search icon

Οικονομία

NextGenerationEU: Στην Κομισιόν το αίτημα της Ελλάδας για την πληρωμή στήριξης 3,6 δισ. ευρώ

H Κομισιόν έχει στη διάθεσή της δύο μήνες για την αξιολόγηση του ελληνικού αιτήματος

Το πρώτο αίτημα της Ελλάδας για πληρωμή, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ), έλαβε η Κομισιόν στις 29 Δεκεμβρίου 2021 και πλέον έχει στη διάθεσή της δύο μήνες για να αξιολογήσει το αίτημα.

Στη συνέχεια, θα αποστείλει στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή του Συμβουλίου προκαταρκτική αξιολόγηση σχετικά με την εκπλήρωση από την Ελλάδα των ορόσημων και των στόχων που απαιτούνται για την εν λόγω πληρωμή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, η Ελλάδα απηύθυνε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αίτημα για την εκταμίευση χρηματοδοτικής στήριξης ύψους 3,6 δισ. ευρώ (μετά την αφαίρεση της προχρηματοδότησης).

Το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας θα χρηματοδοτηθεί με συνολικά 17,77 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,73 δισ. ευρώ σε δάνεια. Οι πληρωμές της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΜΑΑ βασίζονται στις επιδόσεις και εξαρτώνται από την υλοποίηση από την Ελλάδα των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Το πρώτο αίτημα πληρωμής της Ελλάδας αφορά 15 ορόσημα που καλύπτουν διάφορες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης, της βιώσιμης κινητικότητας, της διαχείρισης αποβλήτων, της πολιτικής προστασίας, των ενεργητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας, της υγειονομικής περίθαλψης, της φορολογικής διοίκησης, της δικαιοσύνης, της επιχειρηματικής εξωστρέφειας, και του συστήματος λογιστικών και λοιπών ελέγχων που συνδέονται με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Δύο από τα ορόσημα και τους στόχους αφορούν τα πρώτα βήματα της υλοποίησης του δανειακού μέρους του Μηχανισμού.

Διαβάστε ακόμη:

Στο τραπέζι νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων

Ο πολιτικός Καζαμίας του 2022, τα φώτα του Μυτιληναίου, το ξενοδοχείο του Υφαντή και το ντηλ της Βιοϊατρικής 

Μεγαλύτερα «δώρα» έως και 50.000 ευρω με τη «Φορολοταρία 2.0»

Exit mobile version