτευχθεί. Είναι ένας στόχος που θα μας θέσει πολύ ψηλά στην Ευρώπη. Και αυτό είναι που στηρίζει την οικονομική πορεία και την ανάπτυξη στην πατρίδα μας. Από το 2019 είχε πει ο Κυριακός Μητσοτάκης ότι θα κάνει τη χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα. Κι αυτό αποδίδει.

– Κλειδί γι’ αυτά είναι πάλι το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Πώς κλείνει το 2023 και πώς ξεκινά το 2024;

Στις 31 Δεκεμβρίου κλείνουμε το ΕΣΠΑ 2014-2020 με πλήρη απορρόφηση χωρίς να χάσουμε πόρους. Και μόλις την Τετάρτη ενεκρίθησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (μέσα σε μία εβδομάδα αφότου υποβάλαμε το αίτημα) οι δόσεις των 3,6 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων και δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αναμένουμε το α’ τετράμηνο του 2024 να κάνουμε την επόμενη αίτηση για την 4η δόση επιδοτήσεων και δανείων.

– Θα απορροφηθούν γρήγορα όμως; Πόσα χρήματα θα πέσουν άμεσα στην οικονομία;

Βρίσκομαι συνεχώς σε επαφή με τους υπουργούς, παρακολουθούμε πολύ στενά και βήμα-βήμα κάθε ορόσημο. Είμαστε πάνω στα προβλήματα διαρκώς. Το 2024 θα μπουν στην οικονομία (απορρόφηση και εκτέλεση) επιδοτήσεις 12,2 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται σε αυτά τα δάνεια.

– Μιλώντας για ευρωπαϊκούς πόρους, η αντιπολίτευση υποστηρίζει -και ακούσαμε προ ημερών και τον κ. Κασσελάκη να απευθύνεται προσωπικά σε εσάς- ότι δίνετε τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης στους «μεγάλους», ενώ στους μικρομεσαίους τίποτα. Τι απαντάτε;

Καλώ τον κ. Κασσελάκη να έρθει εδώ να του εξηγήσω πώς διοχετεύονται οι πόροι στην οικονομία. Για να κατανοήσει και ο ίδιος ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έχει το μεγαλύτερο κεφάλαιο στους ευρωπαϊκούς πόρους. Προφανώς, ο κ. Κασσελάκης μιλά αποσπασματικά, ξεχνώντας ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λαμβάνουν και δάνεια, τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος των επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και όλο το ΕΣΠΑ πηγαίνουν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν επιτρέπεται οι μεγάλες επιχειρήσεις να λάβουν χρήματα! Η απάντησή μου προς τον κύριο Κασσελάκη είναι καλύτερη μελέτη και είμαι στη διάθεσή του να του εξηγήσω και πώς ακριβώς κατανέμονται οι πόροι.

– Σε νούμερα, πόσα πάνε στους μικρομεσαίους;

Απ’ όλο το νέο ΕΣΠΑ, που είναι 26 δισ., δεν επιτρέπεται να πάει τίποτα σε μεγάλες επιχειρήσεις. Αρα 26 δισ. πάνε σε μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα 18 από τα 36 δισ. είναι το σκέλος των δανείων και οι περισσότερες επιχειρήσεις που τα λαμβάνουν είναι μικρομεσαίες. Συνολικά με τα δύο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, από τα 80 δισ., τα 62 δισ. πηγαίνουν ή καταλήγουν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το σκέλος των επιδοτήσεων («Εξοικονομώ», κατάρτιση, παρεμβάσεις στα μουσεία, στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών κ.λπ.) αφορά και πάλι μικρομεσαίους. Ολοι γνωρίζουν ότι στο «Εξοικονομώ», για παράδειγμα, αυτός που κάνει τις εργασίες στο σπίτι σας δεν είναι καμιά πολυεθνική εταιρεία. Μικρομεσαίος ηλεκτρολόγος ή υδραυλικός είναι. Τα προγράμματα για την επιχειρηματικότητα αφορούν μικρομεσαίους. Αλλά μήπως το πρόγραμμα μεταποίησης του αγροτικού τομέα από το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά πολυεθνικές; Τα προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που είναι 400 και 500 εκατ., αγρότες αφορούν! Πρέπει η αντιπολίτευση να διαβάσει λίγο περισσότερο και να μην πετάει «κορόνες» για αντιπολιτευτικούς λόγους.

– Ερχονται και προγράμματα για νέους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Τα ζητούσαν και νέοι που θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ξεκινούν αυτήν την εβδομάδα;

Είναι θέμα ημερών. Ως τις 8 ή11 Δεκεμβρίου πιστεύω ότι θα βγουν τα προγράμματα για νεοσύστατες επιχειρήσεις (350 εκατ. ευρώ). Για παράδειγμα, με επιδότηση 45% και έως 200.000 ευρώ, θα μπορεί ένας μηχανικός που είχε φύγει στο εξωτερικό και θέλει να επιστρέψει, να στήσει τη δική του επιχείρηση. Αν όμως κάποιος επιλέξει μια ορεινή περιοχή και έχει σχέδιο 100.000 ευρώ, θα πάρει επιδότηση 55% από εμάς (55.000 ευρώ) και μπορεί να πάρει ευκολότερα και δάνειο με το εργαλείο «Know your customer» (KyC) που του ανοίγει τον δρόμο για την τράπεζα. Ανοίγουν όμως (μέσα στον Δεκέμβριο πιθανότατα) και δύο νέα προγράμματα δίκαιης μετάβασης για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, σε Δυτική Μακεδονία (Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά) και στην Πελοπόννησο (Μεγαλόπολη, Γορτυνία, Οιχαλία και Τρίπολη). Εκεί οι πολύ μικρές επιχειρήσεις θα λάβουν επιδότηση 70%. Δηλαδή ένα σχέδιο 100.000 ευρώ θα λάβει επιδότηση 70.000 ευρώ. Αφορά γενική επιχειρηματικότητα, π.χ., έναν φούρνο ή επαγγελματίες που χρειάζονται να κάνουν μια αναβάθμιση κ.λπ.

Διαβάστε ακόμη 

Στα 121 ευρώ η μέση online τιμή στα ξενοδοχεία της Αθήνας τον Δεκέμβριο

Γευστικές εμπειρίες: Οι 7 κορυφαίες υπαίθριες αγορές στον κόσμο

Επαγγελματίες: Τι φόρο θα πληρώσουν νέοι, παλαιοί, συνταξιούχοι και αγρότες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version