Από την εξαγγελία στην πράξη περνούν τα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος εκατομμυρίων πολιτών, τα οποία ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Πέρα από -και παρά- τις έκτακτες πληρωμές για αποζημιώσεις στους πληγέντες, την αποκατάσταση υποδομών που καταστράφηκαν κ.λπ., ο κρατικός προϋπολογισμός (τόσο ο συμπληρωματικός για το 2023 όσο και ο νέος που παρουσιάζεται την άλλη Δευτέρα για το 2024) κρύβει αρκετές και σημαντικές παροχές για όλους.
Στις επόμενες ημέρες δρομολογούνται ενέσεις ρευστότητας για εκατομμύρια δικαιούχους, με 17+1 τρόπους. Τα οφέλη για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες και αγρότες θα έρχονται κατά κύματα: άμεσα, σε λιγότερες από 100 μέρες ως το τέλος του χρόνου, θα δοθούν βοηθήματα και ενισχύσεις σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια οικογένειες, τα οποία εκκινούν από 50 ευρώ, ενώ φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 650.
Πολλαπλά ωφελημένες βγαίνουν ειδικά οι οικογένειες με παιδιά, ενώ μεγαλύτερες «ανάσες» θα λάβουν αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά πάνω από 3 εκατομμύρια εργαζόμενοι, επαγγελματίες και αγρότες, με οφέλη αρκετές εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ, αθροιστικά έως το τέλος του 2024.
Μέτρα 2023
Υπό το βάρος των κρίσιμων καταστάσεων που αντιμετωπίζει η χώρα μετά τη φυσική καταστροφή «Daniel» και ελλείψεων στην αγορά, αλλά και τις συνθήκες μεγάλης ακρίβειας σε τρόφιμα και καύσιμα οι εισοδηματικές ενισχύσεις έχουν πλέον ειδική στόχευση. Κι ενώ η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% φέτος, δεν παίρνει πίσω παροχές τις οποίες υποσχέθηκε προεκλογικά, ενώ ρίχνει στη μάχη και νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών.
Το χρονοδιάγραμμα της καταβολής των παροχών -έκτακτων ή μόνιμων- διαμορφώνεται για φέτος ως εξής:
Market Pass: Σεπτέμβριο και Νοέμβριο θα δοθούν από 53 ευρώ κατ’ ελάχιστον (μεμονωμένοι δικαιούχοι χωρίς παιδιά) ή έως και 300 ευρώ για τις πολυμελείς οικογένειες. Το επίδομα θα λάβουν περίπου 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά, ως επίδομα αγορών για το τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου 2023. Οι αιτήσεις για νέους δικαιούχους έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ και οι παλαιοί δικαιούχοι μπορούν αν θέλουν να κάνουν αίτηση για διορθώσεις στοιχείων ή αλλαγή τρόπου πληρωμής (σε λογαριασμό αντί προπληρωμένης κάρτας NFC ή και το αντίστροφο), αλλιώς θα πιστωθούν τα ποσά χωρίς να απαιτείται καμία άλλη ενέργεια εκ μέρους τους.
Διπλάσιο Market Pass για Θεσσαλία και Εβρο: για το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, ειδικά οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από πλημμύρες και πυρκαγιές θα λάβουν επιπλέον 70 ή έως και 200 ευρώ. Δικαιούχοι καθίστανται αυτομάτως 280.000 νοικοκυριά που το λαμβάνουν και σήμερα -με τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια- στις πληγείσες περιοχές. Δηλαδή σε ολόκληρη την Περιφέρεια Θεσσαλίας και Εβρου, αλλά επίσης και στις περιοχές που κηρύχτηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από τις πλημμύρες σε Βοιωτία και Φθιώτιδα. Θα μοιραστούν 35 εκατ. ευρώ ή, αναλογικά, από 125 ευρώ σε κάθε οικογένεια.
Οσοι επιλέξουν να πληρωθούν μέσω προπληρωμένης κάρτας θα λάβουν από 88 ευρώ για τους δύο αυτούς μήνες (αντί 44 ευρώ που ίσχυε ως τώρα), μέχρι και 400 ευρώ (αντί 200) οι πολυμελείς οικογένειες. Αν προτιμήσουν να εισπράξουν το επίδομα στον τραπεζικό τους λογαριασμό, η επιδότηση μειώνεται κατά 20% και κυμαίνεται από 71 έως 360 ευρώ ανά περίπτωση.
«Κάρτα νέων»: επίδομα Youth Pass, ύψους 150 ευρώ, θα εισπράξουν όσοι νέοι κλείνουν φέτος (μέσα στο 2023) το 18ο ή 19ο έτος της ηλικίας τους. Οι αιτήσεις στο vouchers.gov.gr ξεκινούν στις 9 Νοεμβρίου και η πληρωμή θα γίνει Δεκέμβριο. Για παράδειγμα, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά με 2 παιδιά θα εισπράξουν από 150 ευρώ, το λιγότερ,ο «καθαρά» ή 300 ευρώ αν έχουν παιδί που ενηλικιώθηκε πέρυσι ή φέτος. Η ενίσχυση φτάνει ακόμα και στα 500 ευρώ εφόσον οι οικογένειες διαβιούν στις πληγείσες περιοχές, ενώ αυξάνεται και στα 650 ευρώ συνολικά για όσους έχουν και τουλάχιστον 1 παιδί το οποίο ενηλικιώθηκε φέτος ή πέρυσι. Οι συγκεκριμένες παροχές είναι αφορολόγητες και ακατάσχετες.
Επίδομα 100-200 ευρώ στις κύριες συντάξεις: στα τέλη Δεκεμβρίου και πριν από τις γιορτές, αντί για Ιανουάριο που σχεδιαζόταν, θα δοθεί τελικά επίδομα σε συνταξιούχους που δεν έλαβαν αύξηση λόγω της «προσωπικής διαφοράς» του ν.4387 (Ν. Κατρούγκαλου). Αφορά περίπου 750.000 συνταξιούχους με συντάξεις έως 1.600 ευρώ που έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ. Συγκεκριμένα:
■ σε όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ,
■ σε όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 700,1 έως 1.100 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 150 ευρώ,
■ σε όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100,1 έως 1.600 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 100 ευρώ.
Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: στα τέλη Δεκεμβρίου και με την καταβολή μηνός Ιανουαρίου περίπου 225.000 οικογένειες θα λάβουν αυξήσεις 8% (ή τουλάχιστον 16 έως 34 ευρώ τον μήνα επιπλέον) ανάλογα με τον αριθμό των μελών του κάθε νοικοκυριού. Αθροιστικά θα λάβουν έτσι σχεδόν ένα μηνιαίο επίδομα επιπλέον μέσα στη χρονιά (αφορολόγητα περίπου 210-410 ευρώ ετησίως).
Επίδομα θέρμανσης: θα χορηγηθεί και φέτος τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Αλλά ενώ το ποσόν της επιδότησης θα παραμείνει ίδιο με πέρυσι (100-1.000 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και την ποσότητα που αγοράζεται) το εισοδηματικό όριο αυξάνεται ειδικά για τις οικογένειες με παιδιά, από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Αυτό σημαίνει ότι θα ενταχθούν φέτος έτσι περισσότεροι δικαιούχοι με παιδιά. Αμετάβλητο παραμένει το εισοδηματικό κριτήριο για τον άγαμο (16.000 ευρώ) και τον έγγαμο (24.000 ευρώ), αλλά φέτος δεν θα ισχύσει η διπλή επιδότηση για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου, ενώ στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται πέραν του εισοδήματος και όριο τζίρου (80.000 ευρώ ετησίως).
Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Καταργείται η μείωση 30% και θα λαμβάνουν πλέον ολόκληρη τη σύνταξη όσοι συνταξιούχοι εργάζονται. Το «πέναλτι» αντικαθίσταται με μια πιο συμφέρουσα εισφορά, της τάξεως του 10% επί των επιπρόσθετων αμοιβών από την εργασία.
Επιστροφή ΕΦΚ σε 320.000 αγρότες: για το 2023 θα δοθούν συνολικά 76 εκατ. ευρώ, που αναλογούν σε περίπου 240 ευρώ καθαρά στον καθέναν.
Ρεύμα Πολυτέκνων: ενδεχομένως από τα τέλη του 2023 ήδη, ή το αργότερο στους πρώτους μήνες του 2024, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το ειδικό κοινωνικό τιμολόγιο για ευάλωτες και πολύτεκνες οικογένειες. Το όφελος από την ελάφρυνση αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να φτάνει στα 75 ή έως και 200 ευρώ στη διμηνία, ανάλογα με τη σύνθεση και τις ανάγκες κάθε οικογένειας.
Αυξήσεις και παροχές 2024
Πέραν από τις παροχές «εκτάκτου ανάγκης» (και χωρίς να συνυπολογίζονται οι αποζημιώσεις καταστροφών ή η ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ τον μήνα για εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας, που καταβάλλονται στους πληγέντες), από την Πρωτοχρονιά έρχονται και σχεδόν μια ντουζίνα άλλα μέτρα αύξησης των εισοδημάτων.
Για τους περισσότερους, μάλιστα, πολλές από τις παροχές ή ελαφρύνσεις αυτές του 2024 θα είναι μόνιμες και θα συνεχίζονται ή θα αυξάνονται στα επόμενα χρόνια.
Συγκεκριμένα, από 1ης Ιανουαρίου, προβλέπονται:
Υπάλληλοι Δημοσίου και ένστολοι: αυξήσεις θα δουν από τη μισθοδοσία Ιανουαρίου -αλλά και σε μόνιμη βάση πλέον- πάνω από 650.000 εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα. Με το νέο μισθολόγιο εκτιμάται ότι οι ονομαστικοί μισθοί του Δημοσίου θα αυξηθούν κατά περίπου 10%. Το όφελος ξεκινά από 70 ευρώ μεικτά για όλους ή έναν μισθό τον χρόνο επιπλέον. Μαζί με τις αυξήσεις σε επιδόματα θέσης κ.λπ. το όφελος μπορεί να φτάνει και τους 2 μισθούς ετησίως. Ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις θα δουν όσοι δικαιούνται αποζημιώσεις διανυκτέρευσης ή ένστολοι που λαμβάνουν ειδικά επιδόματα (πτητικό κ.ά.).
Επίδομα τέκνων στο Δημόσιο: αυξάνονται άμεσα κατά 20 ή και 50 ευρώ μηνιαίως και το ετήσιο όφελος φτάνει στα 240 έως 600 ευρώ συνολικά. Αθροιστικά, έτσι, αναμένεται οι δημόσιοι υπάλληλοι να δουν για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια αύξηση μισθού τουλάχιστον 70 ευρώ στις αποδοχές (οι άγαμοι) ή έως και 120 ευρώ μεικτά αν έχουν παιδιά.
Εκπτωση φόρου: έμμεση αύξηση μισθού λόγω μείωσης παρακράτησης φόρου θα δουν στις μηνιαίες αποδοχές τους από 1/1/2024 εκατομμύρια οικογένειες με παιδιά. Το αυξημένο αφορολόγητο αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους. Το όφελος θα κυμαίνεται στα 6,5 έως 18 ευρώ τον μήνα καθαρά ή 90-220 ευρώ τον χρόνο.
Νέες αυξήσεις στις κύριες συντάξεις: θα δοθούν τον Φεβρουάριο, αναδρομικά από 1/1/2024 με βάση τον μέσο όρο του ΑΕΠ και του πληθωρισμού. Με τα τωρινά δεδομένα -που ίσως μεταβληθούν όμως- η αύξηση υπολογίζεται πέριξ του 3% και μεταφράζεται σε τουλάχιστον 10 ή έως και 50 ευρώ τον μήνα επιπλέον, για πάνω από 2 εκατομμύρια συνταξιούχους.
Τριετίες – προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα: μόνιμη αύξηση 78 ευρώ μεικτά θα λάβουν όσοι μισθωτοί συμπληρώνουν τριετία προϋπηρεσίας μέσα στη νέα χρονιά από το «ξεπάγωμα» των μισθολογικών ωριμάσεων μετά από 11 χρόνια. Εργαζόμενοι που είχαν συμπληρώσει 2 χρόνια και 11 μήνες προϋπηρεσίας πριν από τις 14 Φεβρουαρίου 2012, συμπληρώνουν τριετία τον Ιανουάριο και η αύξηση «τρέχει» από τον Φεβρουάριο. Αντίστοιχα ωφελούνται και όσοι συμπληρώνουν 6 ή 9 έτη προϋπηρεσίες. Μεγαλύτερες αυξήσεις θα δουν οι εργαζόμενοι σε κλάδους όπου έχουν υπογραφεί συμβάσεις (εστίαση, ξενοδοχοϋπάλληλοι κ.ά.), καθώς οι αυξήσεις 10% θα υπολογίζονται σε βασικούς μισθούς υψηλότερους των 780 ευρώ, που είναι ο κατώτατος.
Αυξήσεις μισθών 2024: τον Απρίλιο αναμένεται να ανακοινωθεί από το υπουργείο Εργασίας και νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, σε διαβούλευση και με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς της αγοράς. Αν και πρόωρο, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι μπορεί να κινείται κοντά στο 5%, αυτομάτως αυτό σημαίνει ότι, από 780 ευρώ σήμερα, ο κατώτατος μισθός θα ξεπεράσει τα 800 ή και τα 820 ευρώ.
Πέραν της μηνιαίας αύξησης κατά 20 ή έως και 50 ευρώ ενδεχομένως (δηλαδή 280-700 ευρώ τον χρόνο μεικτά) θα προσαυξάνονται επίσης βάσει του νέου μισθού και τουλάχιστον 2 ως 5 ευρώ επιπλέον τα επιδόματα προϋπηρεσίας τριετίας που θα δοθούν το 2024 – ή και άλλα επιδόματα όπως γάμου, τέκνων κ.λπ.
Αυξήσεις σε επιδόματα: αυτομάτως μαζί με τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού αλλά και των συντάξεων από τον Απρίλιο ή τον Μάιο προσαυξάνονται αντίστοιχα και μια σειρά κοινωνικών και κοινωνικών επιδομάτων κατά 12 ως 30 ευρώ τον μήνα. Τέτοια επιδόματα είναι, μεταξύ άλλων, οι συντάξεις ανασφάλιστων και αναπηρίας ΟΠΕΚΑ, το επίδομα ανεργίας, το επίδομα επίσχεσης εργασίας, τα εποχικά βοηθήματα οικοδόμων, μουσικών, ηθοποιών κ.λπ.
Επίδομα Μητρότητας: από 1/1/24 αυξάνεται τόσο το ποσό του βοηθήματος (στο ύψος του κατώτατου μισθού ή στα 780 ευρώ από 150-200 ευρώ σήμερα) όσο όμως και η διάρκεια που το λαμβάνουν ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότισσες (σε 9 μήνες αντί για 4 μετά τη γέννηση του παιδιού). Αυτό σημαίνει αυτομάτως αύξηση 580-630 ευρώ κάθε μήνα ή έως 6.420 ευρώ επιπλέον συνολικά. Από τον Απρίλιο ή Μάιο, όμως, και μετά αυξάνεται ακόμα περισσότερο κατά 20 ως 40 ή 50 ευρώ ενδεχομένως, με βάση και τη νέα αύξηση που θα δοθεί στον κατώτατο μισθό για το 2024. Στην περίπτωση αυτή θα προκύπτει και επιπλέον όφελος, τουλάχιστον 180 ευρώ ή έως και 360-450 ευρώ για τις δικαιούχους του επιδόματος.
Μείωση ΕΝΦΙΑ 10%: από τον Μάιο που θα εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ, χιλιάδες ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν τις κατοικίες τους ήδη (είτε προαιρετικά είτε υποχρεωτικά ως δανειολήπτες) αλλά και όσοι άλλοι τυχόν σπεύσουν φέτος να αξιοποιήσουν το κίνητρο ασφάλισης κατοικίας θα έχουν μείωση 10% στα εκκαθαριστικά τους, δηλαδή περίπου 25-100 ευρώ για τους περισσότερους εξ αυτών. Η έκπτωση, πάντως, περιορίζεται αναλογικά για όσους δεν θα έχουν συμπληρώσει 12 μήνες ασφάλισης μέσα στο 2023.
Με βάση τα παραπάνω, το ετήσιο όφελος μπορεί να κυμαίνεται συνδυαστικά από περίπου 1.000 ή έως και πάνω από 6.500 ευρώ, ανάλογα με το νοικοκυριό. Επιπλέον, μονιμοποιείται η πλήρης απαλλαγή από συμμετοχή στα φάρμακα για τους πρώην δικαιούχους ΕΚΑΣ. Παρ’ όλα αυτά, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας σχεδιάζουν, εφόσον προκύψει δημοσιονομικό περιθώριο έως τον Δεκέμβριο του 2023, ο νέος κρατικός προϋπολογισμός να περιλάβει επέκταση και για το 2024 του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση και στις μεταφορές.
Διαβάστε ακόμη
Nέες ταυτότητες: Πότε έρχεται ο Προσωπικός Αριθμός του Πολίτη
Ευρωζώνη: Ενισχύεται το story για άμεση «παύση» στα επιτόκια – Μεγάλη αποκλιμάκωση στα ομόλογα
LVMH: Γιατί ελέγχεται ο δισεκατομμυριούχος Μπερναρ Αρνό από την Εισαγγελία στο Παρίσι
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ