Ανοιχτούς λογαριασμούς που θα «κλείσουν» με διαβουλεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, άφησαν κυβέρνηση και θεσμοί, στις διαπραγματεύσεις τους για την 13η αξιολόγηση.
Για το θέμα του νέου ΕΝΦΙΑ, θεσμοί και κυβέρνηση συμφώνησαν ότι φέτος η βεβαίωση φόρου ακινήτων θα είναι μειωμένη περίπου κατά 70 εκατ. ευρώ εν συγκρίσει με πέρυσι. Δηλαδή οι ιδιοκτήτες αναμένεται να δουν φέτος ελάφρυνση 4% επιπλέον (και όχι 3,5% όπως προϋπολογιζόταν αρχικά) πέραν της μείωσης κατά 22% που έχουν ήδη ωφεληθεί την τελευταία διετία.
Δεν κατέληξαν όμως σε συμφωνία για το ποιο ακριβώς είναι το σύστημα με το οποίο ο ανασχεδιασμένος ΕΝΦΙΑ θα αποφέρει αυτά τα έσοδα στα κρατικά ταμεία.
Οι θεσμοί έχουν θέσει ως «αστερίσκο», ενόψει της έκθεσης αξιολόγησης που θα συντάξουν, ότι με το νέο σύστημα πρέπει να διασφαλίζεται όχι απλώς μία μείωση στη βεβαίωση ΕΝΦΙΑ, αλλά και μία αυξημένη εισπραξιμότητα του φόρου, σε επίπεδο που να αγγίζει έως και το 90% του ποσού που θα δείχνουν τα νέα εκκαθαριστικά.
Η κυβέρνηση παρουσίασε τους άξονες του σχεδίου της και απάντησε στις παρατηρήσεις και απόψεις των θεσμών, αλλά πριν την τελική συμφωνία θα πρέπει να «τρέξει» και μία δοκιμαστική εκκαθάριση φόρου ώστε να φανεί ποιο θα είναι το τελικό εισπρακτικό αποτέλεσμα, τόσο με το βασικό σενάριο που προτείνεται, όσο και με τα εναλλακτικά ή τις παραλλαγές που εξετάζονται.
Η ποσοτικοποίηση αυτή εμφανίζει πάντως δυσκολίες, διότι το σχέδιο της κυβέρνησης δεν στηρίζεται απλώς σε «οριζόντιες» εκπτώσεις στο υφιστάμενο σύστημα, αλλά επιχειρεί να συγχωνεύσει δύο διαφορετικές κλίμακες (βασικού και συμπληρωματικού φόρου) σε μία ενιαία κλίμακα. Και παράλληλα πρέπει να ενσωματωθούν και οι εκπτώσεις που ήδη έγιναν (22% ως τώρα) ή να μεταβληθούν (βάσει κλίμακας ετήσιου εισοδήματος) αλλά και να μπουν “κόφτες” στις αυξήσεις για περιοχές όπου μέχρι φέτος οι ιδιοκτήτες πλήρωναν ΕΝΦΙΑ σαν… αγροτεμάχια και όχι με βάση το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας των ακινήτων.
Για όλους αυτούς τους λόγους, οι συζητήσεις για τη διαμόρφωση του τελικού συστήματος θα διαρκέσουν μία ή έως και 2 εβδομάδες ακόμη. Το σχετικό νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει κατατεθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου.
«Πληρώστε συντάξεις τώρα»
Το άλλο ζήτημα αιχμής στο οποίο οι θεσμοί άσκησαν πιέσεις, ήταν και πάλι η ταχύτερη έκδοση των συντάξεων και η εξάλειψη του «στοκ» των απλήρωτων εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδοτικών παροχών.
Το υπουργείο Εργασίας έδειξε να υποστηρίζει με ιδιαίτερη θέρμη πως κάνει τα αδύνατα δυνατά για να εκπληρώσει το Κράτος αυτήν την υποχρέωση. Και οι θεσμοί θα αφιερώσουν ειδικό κεφάλαιο στην Έκθεση, θέτοντας σαν στόχο να δουν απτά αποτελέσματα όσων άκουσαν και είδαν, στον επόμενο έλεγχο τον ερχόμενο Απρίλιο. Και παρακολουθούν στενά τους χρόνους αποπληρωμής όλων των οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες, είτε αυτοί είναι προμηθευτές, είτε εργαζόμενοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι, με νέες συντάξεις ή δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά κλπ.
«Αγκάθι» αποτελεί η συνεχιζόμενη αναστολή πλειστηριασμών α΄κατοικίας για ευάλωτους, τους οποίους αξιώνουν οι θεσμοί αλλά «μπλοκάρει» εδώ και δύο χρόνια, η καθυστέρηση στη δημιουργία του νέου φορέα που θα διαχειρίζεται τα σπίτια που θα βγαίνουν «στο σφυρί».
Οι θεσμοί δεν άκουσαν ευχάριστα όμως (και θα αποτυπώνεται αυτό στην Έκθεση που θα δημοσιεύσουν στις 23 Φεβρουαρίου) ούτε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ορίζει πλειοψηφία της αρεσκείας της στη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος (ΤΧΣ).
Παρόλα αυτά, η συνολική αποτίμηση της πορείας της οικονομίας και του κυβερνητικού έργου ήταν θετική, όπως θετική αναμένεται και η 13η αξιολόγηση –καθώς δεν συνδέεται με την εκταμίευση δόσεως. Και θα απονείμουν τα εύσημα στη χώρα, υπό το φως της μεγαλύτερης του αναμενομένου ανάπτυξης για το 2021, αλλά και του καλύτερου δημοσιονομικού αποτελέσματος (μικρότερο πρωτογενές έλλειμμα) στο κλείσιμο της χρονιάς, παρά την διπλή κρίση πανδημίας και ακρίβειας που μαστίζει Ελλάδα και Ευρώπη.
Διαβάστε ακόμη:
Βελτιώνονται τα φορο-κίνητρα για τις συγχωνεύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Τι ισχύει σήμερα για εργασία, εκπαίδευση, αγορά και μεταφορές